A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Fogkő, fogkövesség

Mi a fogkő?

A fogkő tulajdonképpen "megkövesedett lepedék", amely képződéséhez feltétlenül szükséges a szájüregünkben élő baktériumok működése, a szerves anyagok jelenléte (ételmaradék), valamint a nyálunkban létező ásványi sók (kalcium, foszfátok, fluor sók).

A fogkő kialakulásának okai

Megjelenhet az íny alatt és az íny felett is. Az íny alatti szabad szemmel nem látható, de ennek ellenére létezik, és folyamatosan fejt ki pusztító hatást a fogágyra. Helytelen fogmosással (vízszintes, sikáló mozdulatok) a lepedéket a fogainkról bepréseljük a fogínyünk alá, ahol ideális körülmények teremtődnek a fogkő kialakulásához. A fogkő jelenléte hosszabb-rövidebb idő alatt ínysorvadáshoz, annak következményeként pedig, fogaink meglazulásához, elvesztéséhez vezethet. A fogkő főleg alsó frontfogaink nyelv felőli felszínén keletkezik, mert ott a legnehezebb megmosni a fogkefével és itt nyílnak a nyálmirigyeink kivezető csatornái, ezért ezt a területet mindig nyál áztatja, oxigénmentes környezetet teremtve.

A fogkő tünetei

A fogkő növekedésre hajlamos, mellette begyullad az ínyünk. Ez a gyulladás kezdetben duzzanatként jelentkezik és vérzik fogmosáskor, később elsorvad az íny, és kezd visszahúzódni.

A fogkő diagnosztikája

Legalább évente javasolt fogorvoshoz fordulni állapotfelmérésre, aki ilyenkor gondoskodik a száj higiénéről is. Egyes egyének hajlamosabbak a fogkőképződésre, náluk minden fogfelszínen keletkezik fogkő és eltávolítás után gyorsan újrakeletkezik. Az ő esetükben főleg, javasolt negyedévente a professzionális fogkő eltávolítást alkalmazni.

A fogkő kezelése

A legfontosabb, hogy napi 2-3 alkalommal, étkezések után mossunk helyesen fogat, és ha ínyvérzést észlelünk, forduljunk fogorvosunkhoz! Negyedévente vagy évente a szájhigiéné hozzá kell tartozzon az egészségtudatos életünkhöz. Gyermekeink számára oktatásként kapható olyan készítmény, amelyet elszopogatva elszínezi a lepedéket, így a helyes fogmosás megtanítható. Fogkőképződésre hajlamos egyéneknél speciális fogápolási eszközök használata is ajánlott.

A szakorvosi vizsgálaton kívül általános és speciális laborvizsgálatokra is lehetőség nyílik, ahogyan a teljes körű képalkotó vizsgálatokra is, mint az OP (körpanoráma) röntgen, ultrahang, CT és MRI vizsgálatra.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.