A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Mélyvénás trombózis

Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, amikor vérrög (trombus) képződik a szervezet valamelyik mélyen fekvő vénájában. Leggyakrabban az alsó végtag vénáiban alakul ki.

 

A mélyvénás trombózis tünetei

Az esetek felében a tünetek alig vehetőek észre. Ha megfigyelhetőek, akkor a következők lehetnek:

 • az érintett végtag fájdalma
 • az érintett végtag duzzanata
 • az érintett végtag pirossága
 • az érintett végtag meleg tapintata a vérrög utáni területen

A mélyvénás trombózis okai

 • Öröklött véralvadási zavar: ismétlődő trombózisok és embóliák, valamint családi halmozódás esetén kell elsősorban gondolni rá 
 • Hosszan tartó immobilitás: például vezetés vagy repülés közben, huzamosabb ágynyugalom vagy gipszrögzítés miatt
 • Sérülés vagy műtét
 • Terhesség: fokozódik az alsó testfél vénáira nehezedő nyomás
 • Gyulladásos, autoimmun és daganatos betegségek: a véralvadást fokozó anyagok mennyisége megnő
 • Szívelégtelenség: a szív pumpafunkciója gyengül, a véráramlás lassul
 • Fogamzásgátló tabletták, hormon-szubsztitúciós kezelés: fokozzák a véralvadást
 • Elhízás: fokozódik az alsó testfél vénáira nehezedő nyomás
 • Dohányzás

A mélyvénás trombózis diagnosztikája

Legtöbbször elegendő a laboratóriumi és a Doppler UH-vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálat során az ún. D-dimér szint megemelkedését vizsgálják. Doppler UH-vizsgálat keretein belül ún. transzducerrel vizsgálják a végtagot: az eszköz hanghullámokat bocsát ki, majd a visszaverődő hullámokat detektálja egy monitoron.

A mélyvénás trombózis kezelése

A kezelés elsődleges célja, hogy megakadályozzuk a vérrög növekedését, valamint azt, hogy belőle darabkák váljanak le tüdőembóliát okozva. A későbbi cél a mélyvénás trombózis ismételt kialakulásának megakadályozása.

A véralvadásgátlók csökkentik a vér alvadási képességét, de a már meglévő vérrögöt nem bontják. Kezdetben néhány napi heparin-kezelés javasolt, majd néhány napon át a heparin és a szájon át adott véralvadásgátló tablettás kezelés együtt adandó, majd a véralvadásgátló tablettás kezelés marad hosszú távon.

A tablettás véralvadásgátló kezelés szigorú ellenőrzést igényel, ez vérvétellel történik a túladagolás és az aluldozírozás megakadályozására. A vérrögoldók vénásan beadva oldják a vérrögöt. A filterek, szűrők nagy vénába helyezve megakadályozzák a vérrög magasabbra szóródását, pl. tüdőembólia kialakulását. Gumiharisnya segítségével megakadályozható a végtagduzzanat kialakulása mélyvénás trombózis esetén. Érdemes legalább egy éven keresztül használni.

Intézményünkben teljes körű laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai lehetőségek állnak rendelkezésre a kórkép megfelelő diagnosztizálására és kezelésére.  

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.