A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Csontritkulás (osteoporosis)

A csontritkulás hazánkban több mint 1 millió -a kezdődő formákkal együtt kb. 3 millió - embert érint. A betegek 20 százaléka - mivel nem fordul orvoshoz - nem kapja meg a szükséges kezelést.

Vannak olyan panaszok, melyek jelentkezése esetén orvoshoz kell fordulni, mert az idejében felfedezett, kezdődő csontleépülési folyamatok visszafordíthatóak, a törések megelőzhetőek.

A csontritkulás rizikófaktorai

Nőknél a változó kor utáni időszak, az 50 kg alatti testsúly, a 20 alatti testtömeg-index (BMI), férfiaknál a 70 év fölötti életkor, a mozgásszegény életmód és a férfi nemi hormonok hiánya sorolható a hajlamosító tényezők közé. A dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, az elégtelen kalcium- és D-vitamin-bevitel a csontszövet felépülésének csökkenését és a bontási folyamatok túlsúlyba kerülését eredményezi.

Csontritkuláshoz társuló betegségek

Vannak betegségek, melyek gyakran társulnak osteoporosissal, vagy idéznek elő csontvesztést. Ide sorolható többek között a pajzsmirigy-túlműködés, a gyomor-bélrendszeri bántalmak, melyek felszívódási zavarral járnak, krónikus veseelégtelenség, alkoholos májbetegség, rheumatoid arthritis, dohányzás okozta COPD, cukorbetegség stb.

Vannak gyógyszerek, melyek tartós alkalmazása rontja a csontanyagcserét, így pl.: a szteroidok, a reflux betegség kezelésére használt protonpumpa-gátlók, egyes vízhajtók, az epilepsziák és a daganatos betegek kezelésére használt szerek.

A csontritkulás diagnosztikája

Vérből és vizeletből kimutatható a szervezet kalcium- és D-vitamin-ellátottsága, a csonttömeget denzitometriás (DEXA) eljárással lehet mérni. Ezzel az eljárással a fiatal felnőttek átlagos csontsűrűségéhez viszonyítják a mérési eredményt. A -1 és -2.5 közötti érték a csonttömeg vesztésének megindulását jelzi, a -2.5 alatti érték kialakult, kezelésre szoruló csontritkulást jelent.

A csontritkulás megelőzése

Fogyasszon minél több természetes eredetű kalciumot (tej, tejtermékek, sajt, tojáshéj), fizikai aktivitását fokozatosan növelje (gyaloglás, torna, futás), mérsékelje az alkoholfogyasztást, cigarettázást. Gondoskodjon megfelelő D-vitamin-pótlásról - főleg a téli hónapokban.

csontritkulás

Ha kezelőorvosa gyógyszerszedést rendelt el, szedje előírásának megfelelően, és járjon rendszeresen ellenőrzésre. Kerülje a csonttörés fokozott kockázatával járó élethelyzeteket.

Kapcsolódó cikk

Az Országos Gerincgyógyászati Központ cikke a csontritkulásról.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

 

Kapcsolódó témák

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.