2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A leghatékonyabb megoldás túlsúly ellen - Interjú Prof. Dr. Juhász Árpád PhD bariátriai sebésszel

    Létrehozás dátuma: 2023-07-24

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-08-03

    Prof. Dr. Juhász Árpád PhD a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, aki számos külföldi képzésen és mesterkurzuson képezte magát, hogy a bariátriai (túlsúlysebészeti) beavatkozások szakértőjévé váljon. Interjúnkban pályaválasztásáról, a testsúlycsökkentő műtétek indikációjáról és módszereiről kérdeztük, a megelőzési lehetőségekről, külföldi tapasztalatairól, valamint tanári üzenetéről beszélgettünk.

    A leghatékonyabb megoldás túlsúly ellen – Interjú Prof. Dr. Juhász Árpád PhD bariátriai sebésszel
    Prof. Dr. Juhász Árpád PhD a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, bariátriai sebész szakorvos

    Miért választotta az orvosi hivatást és a sebészet szakirányt?

    Édesapám belgyógyász - háziorvos volt, gyerekkoromtól kezdve napi szinten láttam a munkáját, elhivatottságát. Az alapvető érdeklődésen túl a gimnáziumban olyan kiváló pedagógusok oktattak, akik megszerettették velem a biológiát és a kémiát, így a választásom az orvosi pályára esett. Az egyetemi évek alatt megismertem a különböző szakterületeket. A manuális szakmákban előzetes tudásra és tanulásra van szükség, mivel munka közben azonnali döntéseket kell hozni a már korábban megszerzett ismeretek alapján. Ezt szeretem, el sem tudnám képzelni, hogy mással foglalkozzak. Számomra a műtő adja meg az adrenalint, viszont ez állandó tanulást igényel. Enélkül a műtét nem művészet, hanem hazárdjáték.

    A bariátria, vagyis a túlsúlysebészet a speciális szakterülete. Milyen esetben van szükség ilyen beavatkozásra?

    A túlsúly egy életet megrövidítő, az egész testet tönkretevő betegség. Azon túl, hogy esztétikai gond, szinte mindenkinél kialakul szívelégtelenség, cukorbetegség, tüdőbetegség, mozgásszervi problémák. A testsúlycsökkentő műtétek feltétele az elhízáson túl a társbetegségek megléte vagy a kialakulásuk magas kockázata. Nem elsővonalbeli kezelési mód, a sebészetet megelőzi számtalan sikertelen fogyókúra. A túlsúly műtéti kezelése a legdrasztikusabb, ugyanakkor a leghatékonyabb megoldás, a tartós fogyás kulcsa is egyben.

    Mi történik a bariátriai beavatkozás során?

    Sokféle műtéti megoldás létezik. Vannak, amelyek a gyomor térfogatát csökkentik, mások az emésztést befolyásolják. Hogy kinek melyik a megfelelő, az személyre szabott döntés eredménye. Ilyenkor figyelembe veszünk számtalan faktort: a beteg életmódját, étkezési szokásait, társbetegségeit stb.

    Milyen tanácsai vannak a páciensek számára, ami segítheti a megelőzést, illetve a felépülést?

    Élettani szempontból a legfontosabb, ha nem jutunk el a műtőig. Meg kell próbálni életmódváltással, az étrend átalakításával normális testsúlyt elérni. Ebben számtalan segítséget tudunk találni: dietetikus, személyi edző, pszichológus, social media...
    Ha viszont eljön a műtét ideje, tudomásul kell venni, hogy együttműködés nélkül nincs garantált fogyás. A biztonságos felépülés, a sikeres testsúlycsökkentés titka az előírt szabályok betartása. Nincs belőlük sok, és így is elérhető a boldog, könnyed élet. A kórházból való hazatérés után is együtt fogunk dolgozni, nincs eleresztve a beteg keze.

    A leghatékonyabb megoldás túlsúly ellen – Interjú Prof. Dr. Juhász Árpád PhD bariátriai sebésszel

    Külföldi tapasztalatait hogyan kamatoztatta a hazai munkájában?

    A túlsúlysebészet feltétele a nyelőcső-gyomorsebészeti rutin, illetve a laparoszkópos sebészeti jártasság. Ugyanakkor a bariátria nagyon sok tekintetben más, mint a normál napi rutin. Hazánkban kevesen foglalkozunk ezzel a területtel, így természetes, hogy külföldön kellett keresni olyan mestereket, akik hajlandóak a tudást átadni, illetve munkájuk példaértékű. Az alapokat Bécsben Manfred Prager professzornál tanultam meg, akivel mind a mai napig szoros szakmai kapcsolatban vagyok. Az első pár műtétemhez eljött asszisztálni, azóta pedig a problémás eseteket át tudjuk beszélni. Ugyanakkor a sebészet változik, új ötletek, megoldások jelennek meg. Ezeket meg kell ismerni, ehhez pedig utazni szükséges. Lehetőségem volt sokat tanulni Izraelben és Csehországban. Csak így lehet naprakészen tartani a tudást.

    Egyetemi tanárként milyen üzenete van a fiatal orvosok, hallgatók számára?

    A már említett folyamatos változások miatt nincs már helye a "rutinsebészeknek". Önmagában a kézügyesség nem elég, tanulni kell, komoly, naprakész elméleti háttérrel kell rendelkezni. Számomra - és minden sebész számára - ez a szakterület a legszebb. Ugyanakkor nem könnyű, a legnagyobb odafigyelés mellett is kudarcok érik az embert. Ezzel a teherrel is meg kell küzdeni. De van értelme az alázatos, saját munkánkkal önkritikus tanulásnak, mivel a sikeres műtét megélése, a gyógyult beteg boldog arcának látványa felülmúlhatatlan érzés!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább