A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Fejfájás

Fejfájás

A fejfájás számtalan betegség kísérő tünete lehet, de léteznek önálló fejfájás szindrómák is. Utóbbiak esetén nem egy kísérő jelenség a fejfájás, hanem maga a betegség lényege. Ebben az esetben nem a kiváltó okot, hanem magát a fejfájást kell kezelni. Előtte azonban ki kell zárni, hogy nem valamilyen más betegség okozza –e a fejfájást.

 

A fejfájás okai

  • Szembetegségek: pl.: látásromlás (hunyorgás, homályos látás), glaucoma = zöldhályog (szem(ek) vörössége, erős fájdalom a szem(ek)ben)
  • Fej-nyaki régió gyulladásos betegségei: felső légúti fertőzések ( torokgyulladás, arcüreg/homloküreg-gyulladás, fülgyulladás), fogfájás, ínygyulladás
  • Magas vérnyomás: az arc-nyak-mellkas kipirulásával, tompa, nyomó tarkótáji-fejtetői fájdalommal járhat. (De a magasvérnyomás teljesen tünetmentesen is jelentkezhet!)
  • Nyaki gerincbetegség: a fejfájás mellett gyakran kíséri szédülés, nyakizmok, vállak izmainak görcse, kötöttsége
  • Lázas állapot
  • Koponyán belüli nyomás növekedése: okozhatja daganat, vérzés, értágulat, gyulladás a koponyán belül
  • Arcideggyulladások (arcidegzsába)
  • A fejet ért sérülés, ütés (agyrázkódás!)
  • Stressz, fizikai vagy lelki kimerültség, kialvatlanság, kevés folyadék fogyasztása

Önálló fejfájásbetegségek: tenziós fejfájás, migrén, cluster fejfájás.

Kihez forduljunk fejfájással?

Először fordulhatunk háziorvoshoz/belgyógyászhoz, neurológushoz, aki vagy megoldja a problémát, vagy segít a megfelelő szakember (neurológus, szemész, fül-orr-gégész, fogorvos, rheumatológus) kiválasztásában.

A fejfájás kivizsgálása

Fontos, hogy a vizsgáló orvos a fejfájásról alaposan kikérdezze a beteget (jellege, gyakorisága, időtartama, melyik napszakban jelenik meg, kiváltó tényezők, kísérő tünetek… stb. ), megvizsgálja , megmérje a vérnyomását, látásélességét vizsgálja.

Régóta tartó fejfájás esetén vezessünk fejfájásnaplót: írjuk fel, hogy mikor volt a fejfájás, milyen erős volt, milyen jellegű, milyen időtartamú, mi válthatta ki, mi enyhítette. (Internetről is letölthető fejfájásnapló.)

A panaszok részletes megbeszélése, és az alapvizsgálatok alapján ki lehet választani azokat a képalkotó és szakorvosi vizsgálatokat, melyek a fejfájás okát feltárhatják. Ilyenek a nyaki gerinc röntgen, koponya CT/MR, szemészeti, fogászati, fül-orr-gégészeti, rheumatológiai, neurológiai vizsgálatok.

A koponya CT/MR vizsgálatot mindenképpen érdemes elvégeztetni a veszélyes betegségek kizárására (vérzés, daganat, értágulat a koponyán belül). Különösen igaz ez, ha a fejfájás új, vagy gyakorisága/erőssége nő, vagy ha 50 év felett kezdődött, vagy ha az ismert fejfájásos tünetek megváltoznak.

Azonnali orvosi segítségre/mentő hívására van szükség, ha a fejfájás hirtelen, ütésszerűen kezdődött, vagy ha beszédzavar, tudatzavar, izomgyengeség, bénulás kíséri, vagy ha nagy erőkifejtést követően jelentkezik, vagy ha fejsérülés történt.

Az önálló fejfájásbetegségekkel (tenziós fejfájás, migrén, cluster fejfájás) a neurológus szakorvos foglalkozik. Ha nem találni a fejfájás hátterében kiváltó betegséget, ezekre az önálló fejfájásokra is gondolni kell, jellegzetes tüneteik általában fel is vetik a gyanút. A tenziós fejfájás típusosan kétoldali, nyomó, szorító, abroncs-szerű. A migrén általában féloldali, lüktető, erőkifejtés súlyosbítja, hányinger, hányás fény- és hangérzékenység kíséri. A migrénes fejfájás előtt bevezető tünetek jelentkeznek, leggyakrabban látótérkiesés és fényjelenségek látása. A cluster fejfájás nagyon erős fájdalommal jár, féloldali, a szemben, a szem körül, halántéktájon jelentkezik 15-180 perces rohamokban. Könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, a homlok vagy arc verejtékezése, szemhéj duzzanata, pupillaszűkület kísérheti. 

A fejfájás kezelése

Fejfájás esetén a kiváltó ok kezelése és a fájdalom csillapítása a cél. A fájdalomcsillapítást minél hamarabb, otthon, még a kivizsgálás előtt ajánlatos megkezdeni. Erre alkalmasak a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók (pl.: ibuprofen, paracetamol, Aspirin, ... stb.), illetve a receptköteles gyógyszerek is (pl.: Algopyrin, Quarelin, … stb.).

A gyógyszereken kívül segít a megfelelő mennyiségű alvás, a friss levegő, a bőséges napi folyadékfogyasztás, csendes, nyugodt környezetben való pihenés, relaxáció.

A tenziós és enyhébb migrénes fejfájás esetén hathatnak a szokványos fájdalomcsillapítók, azonban súlyosabb esetben és a cluster fejfájás minden esetében hatástalanok, mindenképp neurológust kell felkeresni.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?