2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Európai elhízás elleni nap - Tartsuk kordában a kilókat!

  Létrehozás dátuma: 2023. Május 19. Péntek 12:24

  Arról, hogy milyen az ideális és szép test, megoszlanak a vélemények. Szerencsére, hiszen, ahányan vagyunk, annyifélék is. Mindenkinek más a szépségideálja, így valaki a sportos vonalakat, valaki pedig a kerekded idomokat kedveli. Azonban mindkét esetben fontos az egészséges arányok megtartása, így figyelnünk kell, hogy ne essük túlzásba a diétát illetően, illetve vigyáznunk kell a plusz kilókkal is. A túlsúly ugyanis az egészségünkre is káros hatással lehet. A május 20-ai európai elhízás elleni nap erre hívja fel a figyelmet, illetve segítséget is nyújt azzal kapcsolatban, mit tehetünk az elhízás ellen.

  „Az elhízás napjainkban népbetegségnek számít és sajnos a gyermekek körében is egyre gyakoribb. Nemcsak esztétikai probléma, de orvosi szempontból kóros állapotnak minősül, amely számos súlyos betegség kialakulásának kockázatát növeli, például magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség. A túlsúly lehet felelős a légzésproblémák, mozgásszervi bajok, valamint ízületi és gerincbántalmak kialakulásáért is. Jellemzően az egészségtelen életmód okozza, ritkábban áll betegség a hátterében. Éppen ezért nagyon sokat tehetünk a megelőzéséért, ha pedig segítségre van szükségünk szakember segítségével megtalálhatjuk a számunkra ideális diétát és mozgásformát” – mondta Dr. Bartos Tímea, intézetünk belgyógyász, diabetológus szakorvosa.

  Dr. Bartos Tímea a Budai Egészségközpont belgyógyász-diabetológus-foglalkozás-egészségügyi szakorvosa
  Dr. Bartos Tímea belgyógyász, diabetológus szakorvos

  Mi vezethet túlsúlyhoz?

  Az elhízás oka viszonylag egyszerű: ha több kalóriamennyiséget fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, vagy amennyit az életmódunk és napi mozgásmennyiség mellett el tudunk égetni, akkor a szervezetünk a felesleges tápanyagot zsír formájában elraktározza. A túlsúlyért tehát felelőssé tehető:

  • a túlzott kalóriabevitel, a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás
  • a mozgásszegény életmód
  • a stressz
  • az alvászavar

  Az sem mindegy, hogy hová hízunk

  Alma vagy körte. Most nem a finom, ízletes gyümölcsökről van szó, hanem a lerakódott zsír okozta testalkatról. Ha az alma típusba tartozunk, a zsírréteg jellemzően a felső testre, a hasra, mellre, arcra, nyakra rakódik le. Ez a fajta elhízás főleg a férfiakra jellemző. A nők inkább körte alkatúak lesznek, azaz a test alsó részén, így az alhason, faron és a combokon alakulnak ki a zsírrétegek. A klinikai vizsgálatok szerint az alma típusú elhízás a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében kockázatosabb, de mind a két formának „köszönhető” a cukorbetegség, magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek, valamint a mozgásszervi problémák.

  Európai elhízás elleni nap - Budai Egészségközpont

  Milyen következménye lehet még a túlsúlynak?

  Mi a megoldás a túlsúlyra?

  Érdemes egy alapos kivizsgálással kezdeni, hogy kiderülhessen, mi áll a kóros elhízás hátterében. Nagyon fontos felmérni az aktuális egészségi állapotunkat, hogy tudjuk, milyen mozgásba kezdhetünk, hogy mennyire terhelhetjük a szervezetünket a sporttal és melyik számunkra a megfelelő diéta. Ajánlott mind a mozgás, mind pedig a diéta terén segítséget kérnünk szakembertől, hogy valóban olyan megoldást válasszunk, amely nekünk ideális. Általában kezdetben csak sétát, lépcsőzést javasol a szakember, majd fokozatosan lehet növelni a terhelést. Fontos, hogy a diéta és a mozgás együtt hoz majd eredményt, így egyiket sem szabad kihagyni.

  „Ha életmódváltásba kezdünk, fontos, hogy kitartóak legyünk. Ha betartjuk a táplálkozásra és a mozgásra vonatkozó javaslatokat, jönni fognak az eredmények. Ha a szakember segítségével beállítjuk a napi szükséges kalóriamennyiséget és összeáll a mozgásterv, a többi csak rajtunk múlik. Érdemes olyan csoportokhoz is csatlakozni, ahol hasonló célokkal küzdenek, így egymás motiválása és támogatása átlendíthet minket a holtponton” – tette hozzá a doktornő.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább