2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Május 17. a magas vérnyomás világnapja - Megelőzhető, mégis népbetegség

    Létrehozás dátuma: 2023-05-15

    Utolsó módosítás dátuma: 2024-02-05

    Május 17. a magas vérnyomás világnapja, amelynek célja felhívni a figyelmet a világszerte egyre növekvő egészségügyi problémára. A magas vérnyomás, amelyet más néven hipertóniának is neveznek, olyan népbetegség, amely az életkorral egyre gyakoribbá válik. A WHO adatai szerint világszerte a betegek 46%-a nem tud a betegségéről. Ennek egyik fő oka, hogy a hipertónia sokszor nem jár tünetekkel, ezért is bír nagy jelentőséggel a világnap, amely középpontba helyezi ezt az egészségügyi problémát.

    A magas vérnyomás kockázata az egyén és a társadalom szintjén

    A magas vérnyomás hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívinfarktus és a stroke bekövetkezéséhez. Emellett növeli a vesebetegségek, a látásproblémák és a mentális egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát is. Amellett, hogy az érintett egyének egészségét veszélyezteti, a magas vérnyomás negatív hatásai az egész társadalomra is kiterjednek, hiszen komoly terhet jelent az egészségügy és a gazdaság számára is.

    Vérnyomásmérés idős pácienssel

    A magas vérnyomás megelőzése és kezelése

    A kockázati faktorok egy része ellen sajnos nem lehet mit tenni (pl. genetikai tényezők, életkor, hajlamosító betegségek), azonban számos rizikó csökkenthető, ha odafigyelünk egészségünkre. Az életmódváltás, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, valamint a dohányzás elhagyása fontos lépések a magas vérnyomás megelőzésében. Az életvitel kialakításában szakértők segíthetnek, például dietetikusok, személyi edzők, mivel fontos a fokozatosság és a hozzáértés, hogy elkerüljük a gyakori hibákat. Ha már kialakult a hipertónia, az életmódváltáson kívül gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

    Azonban a terápia nem mindig egyszerű. Az egyénre szabott kezelési terv kialakítása és az optimális vérnyomás elérése sokszor kihívást jelent az orvosok és a páciensek számára egyaránt. Az egészségügyi szakemberek és a betegek közötti kommunikáció és együttműködés ezért elengedhetetlen.

    A világnap fontossága

    A magas vérnyomás világnapja lehetőséget teremt arra, hogy az egészségügyi szakemberek és a betegek együttműködjenek a megelőzés és kezelés érdekében. Emellett a jeles nap fontos szerepet játszik a közvélemény figyelmének felhívásában.

    Az esemény célja az egészséges életmód megvalósításának és a megfelelő orvosi kezelésnek a hangsúlyozása. Ezek teszik lehetővé, hogy a magas vérnyomás okozta egészségügyi problémák kockázatát minimalizáljuk, és hosszabb, egészségesebb életet éljünk. Az egyéneknek és az egészségügyi szakembereknek egyaránt fontos szerepe van ebben a küzdelemben. Használjuk fel ezt az alkalmat arra, hogy odafigyeljünk egészségünkre és a magas vérnyomás kockázatára, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy egészséges és boldog életet éljünk!

    A cikk Dr. Menyhárt Orsolya kardiológus, belgyógyász közreműködésével készült el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább