2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Meddig véd a mandula?

  Létrehozás dátuma: 2023. Augusztus 14. Hétfő 13:25

  A manduláról azt tudjuk, hogy jó, ha van, mert megvéd minket a fertőzésektől. De meddig véd valóban és hogyan? Mi történik, ha megbetegszik és mikor kell kivenni? Milyen szövődményei lehetnek egy beteg mandulának? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ intézetünk szakorvosával.

  „A mandula a torok- és orrgaratban elhelyezkedő páros szerv, amelynek nagy szerepe van az immunrendszer működésében. Kisgyermekkorban ugyanis itt termelődnek a fehérvérsejtek, amelyek a szervezetet védik a fertőzésektől és a kórokozóktól. Ha a testünket megtámadják a baktériumok vagy a vírusok, fokozódik a működésük, melynek következtében begyulladhatnak, megduzzadhatnak. Amint a fertőzés elmúlik, a fájdalom, gyulladás és duzzanat is megszűnik. A mandulagyulladásnak azonban komoly szövődményei is lehetnek, így a tünetek jelentkezésekor mindenképp forduljunk orvoshoz” – mondta Dr. Kraxner Helga PhD, intézetünk fül-orr-gégész szakorvosa.

  A mandulagyulladás és szövődményei
  Dr. Kraxner Helga PhD, fül-orr-gégész szakorvos

  Hogyan véd a mandula?

  A mandula egy úgynevezett első védelmi vonal, amelynek a szerepe, hogy feltartóztassa a szervezetünkbe került kórokozókat, ezzel megakadályozza a fertőzés továbbterjedését. Betegség során a mandulák környékén fellépő fertőzések miatt az aktív működésük tüneteként mandulagyulladás jön létre. Ennek következtében fokozódnak a védekező mechanizmusok, azaz a fehérvérsejtek, ellenanyagok termelődése.

  Mi okozhat mandulagyulladást?

  A betegséget leggyakrabban vírus okozza, de a tüszős mandulagyulladásért baktérium, legfőképp a Streptococcus baktériumok a felelősek. A gyógyítás szempontjából sem mindegy, hogy bakteriális vagy vírusos fertőzéssel van dolgunk. A kezelés során ugyanis szükség lehet antibiotikumra, ám ez csak abban az esetben lesz hatásos, ha a betegséget baktérium okozza. Amennyiben a gyulladásért vírusok, például az Epstein-Barr vírus a felelős, az antibiotikum teljesen hatástalan, sőt, akár bőrkiütést, vagy egyéb kellemetlen mellékhatást is okozhat.

  Milyen tünetei vannak a mandulagyulladásnak és hogyan diagnosztizálható?

  A legjellemzőbb tünet a láz, nyeléskor fokozódó, olykor fülbe sugárzó torokfájás, duzzadt nyirokcsomók és mandulák. Amennyiben orrfolyás, ízületi fájdalom, köhögés is fellép, az vírusos eredetű fertőzésre utalhat. A mandulákon megjelenő fehér, gennyes pöttyök tüszős mandulagyulladás jelei lehetnek. A fájdalmas tüneteket megváltozott hang és szájnyitási nehezítettség kísérheti, súlyos esetben pedig tályog is kialakulhat. A laborvizsgálat segíthet kideríteni, hogy baktérium vagy vírus okoz-e betegséget.

  A mandulagyulladás és szövődményei

  Miért fontos a mandulagyulladás kezelése?

  Szerencsés esetben a kezelés után a mandulák fájdalma, gyulladása megszűnik és elmúlnak a kellemetlen panaszok. Ám vannak olyan helyzetek, amikor a mandulagyulladásnak komolyabb szövődményei is lehetnek. Ilyen például a tüszős mandulagyulladás után fellépő fentebb említett tályog, reumás láz, vesegyulladás, vagy ritkább esetben a szepszis. Nagyon fontos a kezelés pontos betartása, valamint a betegség lezajlása utáni kontrollvizsgálat. Annak érdekében, hogy az orvos a szövődményeket felismerhesse, vérvételre, EKG-ra és vizeletvizsgálatra is szükség lehet.

  „A mandula nagy szerepet játszik az immunvédekezésben, de csak addig, amíg megfelelően működik. Krónikus mandulagyulladás esetén – ha a páciens szinte a gyógyulás után újra megbetegszik, vagy évente többször küzd mandulagyulladással – azonban mandulaműtét is szóba jöhet. Hogy mikor ajánljuk ezt a betegnek, azt minden esetben a szakorvos dönti el, ám a gyakran jelentkező torokfájás még nem indokolja” – tette hozzá a szakorvos.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>