A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Migrén

Minden erős fejfájás migrén?

A migrénes fejfájás tipikus esetben bizonyos időközönként jelentkező, rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájás, melyhez további tünetek, így hányinger, hányás, fényérzékenység, hangérzékenység társulnak. Egyes esetekben a migrénes rohamot egy ún. aura előzi meg. Az aura érzékcsalódással, leggyakrabban optikai csalódással járó előérzés. Migrénes fejfájása a lakosság közel 10%-nak van, főleg 25-45 éveseknél fordul elő, nőknél háromszor gyakrabban, mint férfiaknál.

 

A migrén

Az esetek nagyjából harmadában órákkal, napokkal a migrénes roham előtt előjelek jelentkeznek, melyek egy-két órán át tartanak. Hangulatváltozás, fáradtság, ásítási kényszer, hangérzékenység, fokozott étvágy, vagy akár székrekedés is lehet egy migrénes roham előjele. Az esetek közel egyötödében a rohamot közvetlenül migrénes aura is megelőzi. A migrénaura alatt érzéki csalódásokat értünk, melyek általában vizuálisak: elfolyt kép, látótérkiesés, fényjelenségek, csőlátás. Ritkán testtájékok zsibbadása, szédülés is lehet aura-jelenség.

Ezt követően jelentkezik a fejfájás, mely az esetek túlnyomó többségében lüktető-jellegű, féloldali és a halántéktájra, homloktájra, vagy a szem környékére korlátozódik. Jellegzetes, hogy a fejfájás pihenéskor, sötét környezetben csökken. Gyakoriak a társuló tünetek: émelygés, hányás, fény- és hangérzékenység. A migrénes fejfájás hossza óráktól napokig tarthat, ezt követően fokozatosan visszaalakul.

A migrén okai

A migrénes betegek megfigyelései szerint hormonális változások (pl. menstruáció), stressz, fáradtság, bizonyos élelmiszerek fogyasztása (pl. alkohol, csokoládé, kávé, sajtok) és környezeti hatások (pl. frontok) is kiválthatják a rohamot.

A migrén diagnosztikája

A migrén diagnózist a betegség jellegzetességei és a páciens beszámolója alapján fel lehet állítani. Segítségül szolgálhat egy fejfájás naptár, a tünetek korábbi pontos megfigyelése. Első migrénes roham, szokatlan fejfájásformák során más okokat is ki kell zárni. Ehhez a neurológus fizikális vizsgálatot végez, bizonyos esetekben további laborvizsgálatot, képalkotó vizsgálatot rendel el. A migrénnek különböző szövődményes formái is lehetnek, melyek ugyancsak szoros neurológiai követést, kezelést tesznek szükségessé.

A migrén kezelése

Sajnos a tudomány mai állása szerint a migrént teljesen meggyógyítani nem lehet. Számos gyógyszer létezik azonban a migrén kezelésére. A megfelelő gyógyszerek kiválasztása az egyénenként változó lefolyású és típusú migrén alapján a neurológus feladata. A kezelések célja a migrénes rohamok gyakoriságának és súlyosságának a csökkentése, lehetőség szerinti megelőzése. A migrénes páciensek gyakran vész esetére rendelkeznek gyógyszerkészlettel is. Kutatások szerint a migrén megelőzésében az akupunktúra is hasznos, ezért kiegészítő kezelésként lehet alkalmazni.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.