A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Visszérbetegség

A visszérbetegség (varikozitás)

a vénák kóros mértékű kitágulását jelenti. Kialakulásában az öröklött hajlam mellett a sok állás, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, az elhízás, és bizonyos kórállapotok (pl. a cukorbetegség), valamint a terhesség miatti megterhelés játszik elsősorban szerepet.

A kitágult véna mellett romlik az érintett végtag vérkeringése, sőt az elváltozás vérrög (trombózis) kialakulására is hajlamosít.

 

A visszérbetegség (varikozitás) stádiumai

A folyamat a vénabillentyű elégtelen működésével kezdődik, aminek következtében a nagyobb, majd a kisebb vénák kitágulnak, faluk meggyengül, rajtuk át a vénás plazma és a méreganyagok a szövetek közötti térbe jutva gyulladást, pangást okoznak. Ebben a stádiumban az észlelhető, hogy a láb estére kissé megdagad, elfárad ("nehéz láb-érzés"), viszket, ég, a kitágult, talp melletti kiserek lilás erezettséget mutatnak.

Kb. öt év elteltével válnak láthatóvá a lilán dudoros tágult nagyobb visszerek, ekkor a láb kifejezettebben duzzadt, éjszakai izomgörcsök, a bőr vöröses-barnás elszíneződése, hámlása, nedvedzése jelentkezik. Az elhanyagolt visszérbetegség mintegy 15-25 év alatt vezet el a lábszárfekélyig, amely már csak nehezen kezelhető.

A visszérbetegség (varikozitás) kezelése

A kezelés összetett, célja a vénás nyomás csökkentése, a vénafal átjárhatóságának és a vérplazma érfalon keresztüli kiáramlásának visszaszorítása, az ödémás duzzanat csökkentése és a gyulladásgátlás. A megfelelő mozgás a lábizmok pumpáló működése miatt segít a vérvisszaáramlás megkönnyítésében. Kulcsfontosságú az életmód-változtatás (több mozgás beiktatása, testsúlycsökkentés, a cukorbetegség megfelelő kezelése). Fontos, hogy megfelelő cipőt (puha, hajlékony talpú) hordjunk. A fásli és a kompressziós harisnya lényege, hogy pótolja a vénás érfal meggyengült feszességét.

A gyógyszeres kezelés célja az érfalak állapotának javítása, a duzzanat megszüntetése. Az ún. venoaktív szerek az erek falát bélelő sejtekre hatnak, csökkentik azok átjárhatóságát. A vízhajtók pedig a már kijutott szövetközti folyadékot csökkentik. 

Megfelelő kezeléssel már néhány nap alatt javulás érhető el, és ha végleges megoldás nem is várható a gyógyszeres kezeléstől, az egyes kúrák között több hétig fenntartható a lábak javult állapota és így a beteg jó közérzete. 

Az ún. szkleroterápia során injekcióval gyulladáskeltő anyagokat fecskendeznek az érintett vénák területére, amelyek ezáltal összetapadnak. A súlyos visszértágulatokat sebészi úton kell kezelni.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?