2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Tévhitek a maszkokkal kapcsolatban

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-03

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Úgy tűnik, hogy a rendeltetésszerűen viselt maszk sokak számára bosszúságot okoz; sőt, néhányan arra panaszkodnak, hogy nem kapnak benne levegőt. Két rendelés között a maszkviseletet övező tévhitekről kérdeztük Prof. Dr. Strausz Jánost, Intézetünk pulmonológus és onkológus szakorvosát, az MTA doktorát.

  Tévhit vagy igaz, hogy a maszk oxigénhiányos állapotot idéz elő?

  Egyértelműen tévhit. Gondoljunk csak a 8-10 órás orvosi műtétekre, ahol az operáló orvos természetesen maszkot visel, és a beavatkozás során végig erősen koncentrálnia kell. De a símaszkot hordó sportoló sem mutatja az oxigénhiányos állapot tüneteit. Tudományos szaklapban jelent meg a vizsgálat eredménye, ami folyamatos oxigénellenőrzés alatt mutatta ki, hogy a maszkot viselő futó nem kerül oxigénhiányos állapotba.

  Melyek a valódi oxigénhiányos állapot jellemzői?

  Az oxigén megfelelő koncentrációja a szervezet normális működésének feltétele. A hypoxia (oxigénhiányos állapot) lehet lokális (pl. végtagok érszűkülete), vagy általános (vérszegénység, magassági megbetegedés). A szervezetbe jutó oxigén akadályoztatása valamennyi szervrendszert érinti, ezek működését rontja. Az hypoxia tünetei függenek a kialakulás gyorsaságától (pl. fulladás, illetve lassan kialakuló oxigénhiány). A fokozatosan kialakuló kórkép tünetei közé tartozik a koncentrációs képesség csökkenése, álmosság, látászavar, fejfájás, hányinger, ájulás, epilepsziás roham. A végtagok lehűlnek, elszíneződnek (cyanosis).

  Lehet-e bármilyen pozitív hozadéka a maszk viselésének?

  A fertőzés(ek) terjedésének megakadályozása mellett, a helyesen viselt arcmaszk megvédhet a városi levegő káros anyagainak (fűtési melléktermékek, kipufogógáz) szervezetbe jutásától, a légúti allergének belélegzésétől, a munkahelyi, illetve a munkavégzés (fogorvosok, útépítők, hidegburkolók stb.) során keletkezett káros anyagok belégzésétől. 

  maszkhasznalat-700
  Helyes maszkhasználat
  maszk_riziko-700
  COVID-19 fertőzési kockázat


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont