2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Diseases

  Contact us for information regarding the onset, symptoms, tests and treatment methods of the most common disorders listed below.

  betegség

  acne

  Akne (pattanás, mitesszer)

  Az akne egy gyakori bőrbetegség, mely során a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg az arcon és a felsőtesten.

  betegség

  Budai Egészségközpont

  Achilles-ín szakadás

  Az Achilles-ín a lábszár hátsó részén található, és a sarokcsontot köti össze a vádli izmokkal. Ez az ín felelős az általunk végrehajtott lábmozgások egy részéért, például járás, futás és ugrás esetében is szerepe van.

  betegség

  addison-kor2

  Addison-kór

  Az Addison-kór lényege a mellékvesekéreg működésének idült elégtelensége, aminek következtében csökken a mellékvesekéreg hormonjainak termelődése.

  betegség

  afta2

  Afta

  Az afta egy fájdalmas, gyulladásos udvarral körülvett felületes hámhiány, mely a nyálkahártyákon jelentkezik.

  betegség

  agydaganat2

  Agydaganat

  Az agydaganatok elsődlegesek és másodlagosak lehetnek. Az előbbiek az agyon belüli vagy a melletti sejtekből származnak.

  betegség

  agyhartyagyulladas

  Agyhártyagyulladás (meningitis)

  Az agyhártyagyulladás az agyhártyák vagy agyburkok, azaz a központi idegrendszert körülvevő hártyáknak a gyulladásos megbetegedése.

  betegség

  Idős korban megnőhet a stroke (gutaütés, szélütés, agyvérzés, agyi infarktus) kockázata

  Agyi érkatasztrófák

  Agyi érkatasztrófa, közismert nevén agyvérzés, szélütés (stroke) a vérellátás hirtelen megszűnése az agy egy területén, amikor elhal az agyszövet egy része.

  betegség

  agyrazkodas2

  Agyrázkódás

  Az agyrázkódás akkor következik be, ha az agy - a fejet ért ütés következtében - elmozdul a koponyán belül, de az ütés nem közvetlenül körülírt helyen éri.

  betegség

  agyvelogyulladas

  Agyvelőgyulladás

  Az agyvelőgyulladás az agy gyulladásos megbetegedése, amelyet az esetek túlnyomó többségében vírus okoz. Sok esetben kullancsok terjesztik.

  betegség

  b2_aids2

  AIDS

  Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) az immunrendszer egy olyan betegsége, amelyet HIV-fertőzés (human immunodeficiency vírus) okoz.

  betegség

  ajakherpesz bőrgyulladás

  Ajakherpesz

  Az ajakherpesz a Herpes simplex 1 vírus (HSV-1) fertőzése következtében kialakuló hólyagos bőrgyulladás az ajkakon.

  betegség

  ajulas

  Ájulás

  Az ájulás akkor következik be, amikor az agy vérellátása valamilyen oknál fogva átmenetileg (!) zavart szenved.

  betegség

  veseelegtelenseg2

  Akut veseelégtelenség

  Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

  betegség

  vernyomasmeres

  Alacsony vérnyomás, hypotonia

  Krónikusan alacsony vérnyomásról beszélünk, ha a vérnyomás első (szisztolés) értéke tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-t.

  betegség

  alagut-szindroma-budai-egeszsegkozpont

  Alagút-szindróma

  Alagút-szindróma esetén a csukló csontjai közötti alagútszerű mélyedésben futó inak leszorítják az ideget és az ujjakban zsibbadás és fájdalom jelentkezik.

  betegség

  alkoholizmus2

  Alkoholizmus

  Az alkoholizmussal küzdők napi szinten fogyasztanak alkoholt, mely előbb-utóbb testi, szellemi és szociális tüneteket okoz.

  betegség

  alkoholmergezes2

  Alkoholmérgezés

  Ha valaki hirtelen, viszonylag rövid idő alatt nagyobb mennyiségű alkoholt juttat a szervezetébe, kialakul az úgynevezett alkoholmérgezés.

  betegség

  állatszőr allergia

  Állati szőr okozta allergia

  Állati szőr okozta allergia esetén is hasonló tünetek tapasztalhatóak, mint bármilyen más allergiás túlérzékenységi reakció következtében.

  betegség

  allergia

  Allergia

  Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél semmilyen reakciót nem keltenek.

  betegség

  b2_alomkor

  Álomkór

  Az álomkór jellemzően afrikai fertőző betegség, amelynek következtében agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás alakul ki.

  betegség

  a_aluszekonysag_1

  Aluszékonyság (hiperszomnia)

  Aluszékonyságról a legalább 25 százalékkal megnövekedett alvásigény esetén beszélünk, amelynél problémát értelemszerűen a nappali aluszékonyság jelent.

  betegség

  sleeping-szeles

  Alvászavarok, álmatlanság

  Az alvászavarok egyszerre jelentenek tünetet és betegséget. Komolyan kell venni, mivel az alvászavarok nem csak a szervezet regenerálódását nehezítik meg, hanem a mindennapos fizikai és szellemi tevékenység végzését is ellehetetleníthetik.

  betegség

  alzheimer2

  Alzheimer-kór - A felejtés betegsége

  Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, időben egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során egyre romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége.

  betegség

  amnesia2

  Amnézia

  Amnézia alatt az emlékezési képesség részleges vagy teljes hiányát értjük.

  betegség

  angelman2

  Angelman-szindróma

  Az Angelman-szindróma létezésére egészen későn, az 1900-as évek végén derült fény. Dr. Harry Angelman volt az, aki először figyelt fel rá.

  betegség

  b_anginapectoris

  Angina pectoris

  Az angina pectoris a szívizom vérellátási elégtelensége, oxigénhiánya által kiváltott klinikai tünetegyüttes.

  betegség

  b_angolkor

  Angolkór

  Az angolkór (rachitis) a csontozatot érintő gyermekbetegség, amely kezelés hiányában felnőtt korban is súlyos következményekkel jár.

  betegség

  anorexia3

  Anorexia

  Az anorexia (anorexia nervosa) jellemzően torzuló önpercepción keresztül súlyfóbiával, testképzavarral, illetve jelentős súly-, tápanyag és vitaminhiánnyal jár.

  betegség

  aranyer

  Aranyér

  Aranyérnek nevezzük a végbélnyílás körüli vénás hálózatot. Amikor ennek tágulata állandósul, panaszokat okoz, akkor beszélünk aranyér betegségről.

  betegség

  arcmellekureggyulladas2

  Arcmelléküreg gyulladás

  Az arcmelléküregekben vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés, illetve allergiás folyamat következtében alakulhat ki gyulladás

  betegség

  arcuregggyulladas5

  Arcüreggyulladás

  Az arcüreggyulladás az arckoponya üregeiben (homlok-, orrmellék-üreg) lévő nyálkahártya gyulladásos megbetegedése.

  betegség

  arpa4

  Árpa

  A Hordeolum, köznapi nyelven az árpa, a szemhéjszél mirigyeinek akut gyulladása. Megkülönböztetünk külső árpát és belső árpát.

  betegség

  astma3

  Asztma

  Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amelynek kialakulásában számos gyulladásos sejt és sejtproduktum játszik szerepet.

  betegség

  ekcema

  Atópiás dermatitisz

  Az atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma) nagyon gyakori nem fertőző bőrbetegség, a tünetek gyakran már kisgyermekkorban jelentkeznek.

  betegség

  autizmus3

  Autizmus

  Az autizmus az agy olyan veleszületett, genetikai okokra visszavezethető, észlelési- és információfeldolgozási zavara, mely már gyermekkorban megnyilvánul.

  betegség

  autoimmun2

  Autoimmun betegségek

  Autoimmun betegség esetén az immunrendszer nem tud különbséget tenni a "saját" és "nem saját" sejtek, fehérjék között, és önmagát támadja meg.

  betegség

  baranyhimlo2

  Bárányhimlő

  A bárányhimlő (Varicella simplex), az egyik leggyakoribb és legfertőzőbb cseppfertőzéssel terjedő gyermekbetegség, amely ellen védőoltással lehet védekezni.

  betegség

  basalioma

  Basalioma

  A basalioma a bőr legfelső rétegét alkotó hám alsó területéről kiinduló, rosszindulatú daganat. Az észlelésekor megkezdett kezelés hatékonysága kiváló.

  betegség

  derekfajdalom

  Bechterew-kór

  A Bechterew-kór degeneratív kórkép, mely a gerincoszlopot alkotó csigolyák közti ízületek gyulladásával, elmeszesedésével, mozgáskorlátozottsággal jár.

  betegség

  b_belelzarodas

  Bélelzáródás

  A bélelzáródás alkalmával megszűnik a belek táplálékot és salakanyagokat továbbító funkciója. Az akut hasi katasztrófák közé tartozik, életveszélyes állapot.

  betegség

  man

  Bélférgek, bélférgesség

  Az ember emésztőszervrendszerében élősködő férgek okozta betegségeket nevezzük bélférgességnek.

  betegség

  benott-korom2

  Benőtt köröm

  A köröm betegségei miatt, például a körömágy gyulladása, és az azt leggyakrabban kiváltó benőtt köröm miatt a sebészeti szakrendelőket sokan keresik fel.

  betegség

  beszed2

  Beszédfejlődési zavar

  A beszéd zavaráról beszélhetünk, ha a kommunikációs életkori sajátosságok több hónapos késésben vannak, és 3 éves korra sem indul meg a beszéd.

  betegség

  prostata

  BHP (Jóindulatú prosztata megnagyobbodás)

  A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) a prosztata mirigyállományának jóindulatú szövetszaporulata. Hátterében a hormonális változásoknak lehet szerepe.

  betegség

  baby6

  Bölcsőhalál

  A bölcsőhalálnak az az eset számít, amely során az egy évnél fiatalabb csecsemőt minden előzetes betegség, tünet nélkül holtan találják kiságyában.

  betegség

  borderline

  Borderline

  A borderline egy olyan személyiségzavar, melyben az érintett személy emberi kapcsolatai, hangulata és énképe nagyon impulzív és labilis.

  betegség

  borrak2

  Bőrrák

  A daganatos megbetegedések között egyre előkelőbb helyet foglal el a bőrrák, azaz a bőrt érintő, különböző szövettani típusba sorolható tumorok.

  betegség

  b_botulizmus

  Botulizmus

  A botulizmus, köznapi nevén a kolbászmérgezés a Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin okozta ételmérgezés.

  betegség

  bulimia2

  Bulimia

  A bulimia pszichiátriai megbetegedés, amelyet kóros falási rohamok, és ezeket követő intenzív, az elfogyasztott tápláléktól való szabadulási szándék jellemez.

  betegség

  noutburnoout

  Burnout szindróma

  A burnout, vagyis kiégési szindróma egy olyan speciális munkahelyi ártalom orvosi elnevezése, amely vezető tünete a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés.

  betegség

  sick2

  Calicivírus fertőzés

  Gyomor- és bélhurutot nagyon sok kórokozó okozhat, közéjük tartozik a calicivírus. Ilyenkor jellemző a rossz közérzet, étvágytalanság, hányás és hasmenés.

  betegség

  woman-worry2

  Candida

  A candida gomba a normál száj-, bél- és hüvelyflóra tagja, azonban túlzott elszaporodása esetén kórokozóvá válhat.

  betegség

  cardio2

  Cardiomyopathia

  A cardiomyopathiák a szív izomzatát érintő, különböző okból létrejövő, különböző típusú megbetegedések, melyek előbb-utóbb a szív működésének zavarát okozzák.

  betegség

  worried-woman

  Chlamydia

  A Chlamydia trachomatis egy „parazita” jellegű baktérium, amely a megtámadott gazdasejtben betegséget okoz (pl. húgycsőgyulladás, méhnyak-gyulladás, stb.).

  betegség

  Cisztás fibrózis

  Cisztás fibrózis (mucoviscidosis)

  A cisztás fibrózis Európában a leggyakoribb autoszomális recesszív öröklött genetikai betegség.

  betegség

  headache4

  Cluster fejfájás

  A cluster fejfájás az egyik leghevesebb fejfájás. Ismétlődő, súlyos, féloldali szemkörnyéki és homloktáji fájdalommal járó roham, melyet több egyéb tünet kísér.

  betegség

  crohn2

  Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás)

  A fekélyes vastagbélgyulladás ismeretlen eredetű, krónikus, gyulladásos betegség, amelyben a tápcsatorna szakaszai közül kizárólag a vastagbél betegszik meg.

  betegség

  Combnyaktörés

  Combnyaktörés

  A combnyaktörés főként idős embereknél fordul elő, de a jóval ritkább fáradásos törés a túlterhelt sportolókat, vagy fizikai munkát végzőket is elérheti.

  betegség

  labor-szeles

  Conn-szindróma

  A Conn-szindróma, azaz hiperaldoszteronizmus jellemzője az aldoszteron nevű hormon megnövekedett mennyisége, mely a kór jellegzetes tünettanát hozza létre.

  betegség

  copd2

  COPD

  A COPD, magyarul krónikus elzáródásos (légzési nehezítettséget okozó) tüdőbetegség. Következtében az alsóbb légutak szűkülete jön létre.

  betegség

  Covid-19 betegség

  COVID-19

  A 2019-es év végén a kínai Vuhan városában alakult ki a tüdőgyulladásjárványért felelős vírus, a SARS-CoV2, azaz a COVID-19.

  betegség

  cppd

  CPPD (kristálybetegség)

  A CPPD a kristálybetegség rövidítése, az úgynevezett kristály-arthropathiák (= kristály okozta ízületi bántalmak) közé sorolható.

  betegség

  crohn6

  Crohn-betegség

  A Crohn-betegség az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladása.

  betegség

  Csalánkiütés

  Csalánkiütés (urticaria)

  A csalánkiütés, azaz urticaria a leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek egyike, mely a lakosság közel 20%-át érinti.

  betegség

  Csigolyaösszeroppanás

  Csigolyaösszeroppanás

  Sajnos előfordul, hogy a csigolyatest állományában törés következik be, ezt nevezzük kompressziós csigolyaösszeroppanásnak.

  betegség

  csipoficam2

  Csípőficam

  A csípőficam gyakori fejlődési rendellenességek közé tartozó betegség, hazai előfordulási aránya 0,5%. Kialakulása genetikai és környezeti befolyásoktól függ.

  betegség

  Csomó a mellben

  Csomó a mellben

  Amennyiben az emlők önvizsgálata során valaki csomót, bőrbehúzódást, a mellbimbó befelé fordulását vagy váladékozást észlel javasolt orvoshoz fordulnia.

  betegség

  csontdaganatok

  Csontdaganatok

  Csontdaganatoknak csak magában a csontszövetben létrejövő tumorokat tekinthetjük. A csontdaganatok leggyakrabban előforduló típusai az oszteoszarkóma, a chondroszarkóma és az Ewing-szarkóma.

  betegség

  csontnekrozis2

  Csontnekrózis (csontelhalás)

  Csontnekrózis, vagy csontelhalás betegség esetén a fájdalom mértéke állás, járás, és az érintett csont mozgatásakor erősödik, pihentetésre a tünetek javulnak.

  betegség

  csontritkulas2

  Csontritkulás (osteoporosis)

  A csontritkulás hosszú ideig egyáltalán nem ad tünetet. Leggyakrabban csekély behatást követő csonttörés esetén kerül kivizsgálásra.

  betegség

  csontvelogyulladas2

  Csontvelőgyulladás

  Egyes esetekben a csont fertőződik nyílt csonttörés vagy műtéti beavatkozás során, míg krónikus csontvelőgyulladás esetén a régi csontvelőgyulladás újul ki.

  betegség

  cukorbetegseg2

  Cukorbetegség, diabétesz

  Cukorbetegség esetén kevés inzulin termelődik, vagy egyáltalán nem termelődik, így a cukor nem jut be a sejtekbe, hanem a vérben felhalmozódik.

  betegség

  old2

  Demencia

  A demencia összefoglaló név minden olyan állapotra, amikor az idegsejtek pusztulása vagy működési zavara miatt a szellemi képességek hanyatlani kezdenek.

  betegség

  Dengue vírus fertőzések

  Dengue vírus fertőzések

  A Dengue vírusok 4 alfaja a trópusi és szubtrópusi országokban a malária után a második leggyakoribb szúnyog által terjesztett fertőzés.

  betegség

  depressio

  Depresszió

  A köznyelvben a depressziót a levert lelkiállapot szinonimájaként használják. Az orvostudomány számos típust különbözett meg, például akut, krónikus, bipoláris.

  betegség

  b_derekfajas

  Derékfájás

  A felnőtt lakosság 80-85%-a életében legalább egyszer szenvedett már több napig tartó, életvitelét is befolyásoló derékfájástól.

  betegség

  Budai Egészségközpont

  Dermoid ciszta

  A dermoid ciszta zsírszövetekből, szőrszálakból, bőrsejtekből és más szövetekből álló zsákocskához hasonló kis képződmény. Viszonylag gyakori elváltozás, általában jóindulatú és nem jelent komoly egészségügyi kockázatot.

  betegség

  b_difteria

  Diftéria

  A diftéria (torokgyík, torokpenész vagy roncsoló toroklob) baktérium okozta fertőzés, nyálcseppekkel terjed, súlyos, öt-tíz százalékban halálos betegség.

  betegség

  diszlexia

  Diszlexia

  A diszlexia egy atipikus idegrendszeri fejlődés miatti tanulási zavar, mely elsősorban az olvasás elsajátításának nehézségében nyilvánul meg.

  betegség

  ekcema3

  Ekcéma

  Az ekcéma a bőr nem fertőző gyulladása, melyet különböző külső és belső/endogen faktorok váltanak ki. A legjellemzőbb tünete a gyulladt bőr és a viszketés.

  betegség

  bhc_elhizas

  Elhízás, obezitás

  Az elhízás lényege a kóros zsírfelhalmozódás a szervezetben. Az egészséget súlyosan veszélyeztető állapot, amely több betegség kockázatát a sokszorosára növeli.

  betegség

  endometriozis3

  Endometriózis

  Endometriózisról esetén a méh belső nyálkahártyája a méh üregén kívül is megjelenik, követi a menstruációs ciklus változásait és változatos panaszokat okoz.

  betegség

  epegorcs3

  Epehólyaggyulladás

  A heveny epehólyag-gyulladás az epehólyag falának gyulladása, amit rendszerint az epehólyag-vezetékben rekedt kő okoz.

  betegség

  epegorcs3

  Epekő, epekövesség

  Az epekő az epehólyagban képződött koleszterinből, kalciumból és egyéb anyagokból álló apró kőszerű képződmény.

  betegség

  epilepszia

  Epilepszia

  Az epilepszia az agy olyan működési zavara, melynek során elektromos túlműködés alakul ki, bizonyos agysejtek gátlásuk alól felszabadulnak.

  betegség

  erelmeszesedes

  Érelmeszesedés

  Az érelmeszesedés során az egészségesen rugalmas verőerek sima érbelhártyája alatt kalcium-lerakódás jelenik meg, amely csökkenti a verőerek rugalmasságát.

  betegség

  veroerbetegsegek2

  Érsebészeti betegségek és eljárások

  Az egyes érsebészeti (artériás) betegségek tünetei attól függőek, hogy mely verőéren alakul ki tágulat, szűkület, vagy az elzáródás.

  betegség

  érszűkület2

  Érszűkület

  Az érszűkület az érelmeszesedés következménye, mely az érfalak megvastagodásához, az érfal rugalmasságának csökkenéséhez, a keresztmetszet beszűküléséhez vezet.

  betegség

  ételallergia2

  Ételallergia

  Az ételallergia az immunrendszer túlzott reakciója, olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél semmilyen reakciót nem keltenek.

  betegség

  b_etelmergezes

  Ételmérgezés

  Ételmérgezést az élelmiszerbe kerülő kórokozók által termelt mérgező anyagcseretermékek, toxinok okoznak. Előfordulhat egyedi esetben vagy csoportosan is.

  betegség

  b_faradekonysag

  Fáradtság, fáradékonyság

  A fáradtság fiziológiás tünet is lehet, ilyenkor a szervezet védekező reakciójáról van szó, pihenésre kényszerülünk a túlzott kimerülés kivédésére.

  betegség

  b_fejfajas

  Fejfájás

  A fejfájás számtalan betegség kísérő tünete lehet, de léteznek önálló fejfájás szindrómák is.

  betegség

  b_fejtetvesség

  Fejtetvesség

  Fejtetvesség (pediculosis capitis) esetén 2,5-4,5 mm hosszúságú élősködő rovar, a fejtetű telepedik meg a hajas fejbőrön.

  betegség

  b_felrenyeles

  Félrenyelés

  Félrenyelésnek nevezzük, ha evés közben egy ételdarab nem a nyelőcsőbe, hanem a légutakba kerül, ami legtöbb esetben köhögéssel távozik a légutakból.

  betegség

  Bokaficam - Budai Egészségközpont

  Ficam

  Azt a jelenséget nevezzük ficamnak, amikor az ízület a normál mozgástartományát elhagyja. A ficam során az ízületi felszínek elvesztik a normális kapcsolatot egymással.

  betegség

  fitymaszukulet

  Fitymaszűkület

  A fitymaszűkület, a fityma bőrének különböző fokú szűkületét jelenti, amely miatt a fityma bőre a makkról nem húzható vissza.

  betegség

  fobia

  Fóbia

  Akkor beszélünk fóbiáról, ha valaki olyan ingerekre reagál intenzív félelemmel, amit mások nem tekintenek félelmetesnek vagy veszélyesnek.

  betegség

  Komplex fogágybetegség szűrés a Budai Egészségközpontban.

  Fogínygyulladás, fogínyvérzés, ínysorvadás

  A fogágy és az íny gyulladásos betegségei a lakosság jelentős százalékát érintik.

  betegség

  fogko

  Fogkő, fogkövesség

  A fogkő tulajdonképpen megkövesedett lepedék, mely képződéséhez feltétlenül szükségesek a szájüregünkben élő baktériumok, szerves anyagok, valamint ásványi sók.

  betegség

  gyerekfogaszat

  Fogszuvasodás

  A fogszuvasodás a fogaknak a szájüregbe előtört és lepedékkel borított, keményszöveti felszínén megjelenő krónikus folyamat.

  betegség

  b_fogyas

  Fogyás

  A testsúly fél- egy év alatt bekövetkező, legalább 5%-kal való csökkenését nevezzük fogyásnak.

  betegség

  fülzúgás

  Fülzúgás (tinnitus)

  A fülzúgás nem önálló betegség, hanem tünetegyüttes, melynek során a páciens különböző hangokat hall, de külső hangforrás hiányában.

  betegség

  garatgyulladás

  Garatgyulladás (pharyngitis)

  A torok- és garat gyulladását számos kórokozó kiválthatja, a fertőzés lehet vírusos és bakteriális eredetű.

  betegség

  b_gegegyulladas

  Gégegyulladás

  A gégegyulladásnak akut és krónikus formája van. Akut formája minden korban előfordulhat, általában nem önállóan, hanem más felső légúti hurutokkal egyidejűleg.

  betegség

  Gerinc instabilitás - Budai Egészségközpont

  Gerinc instabilitás

  A gerinc instabilitás során a normálisnál nagyobb terjedelmű mozgás alakul ki egy vagy több gerincszakaszon, mely jelentős hatással lehet az életminőségre.

  betegség

  gerinccsatorna-szukulet

  Gerinccsatorna szűkület

  A derékfájdalom a civilizált világban népbetegség. A krónikus derékfájdalmak hátterében az esetek döntő többségében gerinccsatorna szűkület áll.

  betegség

  gerincdaganat

  Gerincdaganatok

  Az elsődleges gerincdaganatok a gerincet alkotó sejtekből és szövetekből kiinduló elváltozások, míg a másodlagosak más tumorok gerincben jelentkező áttétei.

  betegség

  gerincferdules

  Gerincferdülés (scoliosis)

  A szkoliózis (scoliosis), vagyis a gerincferdülés a gerinc kóros deformálódását jelenti, a tér mindhárom irányában mely a gyors testi növekedés idején jelentkezik.

  betegség

  gerincserv

  Gerincsérv vagy porckorongsérv, mi a helyes elnevezés?

  Gerincsérv vagy porckorongsérv? A porckorongsérv a helyes megnevezés, de a gerincsérvnél is pontosan tudjuk, hogy mire gondoltunk, és mi a bajunk.

  betegség

  b_gilbertkor

  Gilbert-kór

  A Gilbert-kór a máj örökletes működési zavara. Nem valódi betegség, hanem ártalmatlan, jóindulatú, krónikus állapot.

  betegség

  gocbetegseg

  Gócbetegség

  Gócbetegség esetén egy szerv vagy szervrendszer megbetegedése a szervezet egy távolabbi pontján kialakult fertőzéses eredetű, idült gyulladásából származik.

  betegség

  labgomba

  Gombás bőrbetegség

  Gombás bőrbetegség esetén a bőrön egyébként is jelen lévő gombák a szervezet legyengülése, fogékonysága miatt kórosan elszaporodnak.

  betegség

  Guillain-Barré-szindróma

  Guillain-Barré-szindróma

  A Guillain-Barré-szindróma egy ritka autoimmun betegség, ami a perifériás idegeket támadja meg.

  betegség

  gyomorfekely

  Gyomorfekély

  A gyomorfekély kialakulásához vezet, amikor megszűnik a gyomor nyálkahártyát károsító hatások és a nyálkahártya védelmét biztosító tényezők egyensúlya.

  betegség

  b2_gyomorrak

  Gyomorrák

  A gyomorrák a gyomorfal nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat, mely kialakulása mögött számos környezeti és genetikai faktor is lehet.

  betegség

  b_vastagbelrak

  Gyomorrontás

  A gyomorrontás a gyomornyálkahártya heveny gyulladása. Leggyakrabban a gyomor túlterhelése, romlott étel, bakteriális vagy vírusfertőzés következménye.

  betegség

  b_hajhullas

  Hajhullás

  A hajhullás a legtöbb esetben nem önálló betegség, hanem egy tünet, ami többféle rendellenességre, hiányállapotra, betegségre is utalhat a szervezetben.

  betegség

  b_hanyas

  Hányás, hányinger

  A hányás a szervezet védekező reakciója, melynek során megszabadul a gyomorba jutott tápláléktól, ami mennyiségében túl sok, vagy minőségében nem megfelelő.

  betegség

  b_hasfajas

  Hasfájás, hasi fájdalom

  Hasi fájdalmak esetében megkülönböztetünk akut és krónikus hasfájást. Akut hasfájásról akkor beszélhetünk, ha keletkezésének ideje 1 hétnél korábbi.

  betegség

  hasnyalmirigy-gyulladas

  Hasnyálmirigy gyulladás

  A heveny hasnyálmirigy-gyulladás hirtelen kialakult gyulladás, ami enyhe lefolyású, vagy az életet is veszélyeztető betegség is lehet.

  betegség

  Hemokromatózis - Budai Egészségközpont

  Hemokromatózis

  A hemokromatózis egy olyan – génhiba folytán kialakuló – vasanyagcsere-zavar, amelynek következtében fokozott mértékben szívódik fel a vas, melyből ezután a felesleg a szervekben lerakódik és károsítja az érintett szerv szöveteit.

  betegség

  Heregyulladás

  Heregyulladás

  A heregyulladás (orchitis) az egyik vagy mindkét herét érinti, mely virális (vírus fertőzés okozta) vagy bakteriális (baktérium okozta fertőzés) eredetű, de előfordulhat, hogy az oka ismeretlen marad.

  betegség

  b_hererak

  Hererák

  A hererák a here rosszindulatú daganata, mely leggyakrabban fiatal férfiakban (20-40 évesek) jelentkezik, de gyermekekben is előfordulhat.

  betegség

  b_hereserv

  Heresérv

  A heresérv a lágyéksérvek közé tartozik. Akkor beszélünk heresérvről, amikor a hasi szervek egy része a lágyékcsatornán keresztül átcsúszik a herezacskóba is.

  betegség

  Prosztatagyulladás (prostatitis)

  Herevisszeresség (varicocele)

  Herevisszeresség (varicocele) esetén kitágulnak a herezacskóban található vénák, aminek következtében romlik az oxigénben szegény vér elvezetése a herék területéről. Szinte mindig a bal oldali érfonatot érinti, jobb oldalon ritkán alakul ki.

  betegség

  Budai Egészségközpont

  Herevízsérv (hydrocele)

  A herevízsérv (hydrocele) a hereburokban összegyűlt folyadékgyülem, mely gyermekkorban legtöbbször veleszületett jelenség és egy éves korra magától megszűnik.

  betegség

  herpesz

  Herpesz

  Herpesz vírussal a lakosság közel 100% -a fertőzött, azonban az első fertőzés 90%-ban tünetmentesen zajlik. A szervezet legyengülése esetén a fertőzés kiújul.

  betegség

  gyermekpszichologia

  Hiperaktivitás, ADHD

  A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar a magasabb szintű mentális folyamatokért felelős agyi területek eltérő működésére vezethető neurológiai tünetegyüttes.

  betegség

  cough

  Hörghurut (bronchitis)

  A hörghurut a légcső és az ennek folytatását képező hörgők gyakran váladékképződéssel kísért gyulladása.

  betegség

  HPV-fertőzés

  HPV fertőzés

  A human papilloma vírus (HPV vírus) fertőzés a leggyakoribb vírusos eredetű, leginkább szexuális úton terjedő betegség.

  betegség

  húgyhólyag-gyulladás

  Húgyhólyag-gyulladás

  Nevezik húgyhólyag-gyulladásnak, hólyaghurutnak, cisztitisznek és felfázásnak is, de valójában a hólyagot érintő bakteriális húgyúti fertőzésről van szó.

  betegség

  b_huvelygyulladas

  Hüvelygyulladás

  A hüvelygyulladás a női betegségek közül a leggyakoribb. Ha hüvely saját baktérium mikroflórája sérül, a kórokozók elszaporodhatnak ami gyulladáshoz vezethet.

  betegség

  b_ idegosszeomlas

  Idegösszeomlás

  Az idegösszeomlás az az állapot, amikor valaki olyan krízishelyzetbe kerül, amellyel nem tud megbirkózni, nincsenek viselkedési mintái, amelyek átsegíthetnék.

  betegség

  makula_degeneracio

  Időskori makula degeneráció (AMD = Age-related Macular Disease)

  A fejlett országok statisztikái szerint az időskori súlyos látásromlás leggyakoribb oka a makula-degeneráció („szemfenéki meszesedés”, sárgafolt-sorvadás, AMD).

  betegség

  impotencia

  Impotencia, merevedési zavar

  A köznyelvben az impotencia közösülésre, erekcióra való képtelenséget (impotencia coeundi) jelent.

  betegség

  influenza

  Influenza

  Az influenzát az ortomixovírusok családjába tartozó influenzavírus A, B és C okozzák.

  betegség

  inhuvelygyulladas

  Ínhüvelygyulladás

  Az egyhangú, sokszor ismétlődő mozgás és mechanikus irritáció a kéz, csukló vagy alkar ínhüvelygyulladását eredményezi.

  betegség

  inzulinrezisztencia

  Inzulinrezisztencia (IR)

  Az inzulinrezisztencia (IR) egy szénhidrát-anyagcsere zavar, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának is tekintenek.

  betegség

  irretábilis bél szindróma

  Irritábilis bél szindróma (IBS)

  Az irritábilis bél szindróma (IBS) a belek funkcionális rendellenessége, ami olyan tünetekkel járhat, mint hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés.

  betegség

  back-pain3

  Ischias

  Az ischias az ülőideg, vagyis a nervus ischiadicus gyulladása, mely szervezetünk legvaskosabb, leghosszabb perifériás idege.

  betegség

  school

  Iskolaérettség megítélése orvosi szempontból

  Az iskolaérettség helyes megállapításával elkerülhető, hogy egy esetlegesen korán beiskolázott gyermeket kudarcélményeknek tegyük ki, és a gyermeknél magatartási zavar, diszlexia, diszkalkulália vagy diszgráfia alakuljon ki.

  betegség

  izomgörcs

  Izomgörcs

  Izomgörcsnek nevezzük az izomszövet akaratlan, rövidebb-hosszabb ideig tartó, erőteljes összehúzódását és fájdalmas merevségét.

  betegség

  Budai Egészségközpont

  Ízületi gyulladás

  Az ízületi gyulladás olyan állapot, amely során az ízületekben található ízületi tok és porc folyadékállományú hártyája, az ún. szinoviális membrán begyullad.

  betegség

  struma

  Jódhiány

  Megfelelő ellátottság mellett a pajzsmirigy kb. 3 hónapra elegendő jóddal rendelkezik, ezután jódhiányos állapot alakul ki, mely pajzsmirigy problémákhoz vezet.

  betegség

  b_kancsalsag

  Kancsalság

  A kancsalság a szemek hibás állása, amelynek következtében a két szem "nem tud ugyanoda nézni", a két szem nézővonala nem találkozik a fixált pontban.

  betegség

  b_kezremeges

  Kézremegés

  A kézrenegésremegés az izmok akaratlan, ismétlődő, ritmusos összehúzódása és elernyedése. A remegés (tremor) jelentkezhet egy vagy több testrészen is.

  betegség

  b_kiutesrek

  Kiütések

  A kiütés a bőrön kialakuló szín és szövetszerkezeti eltéréseket okozó tünet, mely gyakran jár hőmérsékleti eltéréssel is és viszketéssel vagy fájdalommal.

  betegség

  menopausa

  Klimax, változókor, menopauza

  Az életkor előrehaladtával megváltozik a női szervezet hormonális egyensúlya. Innen származik az elnevezés: változókor, menopauza vagy klimax.

  betegség

  Száraz köhögés

  Köhögés

  Leggyakoribb kérdés , hogy száraz inger köhögésünk van-e vagy bőséges váladékürítéssel járó ún. produktív köhögés.

  betegség

  köldöksérv

  Köldöksérv

  A hasfali sérvek egyik típusa a köldöksérv. A hasfal fejlődéstani okok miatt a köldök területén gyengébb, itt sérvkapu keletkezhet.

  betegség

  koncentrációzavar

  Koncentrációzavar

  A koncentrációzavar általában pszichiátriai állapot, szerhatás vagy fiziológiás állapot velejárója. Okozhatja stressz, általános fáradtság és depresszió is.

  betegség

  Könyökalagút-szindróma

  Könyökalagút-szindróma

  Az alagútszindróma akkor alakul ki, amikor a test izmai, szalagjai, csontjai és kötőszövetei közötti járatokban (alagutakban) lévő idegek valamilyen okból nyomás alá kerülnek.

  betegség

  kopaszodás

  Kopaszodás

  Az életévek emelkedésével egyre jellemzőbb ugyan a haj ritkulása, elvékonyodása, de a kopaszodás, hiányállapot vagy szervi rendellenesség jele is lehet.

  betegség

  b_koromelteresek

  Körömeltérések

  A köröm eltérései számos betegségre hívhatják fel a figyelmünket. A körömlemez színbeli, alaki eltérései számos okra vezethetők vissza.

  betegség

  koromgomba

  Körömgomba

  Az onychomycosis a kéz vagy láb körömlemezének gombás fertőzése. A körömgomba előfordulása az európai felnőtt népességben 3-22 százalékra tehető.

  betegség

  korpásodás

  Korpásodás

  A fejbőr igen gyakori problémája a korpásodás, vagyis a fejbőr fokozott hámlása.

  betegség

  köszvény

  Köszvény (arthritis urica)

  A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája, melyet húgysav kristályok okoznak.

  betegség

  kotohartyagyulladas

  Kötőhártya-gyulladás

  A kötőhártya-gyulladás szemhéji duzzanatot jelent, leggyakrabban szemvörösség, szemhéjak összeragadása, nyomásérzés, viszketés, könnyezés, szemhéjgörcs kíséri.

  betegség

  Gyermek fül-orr-gégészet - Budai Egészségközpont

  Középfül betegségek gyermekkorban

  Gyermekkorban leggyakrabban a szezonálisan halmozódó felső légúti fertőzésekhez társuló középfül megbetegedések okoznak fülfájást.

  betegség

  ear-pain

  Középfülgyulladás

  A középfül gyulladásos betegségei igen gyakoriak. Kórokilag, tünetileg és gyógyhajlamukat tekintve rendkívül változatosak, ebből adódóan kezelésük is más.

  betegség

  Gyermek fül-orr-gégészet - Budai Egészségközpont

  Külső hallójárat gyulladás gyermekkorban

  Jellemzően a nyári időszakban, medencézés kapcsán fordul elő nagyobb gyakorisággal, de az év más időszakában is lehet a fülfájás oka a külső hallójárat gyulladása.

  betegség

  Lábdagadás

  Lábdagadás

  A lábszárak, bokák és a lábfej dagadása jelentkezhet egészségeseknél is hosszabb állás/ülés után, vagy menstruációt miatt, de betegség is állhat a háttérben.

  betegség

  Laktózintolerancia vizsgálat a Budai Egészségközpontban

  Laktózintolerancia (laktózérzékenység)

  A laktózérzékenység (laktózintolerancia, tejcukorérzékenység) oka az enzim elégtelen vagy hiányos termelése.

  betegség

  láz4

  Láz, hőemelkedés

  A testünk hőmérséklete normálisan 36-37 °C között van, a 37-38 °C közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek, a 38 °C felettit pedig láznak nevezzük.

  betegség

  légiós betegség

  Légiós betegség (legionella-fertőzés, legionellosis)

  A légiós betegséget a Legionella családba tartozó baktériumok okozzák, legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás, enyhébb formája pedig a Pontiac-láz.

  betegség

  leukemia

  Leukémia

  A leukémia (fehérvérűség) a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés folyamata kórossá válik.

  betegség

  cöliákia

  Lisztérzékenység (cöliákia)

  A lisztérzékenység más néven cöliákia, gluténszenzitív enteropátia; az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség.

  betegség

  Long-COVID szindróma

  Long-COVID szindróma

  Amennyiben panaszok az akut fertőzés lezajlása után 12 héttel is fennállnak, akkor a szakirodalom ún. long-COVID (vagyis hosszú COVID) szindrómáról beszél.

  betegség

  lúdtalp

  Lúdtalp

  A lúdtalp a leggyakoribb statikai eredetű lábbetegség. Az elváltozás lényege a láb boltozatos rendszerének lesüllyedése.

  betegség

  back-pain

  Lumbágó

  A lumbágó görög eredetű szó, derékfájdalmat jelent. A derék, vagy lumbális gerinc, a gerinc(oszlop) háti és keresztcsonti szakaszát összekötő része.

  betegség

  lupus

  Lupusz (SLE)

  A lupusz – teljes nevén szisztémás lupus erythematosus, rövidítve SLE – egy krónikus autoimmun betegség, mely világszerte kb. 5 millió embert érint, elsősorban nőket.

  betegség

  Lyme-kór

  Lyme-kór

  A Lyme-kór kórokozója a fertőzést átvivő kullancs csípése útján, annak nyálával kerül az emberi szervezetbe, ahol krónikus, hullámzó lefolyású, több szervet érintő fertőzést okoz.

  betegség

  Zsíros plakk

  Magas koleszterinszint

  A koleszterin az emberi szervezet minden részében megtalálható, kiváltképpen az epében, a mellékvesékben és az idegrendszerben.

  betegség

  magasvernyomas

  Magas vérnyomás

  Magas vérnyomásnak a folyamatosan fennálló 140/90 Hgmm (higanymilliméter) feletti vérnyomásértékeket nevezik.

  betegség

  headache-header_0

  Magnéziumhiány

  Magnéziumhiánynak a vérben fellépő alacsony magnéziumkoncentrációt nevezik.

  betegség

  b2_majfolt

  Májfolt

  A köznyelvben májfoltnak nevezzük a testen bárhol megjelenő sötétbarna, olykor szürke árnyalatú bőrelszíneződéseket, melyeknek körvonala szabálytalan.

  betegség

  majbetegseg

  Májgyulladás (hepatitis)

  A májgyulladás százmilliókat érint világszerte, a Hepatitis B vírus által kiváltott májgyulladás például a leggyakoribb fertőző betegségek közé tartozik.

  betegség

  majzsugor

  Májrák

  A daganatos betegségek között 2-4 százalékos előfordulási arányával a májrák viszonylag ritka, de a halálozási statisztikái meglehetősen rosszak.

  betegség

  majzsugorpng

  Májzsugor

  A májzsugor különböző eredetű krónikus májbetegségek visszafordíthatatlan végstádiuma.

  betegség

  mandulagyulladas

  Mandulagyulladás

  A mandulagyulladás a torok hátsó részében elhelyezkedő páros mirigyszerv, a mandula fertőzés okozta gyulladásos megbetegedése.

  betegség

  meddőség

  Meddőség

  Meddőségről akkor beszélünk, amikor egy év rendszeres, ovuláció idejére eső házasélet ellenére elmarad a sikeres terhesség.

  betegség

  b_mehnyakgyulladas

  Méhnyakgyulladás

  A méhnyakgyulladás (cervicitis) a méhnyak, vagyis a méhnek a méhszájjal a hüvelybe nyíló alsó, keskenyebb harmadának a betegsége, gyulladása.

  betegség

  b_mehnyakrak

  Méhnyakrák

  A méhnyakrák, a méhnyak laphámsejtjeinek rosszindulatú elfajulásából kialakuló daganatféleség.

  betegség

  melanoma

  Melanoma malignum

  A melanoma elsősorban a bőr, elvétve a szem, az agyhártyák, illetve különböző nyálkahártyák melanocytáiból kiinduló rosszindulatú daganata.

  betegség

  Budai Egészségközpont

  Mellékhere-gyulladás (epididymitis)

  A mellékhere-gyulladás, vagy epididymitis a mellékherék és a mellékhereüreg gyulladását jelenti. A betegség általában bakteriális fertőzés következtében alakul ki, és a leggyakrabban a fiatal felnőtteket és az idősebb férfiakat érinti.

  betegség

  b_mellhartyagyulladas

  Mellhártyagyulladás

  A mellhártyagyulladásnak "száraz" és "nedves" formáját különböztetjük meg. A száraz mellhártyagyulladás leggyakoribb oka a tüdőgyulladás.

  betegség

  b_mellkasifajdalom

  Mellkasi fájdalom

  A mellkasi fájdalmat mindig komolyan kell venni, mert hátterében életet fenyegető betegség is állhat.

  betegség

  b_mellrak

  Mellrák

  A mellrák emlő rosszindulatú daganata, mely leggyakrabban középkorú, idős asszonyoknál (40-60 évesek) jelentkezik, de ma már előfordulhat fiatalabb korban is.

  betegség

  b_melyvensatrombozis

  Mélyvénás trombózis

  Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, amikor vérrög (trombus) képződik a szervezet valamelyik mélyen fekvő vénájában.

  betegség

  memóriazavar

  Memóriazavar

  A memóriazavar az emlékezés három alapvető területén jelentkezhet: a megjegyzés, a megtartás és a felidézés területén.

  betegség

  noutburnoout

  Menedzserbetegség

  Menedzserbetegségről beszélünk, ha a munkahelyi felelősségből, elvárásokból adódó folyamatos stressz hatására megnő a különböző testi betegségek kockázata.

  betegség

  egeszseges_taplalkozas_2

  Metabolikus szindróma

  A metabolikus szindróma (inzulin rezisztencia szindróma) jellemzői az elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel.

  betegség

  b_migren

  Migrén

  A migrén bizonyos időközönként jelentkező, rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájás, melyhez hányás, fényérzékenység, hangérzékenység társulhat..

  betegség

  b_mumpsz

  Mumpsz

  A mumpsz, vagy járványos fültőmirigy-gyulladás fertőző vírusos megbetegedés. Leggyakrabban gyerekeknél fordul elő, de védőoltással megelőzhető.

  betegség

  napallergia-budai-egeszsegkozpont

  Napallergia

  A napallergia a bőr kórosan megnövekedett fényérzékenysége, mely, ha nem kezelik megfelelően vagy nem figyelnek a megelőzésére, súlyos következményekkel járhat.

  betegség

  nap-ellen

  Napégés

  A napégés más égésekhez hasonló bőrsérülés. Kiváltója a nap UV-, főként az UV-B sugárzása.

  betegség

  napszuras-budai-egeszsegkozpont

  Napszúrás

  A napszúrás az agyhártyák magas hőmérséklet és a sugárzás hatására kialakult, úgynevezett steril (kórokozó - baktérium, vírus - nélkül kialakult) gyulladása.

  betegség

  nehézlégzés

  Nehézlégzés

  A nehézlégzés vagy légszomj olyan tünet, ami a légvétel akadályoztatása miatt lép fel. A kellemetlen érzést fulladás-szerű állapottal szokás jellemezni.

  betegség

  b_neuropatiasfajdalom

  Neuropátiás jellegű fájdalmak

  Neuropátiás jellegű fájdalmaknak nevezzük az idegi eredetű fejdalmakat. Az idegrendszer károsodása gyakran nyilvánul meg végtag gyengeségben, zsibbadásban, érzészavarban, fájdalomban.

  betegség

  nyitott gerinc

  Nyitott gerinc

  Nyitott gerinc a csontos gerinc, a gerincvelő burkai, és a gerincvelő különböző súlyosságú záródási zavara, bénulásokkal.

  betegség

  ödéma

  Ödéma

  Az ödéma szövetközti vizenyőt jelent. Akkor alakul ki, ha a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének egyensúlya felbomlik.

  betegség

  b_orbanc

  Orbánc

  Az orbánc élénk bőrpírral, duzzanattal, hidegrázással, lázzal és fájdalommal járó, fertőző bőrgyulladás.

  betegség

   Alvás alatti légzés zavarok egyik oka az orrpolip.

  Orrpolip

  Az orrpolipok az orrmelléküregekben, néha az orrkagylókon képződő halvány, alapjukról elmozgatható, kocsonyás nyálkahártya-képződmények.

  betegség

  b_orrsovenyferdules

  Orrsövényferdülés

  Orrsövényferdülésnek az orrsövény alaki eltéréseit, deformitásait nevezzük.

  betegség

  b_ovsomor

  Övsömör (herpes zoster)

  Egy bárányhimlős fertőződés után a herpesz vírus megbújik gerincoszlop idegdúcaiban, és hosszú évek után, övsömör formájában újulhat ki.

  betegség

  b_pajzsmirigy

  Pajzsmirigyproblémák

  A leggyakoribb pajzsmirigyproblémák közé tartozik a pajzsmirigy-megnagyobbodás, a pajzsmirigy-alul- és túlműködés, a pajzsmirigygyulladás, és a daganatok.

  betegség

  endocr

  Pajzsmirigyrák

  A pajzsmirigy rosszindulatú daganata, a pajzsmirigyrák szerencsére a ritkább rákos elváltozások közé sorolható.

  betegség

  b_panikbetegsegek

  Pánikbetegség

  A pánikbetegség a szorongásos zavarok közé sorolható. A pánikroham során az érintettek látszólag objektív ok nélkül hirtelen kínzó félelmet élnek meg.

  betegség

  b_parkinsonkor

  Parkinson kór

  A Parkinson-kór a mozgászavart okozó leggyakoribb neurodegeneratív betegségek közé tartozik.

  betegség

  b2_petefeszekrak

  Petefészekrák

  A petefészekrák a petefészek (két petefészekből az egyik vagy mindkettő) rosszindulatú daganata.

  betegség

  b2_pikkelysomor

  Pikkelysömör

  A pikkelysömör, vagy más néven psoriasis, egy nem fertőző, elsősorban bőrelváltozásokat okozó szisztémás betegség.

  betegség

  b_policisztasovariumszindroma

  Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

  A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy komplex, az egész szervezetet érintő anyagcsere-betegség, mely elsősorban bőr- és nőgyógyászati tünetekkel jár.

  betegség

  porckopás

  Porckopás (artrózis, osteoarthrosis)

  Az artrózis a végtagok vagy a gerinc kisízületeinek megbetegedése, melynek során a csontot borító porc elvékonyodik, elkopik.

  betegség

  gerincserv

  Porckorongsérv (discus hernia)

  Porckorongsérvről akkor beszélünk, ha a porckorong körkörös gyűrűi átszakadnak, a kocsonyás anyag a gerinccsatorna felé türemkedik és ott szűkületet okoz.

  betegség

  Post-COVID szindróma - szívelégtelenség.

  Post-COVID szindróma

  Amennyiben a panaszok a COVID-19 fertőzés lezajlása után is jelentkeznek, akkor ún. post-COVID vagy long-COVID szindrómáról beszélünk.

  betegség

  b_poszttraumastressz

  Poszttraumás stressz szindróma

  A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) akkor alakul ki, ha valakit olyan váratlan és súlyos megrázkódtatás ér, amit képtelen feldolgozni.

  betegség

  Prosztatagyulladás (prostatitis)

  Prosztatagyulladás (prostatitis)

  A prosztatagyulladás (prostatitis) az egyik leggyakoribb prosztataprobléma, amely bármely életkorban előfordulhat. Több típusa van, amelyek tüneteikben és a kiváltó okokban egyaránt különböznek.

  betegség

  b_prosztataproblemak

  Prosztataproblémák

  A leggyakoribb prosztataproblémák közé tartozik a prosztatagyulladás, prosztata megnagyobbodás és a prosztatarák.

  betegség

  b_prosztatarak

  Prosztatarák

  A prosztata daganata a férfiak második leggyakoribb daganatos megbetegedése a tüdőrák után.

  betegség

  Rándulás - Budai Egészségközpont

  Rándulás

  A mindennapi élet során gyakran előfordulhat, hogy hirtelen megcsúszunk, elesünk vagy rosszul lépünk, és ennek következtében meggyűrjük vagy túlerőltetjük az ízületeinket.

  betegség

  reflux-betegseg-budai-egeszsegkozpont

  Reflux, gyomorégés

  A reflux ma már jól ismert fogalom a köztudatban is. Lényege a - legtöbbször savas - gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe, esetenként a torok magasságáig.

  betegség

  Fájó torok

  Rekedtség

  A rekedtség nem betegség, hanem egy tünet, melynek hátterében különböző problémák állhatnak.

  betegség

  Reumatológia vizsgálat során széles körű diagnosztikai háttérrel biztosítják a perifériás ízületek és a gerinc szakszerű ellátását.

  Rheumatoid arthritis

  A rheumatoid arthritis esetén a szervezet saját építőelemeit megtámadó folyamat indul el, és ez az ízületi felszínt borító hártya gyulladását eredményezi.

  betegség

  Rosacea - Budai Egészségközpont

  Rosacea

  A rosacea egy krónikus bőrbetegség, amely jellemzően az arcon jelentkezik, de más bőrfelületeken is megjelenhet. Bármely életkorban előfordulhat, de a középkorú felnőttek, különösen a 30 és 50 év közöttiek érintettsége a leggyakoribb.

  betegség

  Vállfájás

  Rotátorköpeny-sérülések

  A rotátorköpeny a váll izmainak és inainak egy csoportja, amely a felkarcsontot rögzíti a vállízületben.

  betegség

  rövidlátás

  Rövidlátás

  A rövidlátás olyan látászavart jelöl, melynek következtében a távolban található tárgyak elmosódva, homályosan láthatóak.

  betegség

  rozsahimlo-rubeola-budai-egeszsegkozpont

  Rubeola, rózsahimlő

  A rózsahimlő cseppfertőzéssel terjedő, csak emberről emberre átvihető, igen ragályos, kiütésekkel járó vírusfertőzés.

  betegség

  b_ruhesseg

  Rühesség

  A rühesség egy világszerte elterjedt, emberről emberre terjedő bőrbetegség.

  betegség

  b_sargasag

  Sárgaság

  Sárgaság esetén a szervezetben kórosan felszaporodó epefesték (bilirubin) lerakódik a szervekben és sárga elszíneződést okoz.

  betegség

  Scheuerman

  Scheuermann-betegség

  A Scheuermann-betegség a csigolyák gyermekkori csontosodási zavara, mely a növekedés befejeződéséig tart.

  betegség

  Budai Egészségközpont

  Sebgyógyulási zavarok, kóros hegesedés

  A sebgyógyulási folyamat időtartama a sérülés jellegétől, a sebkezeléstől, a beteg általános állapotától függ. Lehet maradéktalan, de bekövetkezhet a sebgyógyulás zavara is.

  betegség

  b_skarlat

  Skarlát

  A skarlát (régi nevén vörheny) baktériumok, leggyakrabban a Streptococcus pyogenes által okozott fertőző betegség, mely többnyire kisgyermekeket érint.

  betegség

  Túlterhelt férfi

  Stressz

  A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak tisztában.

  betegség

  Idős korban megnőhet a stroke (gutaütés, szélütés, agyvérzés, agyi infarktus) kockázata

  Stroke

  Gutaütés, szélütés vagy angol nevén stroke esetén egy agyi működészavart okozó érkatasztrófáról van szó.

  betegség

  b_struma

  Strúma

  A pajzsmirigy megnagyobbodását nevezik strúmának vagy golyvának, melynek oka rendszerint a jódhiány.

  betegség

  b_szalmonella

  Szalmonella

  A szalmonella egy gram negatív, pálcikaalakú baktérium, mely hasmenéses kórképeket okoz az emberben.

  betegség

  b_szedules

  Szédülés

  Orvosi értelemben szédülés (vertigo) alatt a határozott irányú forgó vagy dőlő mozgásélményt értjük.

  betegség

  b_szekrekedes

  Székrekedés

  Székrekedésről akkor beszélünk, ha valaki heti 3-nál kevesebbszer ürít székletet, vagy erőlködnie kell, ill. székletürítés után a végbélben akadályérzés marad.

  betegség

  b_szemeszetidaganatok

  Szemészeti daganatok

  A szemészet tárgykörébe tartoznak azok a daganatok, amelyek a szemben, a szem közvetlen közelében (szemhéjakon, szemzugban) és a szemgödörben alakulnak ki.

  betegség

  b2_szintevesztes

  Színtévesztés, színvakság

  Színtévesztés és színvakság alatt olyan öröklődő látászavart értünk, amikor a színérzékelő csapok valamelyike kevesebb, gyengébben működik, vagy hiányzik.

  betegség

  szívelégtelenség

  Szívelégtelenség

  A szívelégtelenség esetén a kamra összehúzódásának károsodása miatt a szív nem tudja a szervezet működéséhez szükséges vérellátást biztosítani.

  betegség

  b2_szivinfarktus

  Szívinfarktus

  Szívinfarktusnak a szívizom vérellátási zavara következtében létrejövő szívizomelhalást nevezzük.

  betegség

  szívizomgyulladás

  Szívizomgyulladás (myocarditis)

  A myocarditis a szívizomszövet gyulladása, amelynek hátterében általában valamilyen fertőző ágens áll.

  betegség

  b_szivritmuszavar

  Szívritmuszavar

  A szívritmuszavarok a szívizom normális ritmusos összehúzódásainak zavarát jelentik.

  betegség

  Szorongó fiatal nő

  Szorongás

  A szorongás alapvető és természetes emberi tapasztalat szervezetünk veszélyhelyzetre adott reakciója, melyet sokféle lelkileg megterhelő helyzetben átélnek az emberek.

  betegség

  Szúnyogcsípés-allergia (Skeeter-szindróma)

  Szúnyogcsípés-allergia (Skeeter-szindróma)

  A szúnyogcsípések mindenki számára kellemetlenek, de bizonyos esetekben a szokásosnál több és látványosabb tünetekkel járhat.

  betegség

  b_gilbertkor

  Szürkehályog

  A szürkehályogban a szemlencse elhomályosodik, elszürkül, az érintett személy látása elmosott, ködös lesz, a fény- és sötétség adaptáció romlik.

  betegség

  teniszkonyok-golfkonyok-budai-egeszsegkozpont

  Teniszkönyök, golfkönyök

  Teniszkönyök illetve golfkönyök esetén az izmok fokozott igénybevétele és az ismétlődő traumák hatására szakadások keletkeznek az izomban.

  betegség

  oltas

  Tetanusz

  A tetanuszt (régi magyar nevén merevgörcsöt) a Clostridium tetani baktérium által termelt toxin okozza.

  betegség

  Gyermek fül-orr-gégészet - Budai Egészségközpont

  Torokfájdalom gyermekkorban

  A gyermekkorban légúti fertőzés miatt gyakran jelentkező tünet a torokfájás. Gyakran levertség, izom-vagy ízületi fájdalom, általános gyengeség előzi meg.

  betegség

  b_torokgyulladas

  Torokgyulladás

  A torokgyulladás a nyálkahártya gyulladásos elváltozása. A leggyakoribb kiváltó ok a légúton terjedő kórokozók bekerülése a szervezetbe.

  betegség

  b_trombozis

  Trombózis

  Trombózis esetén vérrögök alakulnak ki az erekben, melyek gátolják a vér szabad keringését.

  betegség

  b2_tudoembolia

  Tüdőembólia

  Tüdőembólia, vagy pulmonális embólia (PE) a tüdő fő és/vagy mellék artériáinak elzáródása.

  betegség

  tudofibrozis

  Tüdőfibrózis

  A tüdőfibrózis esetén a tartós gyulladás hatására a tüdőszövet hegesedik és veszít rugalmasságából, ezért nehezebb az oxigén átjutása a keringés felé.

  betegség

  b_tudogyulladas

  Tüdőgyulladás

  A tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdő és a légzőrendszer betegsége, gyulladásos állapota, melyre jellemző a tüdő alaveolusainak (léghólyagocskák) gyulladása.

  betegség

  Tüdőrák

  Tüdőrák

  A tüdőrák a rosszindulatú daganatos megbetegedések csoportjába tartozik.

  betegség

  tüdőtágulat

  Tüdőtágulat (emfizéma)

  A tüdőtágulat a tüdőhólyagocskák kitágulásával, a tüdő szövetének előrehaladó károsodásával és az egységnyi légzőfelület csökkenésével járó megbetegedés.

  betegség

  vedooltas

  Utazási betegségek és oltások

  Az utazási betegségekkel és oltásokkal inden utazónak tisztában kell lennie.

  betegség

  b_vakbelgyulladas

  Vakbélgyulladás

  A köztudatban elterjedt vakbélgyulladáson valójában a vakbélhez csatlakozó féregnyúlvány (appendix veriformis) gyulladását értjük.

  betegség

  Vállfájás

  Vállízületi gyulladásos problémák

  A vállízület gyulladásos problémái leggyakrabban a 30-40 éves korosztályt érintik. A két leggyakrabban előforduló ilyen probléma a vállcsúcs fájdalom és a vállizomban bekövetkező mészlerakódás.

  betegség

  Vállfájás

  Vállízületi instabilitás, vállficam

  A vállízületi instabilitás a népesség körülbelül 2%-át érintő elváltozás, a vállficam a leggyakoribb ficam az emberi testben.

  betegség

  Vállfájás

  Vállízületi kopás

  60-80 éves korosztályban jelentős növekedést mutatnak a különböző kopásos folyamatok. Az ízületi kopás lényege a csontok ízesülő végeit borító porcréteg jelentős elvékonyodása és a csontok következményes deformálódása.

  betegség

  faradt-letort-vashiany-faradekony-budai-egeszsegkozpont

  Vashiány

  A vashiány, vagy ennek következménye a vérszegénység (anaemia) az egyik leggyakoribb hiányállapot.

  betegség

  b2_vastagbelrak

  Vastagbélrák

  A vastagbélrák a vastagbélben keletkező, a bélfal belsejéből (nyálkahártya) kiinduló rosszindulatú daganatos megbetegedés.

  betegség

  b_vegbelrak

  Végbélrák

  A végbélrák a kolorektális tumorok közé tartozik, a vastagbél utolsó szakaszának, a végbélnek a nyálkahártyáján kialakuló rosszindulatú daganat.

  betegség

  b_verhas

  Vérhas

  Vérhas (dizentéria) a vastagbél fertőzéses gyulladásos megbetegedése.

  betegség

  b_vermergezes

  Vérmérgezés, szepszis

  Vérmérgezés vagy szepszis esetén a test valamely helyén elhelyezkedő baktériumos gócból a véráramba jutó baktériumok árasztják el a szervezetet.

  betegség

  b_melyvensatrombozis

  Vérszegénység, anémia

  A vérszegénység azaz anémia egy komplex kórkép, amelynek számos oka lehet, például vashiány.

  betegség

  b_veseko

  Vesekő

  A vesekő (calculus renis), egy szilárd megkeményedés vagy kristályos felhalmozódás a vesében, ami a vizeletben lévő ásványi anyagokból keletkezik.

  betegség

  b_vesemdencegyulladas

  Vesemedence gyulladása

  A vesemedence gyulladás bakteriális fertőzés, amely vagy a húgyutak felől felfelé terjedve, vagy a nyirokáramlás útján a belek felől kiindulva alakul ki.

  betegség

  vírusos hepatitis

  Vírusos hepatitis

  A vírushepatitisek a májsejtek elhalásával és a májszövet gyulladásos folyamatával járó hepatitis vírusok okozta megbetegedések gyűjtőneve.

  betegség

  b_szemolcs

  Vírusos szemölcs

  A vírusos szemölcsnek számos típusa létezik. Okozója a HPV, azaz a humán papilloma vírus.

  betegség

  b2_visszer

  Visszérbetegség

  A visszérbetegség (varikozitás) a vénák kóros mértékű kitágulását jelenti.

  betegség

  Vitiligo

  Vitiligo

  A vitiligot magyarul (szerzett) pigmenthiánynak, foltos festékhiánynak vagy bőrfestékhiánynak is nevezik.

  betegség

  b2_inkontinencia

  Vizelet inkontinencia

  A vizelet inkontinencia az akaratlan vizeletszivárgás panasza.

  betegség

  zöldhályog szemészeti vizsgálat

  Zöldhályog

  A glaukóma (zöldhályog) a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség, kezeletlenül a látás elvesztéséhez vezethet.

  betegség

  b2_zsirmaj

  Zsírmáj

  A zsírmáj a trigliceridek túlzott felhalmozódása a májsejtekben. A fejlett nyugati országokban a lakosság 20-50%-át, az elhízottak 80%-át érinti.