A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

HPV fertőzés

Hol fordul elő a HPV?

A human papilloma vírus (HPV vírus) fertőzés a leggyakoribb vírusos eredetű, leginkább szexuális úton terjedő betegség, mely évente az összes daganatos megbetegedés több mint 6 százalékának kialakulásáért felelős. A világon mintegy 660 millió nő HPV pozitív, és a fiatalok (15-24 évesek) negyede érintett. Egyes becslések szerint az aktív szexuális életet élő nők 50- 80 százaléka legalább egyszer átesik a fertőzés valamelyik típusán élete folyamán, 5-10 százalékuknál hosszan tartó HPV fertőzés alakul ki és a fertőzés következményeként 2 százalékukban fejlődik ki rákmegelőző állapot.

Az alábbi infografika kattintásra megnyitható és letölthető.

A HPV tünetei

A humán papilloma vírus voltaképpen nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja, amelyek csak a hámsejtek magjában képesek szaporodni. Eddig több mint 130 típusát azonosították, melyeket számokkal jelöltek meg attól függően, mikor azonosították az adott típust. Mindre jellemző, hogy hámszövettel borított szerveket támadnak meg, és csak emberekben okoznak fertőzést.

HPV fertőzés tünettana igen változatos és gyakran teljesen tünetmentes. A tüneteket a fertőzést okozó vírus típusa és a fertőzés kialakulásának helye határozza meg. Kedvező körülmények között a szervezet a HPV fertőzést 9-24 hónap alatt legtöbbször legyőzi. Kóros elváltozást az azonos típussal való hosszú időn át tartó fertőzés okozhat.

HPV fertőzés elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, de más fertőződési utak is ismertek: terjeszthetik fertőzött használati tárgyak, és szülés közben a fertőzött anya is átadhatja a vírust újszülöttjének, ami laryngealis papillomatosist, illetve a nemi szervek és a végbélnyílás környékén megjelenő elváltozásokat okozhat. A laryngealis papillomatosis általában 2-3 éves kor körül jelenik meg, és rekedtséget, esetenként nehézlégzést okozhat.

Melyek a fertőzés klinikai megjelenési formái?

 • Vírusos szemölcs:A papilloma jóindulatú laphám daganatot jelent, mely többnyire az ujjakon, a kézháton jelenik meg 2-5 mm átmérőjű szurkált, tagolt felszínű, tömött tapintatú, fájdalmatlan csomók formájában. Verruca vulgaris kialakulhat a talpon is, ilyenkor a bőr mélyebb rétegei felé nő, járáskor nagy fájdalmat okozva.

 • A HPV más típusai a hüvelyben, a méhszájon, a szeméremajkakon, a húgycsőben és a végbélnyíláson szaporodnak. A nemi szervi régióban többféle megjelenési forma ismert.

  • Gyulladás:
   Jellegtelen (aspecifikus) gyulladás. Ilyenkor az érintett régiókban, a szeméremtesten, végbélen felmaródás látható, a hüvelyből jellegtelen híg, enyhén gennyes folyás ürül.
  • Kondilóma:
   A végbélnyílás körül és a nemi szerveken előforduló vírusszemölcsöket kondilómának hívjuk.
   A vírus fertőzés következményeként karfiolszerű növedékek, szemölcsök alakulnak ki. A fertőzés idejét nehéz meghatározni (1-8 hónap lehet, akár hosszú ideig is rejtett maradhat). A látható kondilómákat minden esetben kezelni kell, mert folyamatosan növekednek és terjeszkednek.
 • Rákmegelőző állapot:
  Az intraepiteliális neoplázia (CIN = cervikális intraepiteliális neoplázia) a méhnyakrák legkezdetlegesebb, csak a hámra kiterjedő formája.

Milyen a HPV fertőzés daganatkeltő képessége?

Daganatkeltő képességük alapján a humán papilloma vírusok magas, közepes és alacsony kockázatú csoportokra oszthatók. Az alacsony kockázati csoportba tartozó humán papilloma vírus 6-os és 11-es típusa a genitális szemölcsök mintegy 90%-áért felelős. A humán papilloma vírus 16-os és 18-as típusa a méhnyakrák és a méhnyakrákot megelőző állapot 2/3-esetek több mint 70%-áért felelős.

Melyek a HPV fertőzés kockázati tényezői?

18 év alatt elkezdett nemi élet, gyakori partnerváltás, sok szülés, abortusz, gyulladások, rossz higiénés körülmények, alultápláltság, a szervezet legyengült immunrendszere, orális fogamzásgátlók szedése, dohányzás.

A HPV diagnosztikája

A közönséges szemölcsökkel ritkán fordulnak orvoshoz, megjelenésük annyira jellegzetes. Gyorsan terjedő, nemi szerveken kialakuló tünetek esetén nőgyógyászati illetve bőrgyógyászati vizsgálat javasolt. Géndiagnosztikai eljárással (PCR) gyakorlatilag 100%-os biztonsággal kimutatható a fertőzés. A mintavétel a fertőzött területről történik. Méhnyak fertőzés esetén a méhnyakrák-szűrés kapcsán végzett citológiai mintavételhez hasonlóan.

A HPV kezelése

A vírusfertőzés célzott módon (mint például a bakteriális fertőzések antibiotikummal) nem kezelhető, nincs rá specifikus gyógyszer. A kezelés célja tehát csupán a fertőzés okozta elváltozások eltüntetése, amire számos módszer használatos, függően az anatómiai elhelyezkedéstől, az elváltozások méretétől, a hatékonyságtól és a mellékhatások kockázatától.

A legfontosabb a megelőzés, ennek lehetőségei a biztonságos szex, monogám és tartós párkapcsolat, a mechanikus védelem, a szűrővizsgálat és a védőoltás.

A nemi élet megkezdése előtti vakcináció közel 100%-os védettséget biztosít a védőoltásban levő HPV-típusok okozta rákos és jóindulatú megbetegedések ellen.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Intézetünkben negatív PCR-teszt felmutatása szükséges a szájon át történő és más testüregi vizsgálatok vagy beavatkozások igénybe vételéhez, abban az esetben, ha a páciens a vizsgálatot megelőző 3 hetes periódusban elvégzett PCR-tesztje pozitív volt.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.