2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Árthat a sport?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-11

    Sűrűn biztatunk titeket arra, hogy minél többet sportoljatok, hiszen nem csak az alakotoknak tesz jót, hanem egészségesebben és talán még hosszabban is élhettek. Manapság mégis elbizonytalanodhat az ember lánya, amikor azt hallja folyton-folyvást, hogy a sportolók szív- és érrendszeri betegségekben hunynak el. Mégis ártalmas lenne a testmozgás? Dr. Marton Anna kardiológus segít nekünk felfedni ezt a "rejtélyt".

    Mi a különbség köztünk, és az élsportolók közt?

    A megfelelő körültekintéssel végzett testmozgás egyértelműen pozitív hatást gyakorol az emberi szervezetre. A rendszeres edzés hatására a szívben olyan hajszálerek alakulnak ugyanis ki, vagy éppen nyílnak meg, amelyek segítségével még több oxigén jut a szívünkbe. Az élsportolóknál ezek az erek viszont nem tudják követni a szív növekedését, és így nem jutnak elég oxigénhez. Sajnos manapság még a versenyengedély kiadásához nem kötelező a kardiológiai szűrés. Többek között ezért mind a sportolók, mind a rendszeres sporttevékenységet űzők számára fontos, hogy odafigyeljenek a megelőzésre.

    Mire figyelj?

    Ha intenzíven mozogsz, akkor minden apró, szokatlan tünetet vegyél komolyan! Ezeket ugyanis egy ideig az edzett test képes valamelyest kompenzálni, így lehet, hogy egy ideig csak azt veszed észre, hogy fáradékonyabb vagy a szokásosnál, esetleg mellkasi szorító érzés, légszomj vagy heves szívdobogásérzés jelentkezhet. De ha ezek sincsenek, akkor sem árt évente felkeresni a szakembert.

    Miért is sportoljunk?

    A rendszeres mozgás nem csak a szív oxigénellátását javítja, infarktus, érelmeszesedés, agyvérzés kockázatát csökkenti, de bizonyítottan hozzájárul számos daganatos betegség megelőzéséhez is. Egyértelműen hozzájárul egészségünk és jó életminőségünk megőrzéséhez, élettartamunk hosszabbításához. Ugyanakkor rendszeres testedzés, különösen versenysport esetén fontos a sporttevékenység elkezdése előtt, valamint azt követően évente a kardiológiai szűrés. Lehetőség szerint sportkardiológiában gyakorlott szakrendelést keressünk fel!
    forrás: Cosmopolitan


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont