• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Diseases

  Contact us for information regarding the onset, symptoms, tests and treatment methods of the most common disorders listed below.

  betegség

  Akne (pattanás, mitesszer)

  Az akne egy gyakori bőrbetegség, mely során a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg az arcon és a felsőtesten.

  betegség

  Addison-kór

  Az Addison-kór lényege a mellékvesekéreg működésének idült elégtelensége, aminek következtében csökken a mellékvesekéreg hormonjainak termelődése.

  betegség

  Afta

  Az afta egy fájdalmas, gyulladásos udvarral körülvett felületes hámhiány, mely a nyálkahártyákon jelentkezik.

  betegség

  Agydaganat

  Az agydaganatok elsődlegesek és másodlagosak lehetnek. Az előbbiek az agyon belüli vagy a melletti sejtekből származnak.

  betegség

  Agyhártyagyulladás (meningitis)

  Az agyhártyagyulladás az agyhártyák vagy agyburkok, azaz a központi idegrendszert körülvevő hártyáknak a gyulladásos megbetegedése.

  betegség

  Agyi érkatasztrófák

  Agyi érkatasztrófa, közismert nevén agyvérzés, szélütés (stroke) a vérellátás hirtelen megszűnése az agy egy területén, amikor elhal az agyszövet egy része.

  betegség

  Agyrázkódás

  Az agyrázkódás akkor következik be, ha az agy - a fejet ért ütés következtében - elmozdul a koponyán belül, de az ütés nem közvetlenül körülírt helyen éri.

  betegség

  Agyvelőgyulladás

  Az agyvelőgyulladás az agy gyulladásos megbetegedése, amelyet az esetek túlnyomó többségében vírus okoz. Sok esetben kullancsok terjesztik.

  betegség

  AIDS

  Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) az immunrendszer egy olyan betegsége, amelyet HIV-fertőzés (human immunodeficiency vírus) okoz.

  betegség

  Ajakherpesz

  Az ajakherpesz a Herpes simplex 1 vírus (HSV-1) fertőzése következtében kialakuló hólyagos bőrgyulladás az ajkakon.

  betegség

  Ájulás

  Az ájulás akkor következik be, amikor az agy vérellátása valamilyen oknál fogva átmenetileg (!) zavart szenved.

  betegség

  Akut veseelégtelenség

  Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

  betegség

  Alacsony vérnyomás, hypotonia

  Krónikusan alacsony vérnyomásról beszélünk, ha a vérnyomás első (szisztolés) értéke tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-t.

  betegség

  Alagút-szindróma

  Alagút-szindróma esetén a csukló csontjai közötti alagútszerű mélyedésben futó inak leszorítják az ideget és az ujjakban zsibbadás és fájdalom jelentkezik.

  betegség

  Alkoholizmus

  Az alkoholizmussal küzdők napi szinten fogyasztanak alkoholt, mely előbb-utóbb testi, szellemi és szociális tüneteket okoz.

  betegség

  Alkoholmérgezés

  Ha valaki hirtelen, viszonylag rövid idő alatt nagyobb mennyiségű alkoholt juttat a szervezetébe, kialakul az úgynevezett alkoholmérgezés.

  betegség

  Allergia

  Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél semmilyen reakciót nem keltenek.

  betegség

  Álomkór

  Az álomkór jellemzően afrikai fertőző betegség, amelynek következtében agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás alakul ki.

  betegség

  Aluszékonyság (hiperszomnia)

  Aluszékonyságról a legalább 25 százalékkal megnövekedett alvásigény esetén beszélünk, amelynél problémát értelemszerűen a nappali aluszékonyság jelent.

  betegség

  Alvászavarok, álmatlanság

  Az alvászavarok egyszerre jelentenek tünetet és betegséget. Komolyan kell venni, mivel az alvászavarok nem csak a szervezet regenerálódását nehezítik meg, hanem a mindennapos fizikai és szellemi tevékenység végzését is ellehetetleníthetik.

  betegség

  Alzheimer-kór - A felejtés betegsége

  Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, időben egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során egyre romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége.

  betegség

  Amnézia

  Amnézia alatt az emlékezési képesség részleges vagy teljes hiányát értjük.

  betegség

  Angelman-szindróma

  Az Angelman-szindróma létezésére egészen későn, az 1900-as évek végén derült fény. Dr. Harry Angelman volt az, aki először figyelt fel rá.

  betegség

  Angina pectoris

  Az angina pectoris a szívizom vérellátási elégtelensége, oxigénhiánya által kiváltott klinikai tünetegyüttes.

  betegség

  Angolkór

  Az angolkór (rachitis) a csontozatot érintő gyermekbetegség, amely kezelés hiányában felnőtt korban is súlyos következményekkel jár.

  betegség

  Anorexia

  Az anorexia az étvágytalanság orvosi megfelelője. Étvágytalanság előfordulhat súlyos fertőzéses betegségekben, daganatos megbetegedésekben, gyógyszerek mellékhatásaként, de akár súlyos depresszióban is.

  betegség

  Aranyér

  Aranyérnek nevezzük a végbélnyílás körüli vénás hálózatot. Amikor ennek tágulata állandósul, panaszokat okoz, akkor beszélünk aranyér betegségről.

  betegség

  Arcmelléküreg gyulladás

  Az arcmelléküregekben vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés, illetve allergiás folyamat következtében alakulhat ki gyulladás

  betegség

  Arcüreggyulladás

  Az arcüreggyulladás az arckoponya üregeiben (homlok-, orrmellék-üreg) lévő nyálkahártya gyulladásos megbetegedése.

  betegség

  Árpa

  A Hordeolum, köznapi nyelven az árpa, a szemhéjszél mirigyeinek akut gyulladása. Megkülönböztetünk külső árpát és belső árpát.

  betegség

  Asztma

  Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amelynek kialakulásában számos gyulladásos sejt és sejtproduktum játszik szerepet.

  betegség

  Atópiás dermatitisz

  Az atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma) nagyon gyakori nem fertőző bőrbetegség, a tünetek gyakran már kisgyermekkorban jelentkeznek.

  betegség

  Autizmus

  Az autizmus az agy olyan veleszületett, genetikai okokra visszavezethető, észlelési- és információfeldolgozási zavara, mely már gyermekkorban megnyilvánul.

  betegség

  Autoimmun betegségek

  Autoimmun betegség esetén az immunrendszer nem tud különbséget tenni a "saját" és "nem saját" sejtek, fehérjék között, és önmagát támadja meg.

  betegség

  Bárányhimlő

  A bárányhimlő (Varicella simplex), az egyik leggyakoribb és legfertőzőbb cseppfertőzéssel terjedő gyermekbetegség, amely ellen védőoltással lehet védekezni.

  betegség

  Basalioma

  A basalioma a bőr legfelső rétegét alkotó hám alsó területéről kiinduló, rosszindulatú daganat. Az észlelésekor megkezdett kezelés hatékonysága kiváló.

  betegség

  Bechterew-kór

  A Bechterew-kór degeneratív kórkép, mely a gerincoszlopot alkotó csigolyák közti ízületek gyulladásával, elmeszesedésével, mozgáskorlátozottsággal jár.

  betegség

  Bélelzáródás

  A bélelzáródás alkalmával megszűnik a belek táplálékot és salakanyagokat továbbító funkciója. Az akut hasi katasztrófák közé tartozik, életveszélyes állapot.

  betegség

  Bélférgek, bélférgesség

  Az ember emésztőszervrendszerében élősködő férgek okozta betegségeket nevezzük bélférgességnek.

  betegség

  Benőtt köröm

  A köröm betegségei miatt, például a körömágy gyulladása, és az azt leggyakrabban kiváltó benőtt köröm miatt a sebészeti szakrendelőket sokan keresik fel.

  betegség

  Beszédfejlődési zavar

  A beszéd zavaráról beszélhetünk, ha a kommunikációs életkori sajátosságok több hónapos késésben vannak, és 3 éves korra sem indul meg a beszéd.

  betegség

  BHP (Jóindulatú prosztata megnagyobbodás)

  A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) a prosztata mirigyállományának jóindulatú szövetszaporulata. Hátterében a hormonális változásoknak lehet szerepe.

  betegség

  Bölcsőhalál

  A bölcsőhalálnak az az eset számít, amely során az egy évnél fiatalabb csecsemőt minden előzetes betegség, tünet nélkül holtan találják kiságyában.

  betegség

  Borderline

  A borderline egy olyan személyiségzavar, melyben az érintett személy emberi kapcsolatai, hangulata és énképe nagyon impulzív és labilis.

  betegség

  Bőrrák

  A daganatos megbetegedések között egyre előkelőbb helyet foglal el a bőrrák, azaz a bőrt érintő, különböző szövettani típusba sorolható tumorok.

  betegség

  Botulizmus

  A botulizmus, köznapi nevén a kolbászmérgezés a Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin okozta ételmérgezés.

  betegség

  Bulimia

  A bulimia pszichiátriai megbetegedés, amelyet kóros falási rohamok, és ezeket követő intenzív, az elfogyasztott tápláléktól való szabadulási szándék jellemez.

  betegség

  Burnout szindróma

  A burnout, vagyis kiégési szindróma egy olyan speciális munkahelyi ártalom orvosi elnevezése, amely vezető tünete a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés.

  betegség

  Calicivírus fertőzés

  Gyomor- és bélhurutot nagyon sok kórokozó okozhat, közéjük tartozik a calicivírus. Ilyenkor jellemző a rossz közérzet, étvágytalanság, hányás és hasmenés.

  betegség

  Candida

  A candida gomba a normál száj-, bél- és hüvelyflóra tagja, azonban túlzott elszaporodása esetén kórokozóvá válhat.

  betegség

  Cardiomyopathia

  A cardiomyopathiák a szív izomzatát érintő, különböző okból létrejövő, különböző típusú megbetegedések, melyek előbb-utóbb a szív működésének zavarát okozzák.

  betegség

  Cisztás fibrózis (mucoviscidosis)

  A cisztás fibrózis Európában a leggyakoribb autoszomális recesszív öröklött genetikai betegség.

  betegség

  Cluster fejfájás

  A cluster fejfájás az egyik leghevesebb fejfájás. Ismétlődő, súlyos, féloldali szemkörnyéki és homloktáji fájdalommal járó roham, melyet több egyéb tünet kísér.

  betegség

  Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás)

  A fekélyes vastagbélgyulladás ismeretlen eredetű, krónikus, gyulladásos betegség, amelyben a tápcsatorna szakaszai közül kizárólag a vastagbél betegszik meg.

  betegség

  Combnyaktörés

  A combnyaktörés főként idős embereknél fordul elő, de a jóval ritkább fáradásos törés a túlterhelt sportolókat, vagy fizikai munkát végzőket is elérheti.

  betegség

  Conn-szindróma

  A Conn-szindróma, azaz hiperaldoszteronizmus jellemzője az aldoszteron nevű hormon megnövekedett mennyisége, mely a kór jellegzetes tünettanát hozza létre.

  betegség

  COPD

  A COPD, magyarul krónikus elzáródásos (légzési nehezítettséget okozó) tüdőbetegség. Következtében az alsóbb légutak szűkülete jön létre.

  betegség

  COVID-19

  A 2019-es év végén a kínai Vuhan városában alakult ki a tüdőgyulladásjárványért felelős vírus, a SARS-CoV2, azaz a COVID-19.

  betegség

  CPPD (kristálybetegség)

  A CPPD a kristálybetegség rövidítése, az úgynevezett kristály-arthropathiák (= kristály okozta ízületi bántalmak) közé sorolható.

  betegség

  Crohn-betegség

  A Crohn-betegség az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladása.

  betegség

  Csalánkiütés (urticaria)

  A csalánkiütés, azaz urticaria a leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek egyike, mely a lakosság közel 20%-át érinti.

  betegség

  Csigolyaösszeroppanás

  Sajnos előfordul, hogy a csigolyatest állományában törés következik be, ezt nevezzük kompressziós csigolyaösszeroppanásnak.

  betegség

  Csípőficam

  A csípőficam gyakori fejlődési rendellenességek közé tartozó betegség, hazai előfordulási aránya 0,5%. Kialakulása genetikai és környezeti befolyásoktól függ.

  betegség

  Csomó a mellben

  Amennyiben az emlők önvizsgálata során valaki csomót, bőrbehúzódást, a mellbimbó befelé fordulását vagy váladékozást észlel javasolt orvoshoz fordulnia.

  betegség

  Csontdaganatok

  Csontdaganatoknak csak magában a csontszövetben létrejövő tumorokat tekinthetjük. A csontdaganatok leggyakrabban előforduló típusai az oszteoszarkóma, a chondroszarkóma és az Ewing-szarkóma.

  betegség

  Csontnekrózis (csontelhalás)

  Csontnekrózis, vagy csontelhalás betegség esetén a fájdalom mértéke állás, járás, és az érintett csont mozgatásakor erősödik, pihentetésre a tünetek javulnak.

  betegség

  Csontritkulás (osteoporosis)

  A csontritkulás hosszú ideig egyáltalán nem ad tünetet. Leggyakrabban csekély behatást követő csonttörés esetén kerül kivizsgálásra.

  betegség

  Csontvelőgyulladás

  Csontvelőgyulladás

  betegség

  Cukorbetegség

  Az inzulin nevű hormon a hasnyálmirigy szigetecskéinek béta sejtjeiben termelődik, és onnan közvetlenül a véráramba jut.

  betegség

  Demencia

  A demencia kifejezés nem önálló betegséget jelöl, hanem összefoglaló névként használható minden olyan állapotra, amikor az idegsejtek pusztulása vagy működési zavara miatt a szellemi képességek hanyatlani kezdenek.

  betegség

  Dengue vírus fertőzések

  A Dengue vírusok 4 alfaja a trópusi és szubtrópusi országokban a malária után a második leggyakoribb szúnyog által terjesztett fertőzés.

  betegség

  Depresszió

  A depressziót a köznyelvben gyakran használják a levert lelkiállapot szinonimájaként.

  betegség

  Derékfájás

  A felnőtt lakosság 80-85%-a életében legalább egyszer szenvedett már több napig tartó, életvitelét is befolyásoló derékfájástól.

  betegség

  Diftéria

  A diftéria (régi magyar nevén torokgyík, torokpenész vagy roncsoló toroklob) a Corynebacterium diphteriae baktérium okozta fertőzés, nyálcseppekkel terjed, súlyos, öt-tíz százalékban halálos betegség.

  betegség

  Diszlexia

  A diszlexia egy atipikus idegrendszeri fejlődés miatti tanulási zavar, mely elsősorban az olvasás elsajátításának nehézségében nyilvánul meg.

  betegség

  Ekcéma

  Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása. Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a világ népességének körülbelül tizede szenved valamilyen fajtájában.

  betegség

  Elhízás, obezitás

  Elhízás, obezitás

  betegség

  Endometriózis

  Endometriózis

  betegség

  Epehólyaggyulladás

  A heveny epehólyag-gyulladás az epehólyag falának gyulladása, amit rendszerint az epehólyag-vezetékben rekedt kő okoz.

  betegség

  Epekő, Epekövesség

  Az epekő az epehólyagban képződött koleszterinből, kalciumból és egyéb anyagokból álló apró kőszerű képződmény.

  betegség

  Epilepszia

  Az epilepszia az agy olyan működési zavara, melynek során elektromos túlműködés alakul ki, bizonyos agysejtek gátlásuk alól felszabadulnak.

  betegség

  Érelmeszesedés

  Érelmeszesedés

  betegség

  Érszűkület

  Az érelmeszesedés az artériák megbetegedése testszerte: az életkor előrehaladtával az erek meszesednek ami az érfalak megvastagodásához, az érfal rugalmasságának csökkenéséhez, a belső keresztmetszet kóros beszűküléséhez, érszűkülethez vezet.

  betegség

  Ételallergia

  Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél semmilyen reakciót nem keltenek.

  betegség

  Ételmérgezés

  Ételmérgezést, fertőzést az élelmiszerbe kerülő kórokozók által termelt mérgező anyagcseretermékek, toxinok okoznak. Előfordulhat egyedi esetben vagy néhány embert, egy családot érintve, illetve nagyobb létszámú csoportban is.

  betegség

  Fáradtság, fáradékonyság

  A fáradtság fiziológiás tünet is lehet, ilyenkor a szervezet védekezo? reakciójáról van szó, pihenésre kényszerülünk a túlzott kimerülés kivédésére.

  betegség

  Fejfájás

  A fejfájás számtalan betegség kísérő tünete lehet, de léteznek önálló fejfájás szindrómák is.

  betegség

  Fejtetvesség

  A fejtetű 2,5-4,5 mm hosszúságú élősködő rovar, amely a hajas fejbőrön telepedik meg, a hajba kapaszkodva vérrel táplálkozik és a hajszálak tövébe rakja le petéit, az úgynevezett serkéket is.

  betegség

  Félrenyelés

  A nyelés részben akaratunktól függő, részben reflexes tevékenység, mely lehetővé teszi a szilárd vagy folyékony étel, ital bejutását a nyelőcsőbe, majd a gyomorba, ehhez a garatreflexen kívül számos izom együttműködése szükséges.

  betegség

  Fitymaszűkület

  A fitymaszűkület, a fityma bőrének különböző fokú szűkületét jelenti, amely miatt a fityma bőre a makkról nem húzható vissza.

  betegség

  Fóbia

  Fóbia

  betegség

  Fogínygyulladás, fogínyvérzés , ínysorvadás

  A fogágy és az íny gyulladásos betegségei a lakosság jelentős százalékát érintik.

  betegség

  Fogkő, fogkövesség

  A fogkő egy megkövesedett lepedék, amely képződéséhez feltétlenül szükséges a szájüregünkben élő baktériumok működése, a pl. ételmaradék jelenléte valamint a nyálunkban létező ásványi sók.

  betegség

  Fogszuvasodás

  Fogszuvasodás

  betegség

  Fogyás

  A testsúly fél- egy év alatt bekövetkező, legalább 5%-kal való csökkenését nevezzük fogyásnak.

  betegség

  Fülzúgás (tinnitus)

  A fülzúgás nem önálló betegség, hanem tünetegyüttes, melynek során a páciens különböző hangokat hall, de külső hangforrás hiányában.

  betegség

  Garatgyulladás (pharyngitis)

  A torok- és garat gyulladását számos kórokozó kiválthatja, a fertőzés lehet vírusos és bakteriális eredetű.

  betegség

  Gégegyulladás

  A gégegyulladásnak akut és krónikus formája van. Akut gégegyulladás minden korosztálynál előfordulhat, általában nem önállóan, hanem más felső légúti hurutokkal egyidejűleg jelentkezik.

  betegség

  Gerinc daganatok

  Gerinc daganatok

  betegség

  Gerinccsatorna szűkület

  A derékfájdalom a civilizált világban népbetegség; ez az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a felnőtt korú lakosság felkeresi orvosát.

  betegség

  Gerincferdülés, szkoliózis, scoliosis

  A szkoliózis (scoliosis), vagyis a gerincferdülés a gerinc kóros deformálódását jelenti, a tér mindhárom irányában mely a gyors testi növekedés idején jelentkezik.

  betegség

  Gerincsérv vagy porckorongsérv, mi a helyes elnevezés?

  Gerincsérv vagy porckorongsérv? A porckorongsérv a helyes megnevezés, de a gerincsérvnél is pontosan tudjuk, hogy mire gondoltunk, és mi a bajunk.

  betegség

  Gilbert-kór

  A Gilbert-kór a máj örökletes működési zavara. Nem valódi betegség, hanem ártalmatlan, jóindulatú, krónikus állapot.

  betegség

  Gócbetegség

  Gócbetegség

  betegség

  Gombás bőrbetegség

  Ahhoz, hogy a gombák kórosan elszaporodjanak, és létrejöjjön a bőrbetegség, két tényező együttes meglétére van szükség: a gombák jelenléte a bőrön és a szervezet legyen fogékony fertőzésre.

  betegség

  Guillain-Barré-szindróma

  A Guillain-Barré-szindróma egy ritka autoimmun betegség, ami a perifériás idegeket támadja meg.

  betegség

  Gyomorfekély

  A gyomorfekély kialakulásához vezet, amikor megszűnik a gyomor nyálkahártyát károsító hatások és a nyálkahártya védelmét biztosító tényezők egyensúlya.

  betegség

  Gyomorrák

  A gyomorrák a gyomorfal nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat, mely kialakulása mögött számos környezeti és genetikai faktor is lehet.

  betegség

  Gyomorrontás

  Gyomorrontás

  betegség

  Hajhullás

  Hajhullás

  betegség

  Hányás, hányinger

  Hányás, hányinger

  betegség

  Hasfájás, hasi fájdalom

  Hasfájás, hasi fájdalom

  betegség

  Hasnyálmirigy gyulladás

  A heveny hasnyálmirigy-gyulladás hirtelen kialakult gyulladás, ami enyhe lefolyású, vagy az életet is veszélyeztető betegség is lehet.

  betegség

  Hererák

  A hererák a here rosszindulatú daganata, mely leggyakrabban fiatal férfiakban (20-40 évesek) jelentkezik, de gyermekekben is előfordulhat.

  betegség

  Heresérv

  Heresérv

  betegség

  Herpesz

  Herpes simplex vírussal a lakosság közel 100% -a fertőzött, azonban az első fertőzés 90%-ban tünetmentesen zajlik.

  betegség

  Hiperaktivitás, ADHD

  Hiperaktivitás, ADHD

  betegség

  Hörghurut (bronchitis)

  Hörghurut (bronchitis)

  betegség

  HPV fertőzés

  A human papilloma vírus (HPV vírus) fertőzés a leggyakoribb vírusos eredetű, leginkább szexuális úton terjedő betegség.

  betegség

  Húgyhólyag-gyulladás

  Nevezik húgyhólyag-gyulladásnak, hólyaghurutnak, cisztitisznek és felfázásnak is, de valójában a hólyagot érintő bakteriális húgyúti fertőzésről van szó.

  betegség

  Hüvelygyulladás

  A hüvelygyulladás (vaginózis,kolpitisz)a leggyakoribb női betegség. A hüvelygyulladás kezelése nőgyógyász szakorvosra tartozik.

  betegség

  Idegösszeomlás

  Idegösszeomlás

  betegség

  Időskori makula degeneráció (AMD = Age-related Macular Disease)

  A fejlett országok statisztikái szerint az időskori súlyos látásromlás leggyakoribb oka a makula-degeneráció („szemfenéki meszesedés”, sárgafolt-sorvadás, AMD).

  betegség

  Impotencia, merevedési zavar

  A köznyelvben az impotencia közösülésre, erekcióra való képtelenséget (impotencia coeundi) jelent.

  betegség

  Influenza

  Az influenzát az ortomixovírusok családjába tartozó influenzavírus A,B és C okozzák.

  betegség

  Ínhüvelygyulladás

  Az egyhangú, sokszor ismétlődő mozgás, mechanikus irritáció, leggyakrabban a kéz, csukló, alkar inain ínhüvelygyulladást eredményezhet.

  betegség

  Inzulinrezisztencia (IR)

  Az inzulinrezisztencia (IR) egy szénhidrát-anyagcsere zavar, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának is tekintenek.

  betegség

  Irritábilis bél szindróma (IBS)

  Az irritábilis bél szindróma (IBS) a belek funkcionális rendellenessége, ami olyan tünetekkel járhat, mint hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés.

  betegség

  Ischias

  Az ülőideg, a nervus ischiadicus (iszkiadikus) szervezetünk legvaskosabb, leghosszabb perifériás idege.

  betegség

  Iskolaérettség megítélése orvosi szempontból

  Az iskolaérettség helyes megállapításával elkerülhető, hogy egy esetlegesen korán beiskolázott gyermeket kudarcélményeknek tegyük ki, és a gyermeknél magatartási zavar, diszlexia, diszkalkulália vagy diszgráfia alakuljon ki.

  betegség

  Izomgörcs

  Izomgörcsnek nevezzük az izomszövet akaratlan, rövidebb-hosszabb ideig tartó, erőteljes összehúzódását és fájdalmas merevségét.

  betegség

  Jódhiány

  Szervezetünkben a jódot elsősorban a pajzsmirigyhormonok előállításához használjuk fel.

  betegség

  Kancsalság

  A kancsalság a szemek hibás állása, amelynek következtében a két szem "nem tud ugyanoda nézni", a két szem nézővonala nem találkozik a fixált pontban.

  betegség

  Kézremegés

  Kézremegés

  betegség

  Kiütések

  A kiütés (exantéma) a bőrön kialakuló szín és szövetszerkezeti eltéréseket okozó tünet, mely gyakran jár hőmérsékleti eltéréssel is és viszketéssel vagy fájdalommal.

  betegség

  Klimax, változókor, menopauza

  Az életkor előrehaladtával megváltozik a női szervezet hormonális egyensúlya. Innen származik az elnevezés: változókor, menopauza vagy klimax.

  betegség

  Köhögés

  Leggyakoribb kérdés , hogy száraz inger köhögésünk van-e vagy bőséges váladékürítéssel járó ún. produktív köhögés.

  betegség

  Köldöksérv

  A hasfali sérvek egyik típusa a köldöksérv. A hasfal fejlődéstani okok miatt a köldök területén gyengébb, itt sérvkapu keletkezhet.

  betegség

  Koncentrációzavar

  A koncentrációs képesség csökkenését okozhatja a stressz, az általános fáradtság, a depresszió is.

  betegség

  Kopaszodás

  Az életévek emelkedésével egyre jellemzőbb ugyan a haj ritkulása, elvékonyodása, de a kopaszodás, hiányállapot vagy szervi rendellenesség jele is lehet.

  betegség

  Körömeltérések

  Körömeltérések

  betegség

  Körömgomba

  Az onychomycosis a kéz vagy láb körömlemezének gombás fertőzése, melynek előfordulása az európai felnőtt népességben 3-22 százalékra tehető.

  betegség

  Korpásodás

  A fejbőr igen gyakori problémája a korpásodás, vagyis a fejbőr fokozott hámlása.

  betegség

  Köszvény (arthritis urica)

  A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája, melyet húgysav kristályok okoznak.

  betegség

  Kötőhártya-gyulladás

  A conjunctivitis azaz kötőhártya-gyulladást szemhéji duzzanatot jelent, leggyakrabban szemvörösség, szemhéjak összeragadása, nyomásérzés, viszketés, könnyezés, szemhéjgörcs kísérheti.

  betegség

  Középfülgyulladás

  Oka az orrgaratot a dobüreggel összekötő fülkürt működésének a zavara, melynek hátterében lehet egyszerű nátha, heveny, vagy idült melléküreg gyulladás, orrpolypositás, de a leggyakoribb kórok az orrgarati mandula túltengése.

  betegség

  Lábdagadás

  A lábszárak, bokák és a lábfej dagadása jelentkezhet egészségeseknél is hosszabb állás/ülés után, vagy menstruációt miatt, de betegség is állhat a háttérben.

  betegség

  Láz, hőemelkedés

  A testünk hőmérséklete normálisan 36-37 C között van, 37-38 C közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek, a 38 C felettit pedig láznak nevezzük.

  betegség

  Leggyakoribb érsebészeti betegségek és eljárások

  Leggyakoribb érsebészeti betegségek és eljárások

  betegség

  Leggyakoribb pajzsmirigy rendellenességek

  A pajzsmirigy a belső elválasztású mirigyek közé tartozik, vagyis hormonokat termel, melyeket közvetlenül a véráramba juttat. A pajzsmirigy-hormonok gyakorlatilag minden szervrendszerre hatnak, így a betegség tünetei is sokrétűek.

  betegség

  Légiós betegség (legionella-fertőzés, legionellosis)

  A légiós betegséget a Legionella családba tartozó baktériumok okozzák, legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás, enyhébb formája pedig a Pontiac-láz.

  betegség

  Légzőszervi betegségek kezelése

  A légzőszervi betegségek okairól és kezelési lehetőségeiről tartott előadást dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetemen

  betegség

  Leukémia

  A leukémia (fehérvérűség) a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés folyamata kórossá válik.

  betegség

  Lisztérzékenység

  A lisztérzékenység másnéven cöliákia, gluténszenzitív enteropátia.

  betegség

  Long-COVID szindróma

  Amennyiben panaszok az akut fertőzés lezajlása után 12 héttel is fennállnak, akkor a szakirodalom ún. long-COVID (vagyis hosszú COVID) szindrómáról beszél.

  betegség

  Lúdtalp

  A láb feladata kettős, egyrészt biztositja a járáshoz szükséges mobilitást, másrészt a testsúlyt továbbitja a talajra.

  betegség

  Lumbágó

  A lumbágó, görög eredetű szó, derékfájdalmat jelent.

  betegség

  Lupusz (SLE)

  A lupusz – teljes nevén szisztémás lupus erythematosus, rövidítve SLE – egy krónikus autoimmun betegség, mely világszerte kb. 5 millió embert érint, elsősorban nőket.

  betegség

  Lyme-kór

  A Lyme-kór kórokozója a fertőzést átvivő kullancs csípése útján, annak nyálával kerül az emberi szervezetbe, ahol krónikus, hullámzó lefolyású, több szervet érintő fertőzést okoz.

  betegség

  Magas vérnyomás

  Magas vérnyomásnak a folyamatosan fennálló 140/90 Hgmm (higanymilliméter) feletti vérnyomásértékeket nevezik.

  betegség

  Magnéziumhiány

  Magnéziumhiánynak a vérben fellépő alacsony magnéziumkoncentrációt nevezik.

  betegség

  Májfolt

  A köznyelvben májfoltnak (melazma) nevezzük a az egész testen, de főként a fejen, az arcon megjelenő sötétbarna, olykor szürke árnyalatú bőrelszíneződéseket, melyeknek körvonala szabálytalan.

  betegség

  Májgyulladás (hepatitis)

  Májgyulladás (hepatitis)

  betegség

  Májrák

  Májrák

  betegség

  Májzsugor

  A májzsugor különböző eredetű krónikus májbetegségek visszafordíthatatlan végstádiuma.

  betegség

  Mandulagyulladás

  A torok hátsó részében elhelyezkedő páros mirigyszerv (mandula) fertőzés okozta gyulladásos megbetegedése.

  betegség

  Meddőség

  Meddőségről akkor beszélünk, amikor egy év rendszeres, ovuláció idejére eső házasélet ellenére elmarad a sikeres terhesség.

  betegség

  Méhnyakgyulladás

  Méhnyakgyulladás

  betegség

  Méhnyakrák

  A méhnyakrák, a méhnyak laphámsejtjeinek rosszindulatú elfajulásából kialakuló daganatféleség.

  betegség

  Melanoma malignum

  A melanoma elsősorban a bőr, elvétve a szem, az agyhártyák, illetve különböző nyálkahártyák melanocytáiból kiinduló rosszindulatú daganat.

  betegség

  Mellhártyagyulladás

  A mellhártya (pleura) két részből áll, a fali- és zsigeri mellhártyából.

  betegség

  Mellkasi fájdalom

  A mellkasi fájdalmat mindig komolyan kell venni, mert hátterében életet fenyegető betegség is állhat.

  betegség

  Mellrák

  A mellrák emlő rosszindulatú daganata, mely leggyakrabban középkorú, idős asszonyoknál (40-60 évesek) jelentkezik, de ma már előfordulhat fiatalabb korban is.

  betegség

  Mélyvénás trombózis

  Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, amikor vérrög (trombus) képződik a szervezet valamelyik mélyen fekvő vénájában.

  betegség

  Memóriazavar

  Kialakulásukat tekintve lehetnek organikus (szervi), vagy lélektani (pszichogén) eredetűek, melyeket pszichiátriai kórképekben vagy jelentős stresszhatás, trauma esetén látunk előfordulni.

  betegség

  Menedzserbetegség

  Menedzserbetegség

  betegség

  Metabolikus szindróma

  A betegség kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos genetikai tényezők is, azonban nagyon fontos az étrend összeállítása során a zsírbevitel csökkentése.

  betegség

  Migrén

  A migrénes fejfájás tipikus esetben bizonyos időközönként jelentkező, rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájás, melyhez további tünetek, így hányinger, hányás, fényérzékenység, hangérzékenység társulnak.

  betegség

  Mumpsz

  Mumpsz

  betegség

  Napallergia

  A napallergia a bőr kórosan megnövekedett fényérzékenysége, mely, ha nem kezelik megfelelően, vagy nem figyelnek fokozottan a lehetséges megelőzésére súlyos következményekkel járhat.

  betegség

  Napégés

  Napégés

  betegség

  Napszúrás

  A magas hőmérséklet és a sugárzás hatására az agyhártyák úgynevezett steril (kórokozó - baktérium, vírus - nélkül kialakult) gyulladása.

  betegség

  Nehézlégzés

  A nehézlégzés vagy légszomj olyan tünet, ami a légvétel akadályoztatása miatt lép fel.

  betegség

  Neuropátiás jellegű fájdalmak

  Az idegrendszer károsodása gyakran nyilvánul meg végtag gyengeségben, zsibbadásban, érzészavarban, fájdalomban.

  betegség

  Nyitott gerinc

  Nyitott gerinc a csontos gerinc, a gerincvelő burkai, és a gerincvelő különböző súlyosságú záródási zavara, bénulásokkal.

  betegség

  Ödéma

  Az ödéma szövetközti vizenyőt jelent. Akkor alakul ki, ha a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének egyensúlya felbomlik.

  betegség

  Orbánc

  Orbánc

  betegség

  Orrpolip

  Az orrpolipok az orrmelléküregekben, néha az orrkagylókon képződő halvány, alapjukról elmozgatható, kocsonyás nyálkahártya-képződmények.

  betegség

  Orrsövényferdülés

  Az orrsövény alaki eltéréseit, deformitásait nevezzük összefoglalóan orrsövényferdülésnek.

  betegség

  Övsömör, Herpes zoster

  A bárányhimlős fertőződés után a herpesz vírus nem pusztul el teljesen, hanem megbújik gerincoszlop idegdúcaiban, és hosszú évek vagy inkább évtizedek után, ha a szervezet védekezőképessége legyengül, övsömör (Herpes zoster) formájában újulhat ki.

  betegség

  Pajzsmirigyproblémák

  A pajzsmirigy megnagyobbodását strúmának vagy goyvának is nevezik.

  betegség

  Pajzsmirigyrák

  Pajzsmirigyrák

  betegség

  Pánikbetegség

  A pánikbetegség a szorongásos zavarok közé sorolható.

  betegség

  Parkinson kór

  A Parkinson-kór a mozgászavart okozó leggyakoribb neurodegeneratív betegségek közé tartozik.

  betegség

  Petefészek rák

  A petefészek rák a petefészek (két petefészekből az egyik vagy mindkettő) rosszindulatú daganata.

  betegség

  Pikkelysömör

  A pikkelysömör, vagy más néven psoriasis, egy nem fertőző, elsősorban bőrelváltozásokat okozó szisztémás betegség, mely bár teljesen nem gyógyítható, azonban többnyire tünetmentessé tehető.

  betegség

  Policisztás ovárium szindróma

  A PCOS - dacára annak, hogy legtöbb esetben elsősorban bőr- és nőgyógyászati tünetekkel jelentkezik - egy komplex, az egész szervezetet érintő anyagcsere-betegség; egyike a nőknél előforduló leggyakoribb endokrin betegségeknek.

  betegség

  Porckopás (artrózis, osteoarthrosis)

  Az artrózis a végtagok vagy a gerinc kisízületeinek megbetegedése, melynek során a csontot borító porc elvékonyodik, elkopik.

  betegség

  Porckorongsérv (discus hernia)

  A gerinccsigolyák közti résből valamely okból porcszövet kerül a gerinccsatornába, ott térszűkítést hoz létre, ezt az állapotot nevezzük porckorongsérvnek.

  betegség

  Post-COVID szindróma

  A COVID-19 fertőzés a tüdők érintettsége mellet akár más szerveket is károsíthat, ezzel növelve a hosszú távú egészségügyi problémák kockázatát.

  betegség

  Poszttraumás stressz szindróma

  Az élet során előfordulhat, hogy valakit olyan váratlan és súlyos megrázkódtatás ér, ami jóval túlhaladja a mindennapok élményeit, és képtelenné válik feldolgozni azt. Ez a betegség a poszttraumás stressz szindróma (PTSD).

  betegség

  Prosztataproblémák

  Prosztatagyulladás, prosztata megnagyobbodás, prosztatarák.

  betegség

  Prosztatarák

  A prosztata daganata a férfiak második leggyakoribb daganatos megbetegedése a tüdőrák után.

  betegség

  Reflux, Gyomorégés

  A reflux betegség ma már jól ismert fogalom a köztudatban is. Lényege a - legtöbbször savas - gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe, esetenként a torok magasságáig.

  betegség

  Rheumatoid arthritis

  A rheumatoid arthritis pontos oka nem ismert. Jelen ismereteink szerint a szervezet saját építőelemeit megtámadó gyulladásos (autoimmun) folyamat indul el, és ez az ízületi felszínt borító hártya (synovium) gyulladását eredményezi.

  betegség

  Rövidlátás

  A rövidlátás olyan látászavart jelöl, melynek következtében a távolban található tárgyak elmosódva, homályosan láthatóak.

  betegség

  Rubeola, rózsahimlő

  A rózsahimlő cseppfertőzéssel terjedő, csak emberről emberre átvihető, igen ragályos, kiütésekkel járó vírusfertőzés.

  betegség

  Rühesség

  A rühesség egy világszerte elterjedt, emberről emberre terjedő bőrbetegség.

  betegség

  Sárgaság

  A szervezetben kórosan felszaporodó epefesték (bilirubin) lerakódik a szervekben, ez a sárgaság.

  betegség

  Scheuermann-betegség

  A Scheuermann-betegség a csigolyák gyermekkori csontosodási zavara, mely a növekedés befejeződéséig tart.

  betegség

  Skarlát

  Skarlát

  betegség

  Stroke

  A gutaütés, szélütés angol megfelelője a stroke.

  betegség

  Strúma

  A pajzsmirigy megnagyobbodását nevezik strúmának vagy golyvának, melynek oka rendszerint a jódhiány.

  betegség

  Szalmonella

  A szalmonellák gram negatív, pálcikaalakú baktériumok, melyek hasmenéses kórképeket okoznak az emberben.

  betegség

  Szédülés

  Orvosi értelemben szédülés (vertigo) alatt a határozott irányú forgó vagy dőlő mozgásélményt értjük, az irány nélküli bizonytalanságérzet nem minősül szédülésnek.

  betegség

  Székrekedés

  Székrekedésről akkor beszélünk, ha hetente 3-nál kevesebbszer ürít székletet valaki, vagy a széklet rögös, bogyós, székeléskor erőlködni kell vagy a székletürítés után a végbélben akadály érzés marad.

  betegség

  Szemészeti daganatok

  A szemészet tárgykörébe tartoznak azok a daganatok, amelyek a szemben, a szem közvetlen közelében (szemhéjakon, szemzugban) és a szemgödörben (orbitában) alakulnak ki.

  betegség

  Színtévesztés, színvakság

  Színtévesztés és színvakság alatt olyan öröklődő látászavart értünk, amikor a színérzékelő csapok valamelyike kevesebb, gyengébben működik, vagy teljesen hiányzik.

  betegség

  Szívelégtelenség

  Szívelégtelenség

  betegség

  Szívinfarktus

  Szívinfarktusnak a szívizom vérellátási zavara következtében létrejövő szívizomelhalást nevezzük.

  betegség

  Szívizomgyulladás (myocarditis)

  Az akut szívizomgyulladás leggyakrabban spontán, maradványtünetek nélkül gyógyul, ritkábban azonban előfordulnak rendkívül rossz prognózisú formák.

  betegség

  Szívritmuszavar

  A szívritmuszavarok a szívizom normális ritmusos összehúzódásainak zavarát jelentik.

  betegség

  Szürke hályog

  A szürkehályogban a szemlencse a külső szemlélő számára is elhomályosodik, elszürkül, az érintett személy látása elmosott, ködös lesz, a fény- és sötétség adaptáció romlik.

  betegség

  Teniszkönyök, golfkönyök

  A teniszkönyök a külső könyökdudor területéről eredő, különösen az alkar feszítő izmait érintő elváltozás, a csukló túlzott megerőltetése révén alakul ki.

  betegség

  Tetanusz

  Tetanusz

  betegség

  Torokgyulladás

  A torokgyulladás a nyálkahártya gyulladásos elváltozása.

  betegség

  Trombózis

  A trombózis a vérrögök kialakulása az erekben, ezzel gátolva a vér szabad keringését.

  betegség

  Tüdőembólia

  Tüdőembólia, vagy pulmonális embólia (PE) a tüdő fő és/vagy mellék artériáinak elzáródása.

  betegség

  Tüdőfibrózis

  A tüdőfibrózisban (más néven tüdőhegedésben) szenvedő betegnél a tartós gyulladás hatására a tüdőszövet hegesedik, veszít rugalmasságából, kemény lesz, ezért nehezebb lesz az oxigén átjutása a keringés felé.

  betegség

  Tüdőgyulladás

  A tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdő és a légzőrendszer betegsége, gyulladásos állapota, melyre jellemző a tüdő alaveolusainak (léghólyagocskák) gyulladása, gyullsásos izzadménnyal történő át érinti legfőképpen.

  betegség

  Tüdőrák

  A tüdőrák a rosszindulatú daganatos megbetegedések csoportjába tartozik.

  betegség

  Tüdőtágulat (emfizéma)

  A tüdőtágulat a tüdőhólyagocskák kitágulásával, a tüdő szövetének előrehaladó károsodásával és az egységnyi légzőfelület csökkenésével járó megbetegedés.

  betegség

  Utazási betegségek és oltások

  Az utazások során elkerülhetetlen, hogy az utazók megkapják azon egészségügyi információkat, amelyek tudatában biztonságossá tehetik utazásaikat.

  betegség

  Vakbélgyulladás

  A köztudatban elterjedt vakbélgyulladáson nem a vakbél gyulladását, hanem az ahhoz csatlakozó, kesztyűujjhoz hasonló, zárt végű féregnyúlvány (appendix veriformis) gyulladását értjük.

  betegség

  Vashiány

  A vashiány, vagy ennek következménye a vérszegénység (anaemia), legtöbb esetben a táplálkozásra visszavezethető, a vörösvértestek előállításához szükséges vas hiánya a szervezetben, egyik leggyakoribb hiányállapot.

  betegség

  Vastagbélrák

  A vastagbél rák a vastagbélben keletkező, a bélfal belsejéből (nyálkahártya) kiinduló rosszindulatú daganatos megbetegedés.

  betegség

  Végbélrák

  A végbélrák (rectumcarcinoma) a kolorektális tumorok közé tartozik, a vastagbél utolsó szakaszának, a végbélnek a nyálkahártyáján kialakuló rosszindulatú daganat.

  betegség

  Vérhas

  Vérhas

  betegség

  Vérmérgezés, szepszis

  Szepsisben a test valamely helyén elhelyezkedő baktériumos gócból a véráramba jutó baktériumok árasztják el a szervezetet. Jellemzi a szervezet egészére terjedő gyulladásos állapot, megnevezése, szisztémás gyulladásos válasz szindróma (SIRS).

  betegség

  Vérszegénység, anémia

  A vérszegénység azaz anémia egy komplex kórkép, amelynek számos oka lehet. Ha hátterében genetikai hiba áll, akkor már kisgyermekkorban életveszélyes komplikációk léphetnek fel.

  betegség

  Vesekő

  A vesekő (calculus renis), egy szilárd megkeményedés vagy kristályos felhalmozódás a vesében, ami a vizeletben lévő ásványi anyagokból keletkezik.

  betegség

  Vesemedence gyulladása

  A vesemedence gyulladás, vagy pyelonephritis (ejtsd: pielonefrítisz, továbbiakban PN) bakteriális fertőzés, amely vagy a húgyutak (hólyag) felől felfelé terjedve, vagy a nyirokáramlás útján a belek felől kiindulva alakul ki.

  betegség

  Vírusos hepatitis

  A vírushepatitisek a májsejtek elhalásával és a májszövet gyulladásos folyamatával járó hepatitis vírusok okozta megbetegedések gyűjtőneve.

  betegség

  Vírusos szemölcs

  Vírusos szemölcs

  betegség

  Visszérbetegség

  A visszérbetegség (varikozitás) a vénák kóros mértékű kitágulását jelenti.

  betegség

  Vizelet inkontinencia

  A vizelet inkontinencia az akaratlan vizeletszivárgás panasza.

  betegség

  Zöld hályog

  A zöld hályog, a szem szaruhártyáján jelentkező betegség, amely a szem zöld színű elváltozását eredményezi.

  betegség

  Zsírmáj

  A zsírmáj (szteatózis hepatisz) a trigliceridek túlzott felhalmozódása a májsejtekben. A fejlett nyugati országokban a lakosság 20-50%-át, az elhízottak 80%-át érinti.