A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Alkoholmérgezés

Alkoholt sokan és főleg, sokféleképpen fogyasztanak: az akut, illetve a krónikus alkoholmérgezést elszenvedő egyének esetei is az alkoholfogyasztással kapcsolatos orvosi ellátást igénylő mérgezések közé tartoznak, melyek igencsak gyakran fordulnak elő országunkban is.

A rendszeres, napi szintű alkoholfogyasztás előbb-utóbb jól ismert krónikus betegséggé alakul, az illető alkoholistává válik. Ha azonban valaki hirtelen, viszonylag rövid idő alatt nagyobb mennyiségű alkoholt juttat a szervezetébe, kialakul az úgynevezett alkoholmérgezés, mely ellátását tekintve, a sürgősségi orvostan keretei közé tartozik.

Az alkoholmérgezés tünetei

Hogy kinél mikor, milyen mennyiségű alkohol elfogyasztását követően lépnek fel a tünetek, nem általánosítható: számos egyéb mellett függ például az illető korától, nemétől, örökletes tényezőktől, de még attól is, mikor és mit evett a szeszes ital fogyasztása előtt.

alkoholmérgezés

A szervezetbe bekerülő alkohol felszívódása már a szájüregi (!) nyálkahártyákon keresztül megkezdődik, s folytatódik a gyomor, majd a vékonybélrendszeren is. A keringő vér emelkedő alkoholszintjétől függően jellegzetes tünetek alakulnak ki:

  • 0.5-1.5 ezrelék közt ittasságról beszélünk, melyet széles jókedv, a gátlások oldódása, az arc kipirulása, valamint emelkedő pulzus- és légzésszám jellemez.
  • 1.5-2,5 ezrelékes véralkoholszint esetén indul a következő fázis, a részegség. Itt már kezd eltűnni az addig töretlen jókedv, sokan inkább álmosodnak, meglassulnak, esetleg befelé fordulóvá – vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten agresszívvá – válhatnak. Hányinger, hányás jelentkezhet sápadtsággal, verejtékezéssel, a beszéd akadozóvá válásával. A részeg ember dülöngél, egyensúlyérzéke bizonytalan, könnyen elesik, pulzusa lassulni kezd.
  • 2,5 ezrelék felett beszélünk alkoholmérgezésről: az illető eszméletlenül terül el, pupillái beszűkülnek, sokszor fényre nem reagálnak. Székletüket, vizeletüket maguk alá engedhetik.
Paradox módon, az alkoholmérgezés szempontjából általában nem az alkoholista egyének veszélyeztettettek; sokkal inkább azok, akik csak alkalmanként fogyasztanak alkoholt. Sajnos, az érintettek közt egyre többen vannak a serdülők, kamaszok, akik szárnypróbálgatás közben, brahiból, egymással versenyezve sodródhatnak eme életveszélyes állapot felé.

Az alkoholmérgezés viszonylag könnyen felismerhető a jellegzetes tünetekről, az illető alkoholos leheletéről. (Vigyázat, a cukorbetegeket fenyegető ún. hyperglikaemiás kóma esetén szintén hasonló, acetonos leheletet érezhetünk, nem szabad tehát azonnal esetleg téves következtetést levonni!)

Az alkoholmérgezés kezelése

Mivel akut, életveszélyes állapotról van szó, mindenképpen minél hamarabb orvosi segítséget kell kérni, az illetőt tilos magára hagyni. Stabil oldalfekvésbe kell helyezni, hogy a feltörő hányadék ne csoroghasson vissza a légutakba, és van, amikor a légzés, és keringés leállása ellen kell küzdeni a jól ismert újraélesztési technikák alkalmazásával.

A szakorvosi kezekbe kerülő alkoholmérgezettnél rendszerint gyomormosás történik. Ezt csak és kizárólag szakemberek végezhetik, laikusok, barátok, rokonok nem. Sőt, az eszméletlen beteget hánytatni sem szabad, mert állapotából eredően hiányzó garatreflex híján könnyen gyomortartalom kerülhet a légutakba, ami akár fulladásos halált is okozhat. Ezt követően cukros infúziót, és állapotuknak megfelelően, egyéb gyógykészítményeket kapnak.

Szerencsés esetben a mérgezést követő napra tudatuk feltisztul, reflexeik visszatérnek, és egy-két napon belül saját lábukon távozhatnak otthonukba.

A fentiek alapján látható, mennyire fontos egyrészt a megelőzés (érdemes kerülni a hirtelen nagy mennyiségű szeszes ital fogyasztását), másrészt az idejében történő cselekvés (mentők riasztása, elsősegély) szerepe a katasztrofális végkifejlet, a haláleset elkerülése érdekében.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.


Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz:

+36 1 999-1727

A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.