A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Botulizmus

Mi az a botulizmus?

A botulizmus, köznapi nevén a kolbászmérgezés a Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin okozta ételmérgezés. A botulotoxin idegméreg, akár halálos izombénulásokat is okozhat. A ritka betegség (hazánkban évente kevesebb, mint 10 eset fordul elő) az infektológia (fertőző belgyógyászat) és a neurológia (ideggyógyászat) szakterületéhez tartozik.

A botulizmus okai

A baktérium az emberi szervezetbe ételekkel, főként nyers hús (disznótoros termékek, kolbász, szalámi), vagy hibás, illetve a készítés során nem megfelelően hőkezelt konzerv fogyasztásával kerül, de növényi termékekben is előfordulhat. Egy alkalommal (1996-ban Olaszországban) tejtermék okozott megbetegedéseket.

Csecsemők botulizmusát a mézben levő baktériumspórák okozzák, melyek a bélben kezdenek szaporodni és itt indul a toxinképzés.
A botulizmus egy másik formája az úgynevezett sebbotulizmus. Ilyenkor egy sérülés fertőződik a kórokozó baktériummal, és a seb közvetítésével kerül a vérbe a méreganyag.

A botulizmus tünetei

A tünetek 12-36 órával a toxint tartalmazó étel fogyasztása után jelentkeznek, először fáradtság, szájszárazság, hányinger, hányás, majd hasi és izomfájdalmak, látási zavarok, pupillatágulat, merev pupilla, kettős látás, elmosódott látás, lógó szemhéjak (ptózis). A nyelés nehézkessé válik, rekedtség, hangadási problémák jelentkezhetnek. Szövődmények is kialakulhatnak, például a nyelési nehézségek okozta félrenyeléssel kórokozó baktériumok jutnak a tüdőbe, tüdőgyulladás alakul ki. Súlyos esetekben a légzés is nehezített, akár légzésbénulás is beállhat. A bénulások szimetrikusan fentről lefelé terjednek. Láz nem szokott jelentkezni.

A botulizmus diagnózisa

A diagnózis felállítása elsősorban a beteg kikérdezésén (disznótor, kolbászkészítés) és vizsgálatán, a tüneteken (lefelé haladó szimetrikus bénulás) alapul. A toxin kimutatható a beteg véréből, székletéből és az ételmaradékból, a mintákat az Országos Epidemiológiai Központba kell küldeni, de az időfaktor miatt ritkán kerül rá sor.

A botulizmus kezelése

Súlyosabb esetben a gyanújelek alapján el kell kezdeni az antitoxin adását, de ez a lekötött toxinra már nem hat. Légzésbénulás esetén gépi lélegeztetés szükséges. Enyhébb fertőzésnél tüneti kezelés is elegendő, leggyakrabban infúziók segítségével.

A botulizmus megelőzése

A botulizmus kórokozója rendkívül ellenálló ugyan, de a toxinja a hőre nagyon érzékeny, a hőkezelés (sütés, főzés, füstölés) hatástalanná teszi. A konzervek, tartósított élelmiszerek készítésénél be kell tartani a higiéniai szabályokat és csak szavatossági időn belül szabad fogyasztani azokat.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?