2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Támadnak a bacilusok! Védekezzünk a kórokozók ellen!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-04

    A hosszú, kellemes ősz után hirtelen köszöntött be a hideg és csapadékos tél. Ez az időjárás kifejezetten kedvez a kórokozóknak, így a náthás, megfázásos és az influenzás megbetegedések száma is egyre növekszik. Az alábbiakban Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont háziorvos, belgyógyász szakorvosa ismerteti velünk a leggyakoribb hurutos megbetegedéseket, azok tüneteit, valamint azt, hogy hogyan tudunk a betegségek ellen védekezni.

    "Az évszak leggyakoribb megbetegedései közé tartozik a nátha, megfázás és az influenza. Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő, réteges ruházattal, egészséges életmóddal és változatos, vitamindús táplálkozással elkerülhetjük a megbetegedést. Ha mindezek ellenére kimerültek, levertek és gyengék vagyunk, maradjunk otthon pár napig" - mondta dr. Nagy Judit.

    A felső légutak hurutos megbetegedése a megfázás és a nátha, amelynek kialakulásában nagy szerepet játszik a hideg levegő belélegzése, vagy a nem megfelelő öltözék. Legjellemzőbb tünetei az orrfolyás, fejfájás, gyengeség és a rossz közérzet, de láz kíséretében akár kaparó torokfájás is jelentkezhet. Ha a fent említett panaszok jelentkeznek, célszerű pár napig otthon maradni. Annál is inkább, mivel a legyengült immunrendszer a komolyabb betegséget okozó baktériumok és vírusok támadása ellen nem tud kellőképp védekezni. Nátha és megfázás esetén nem szükséges antibiotikumot szedni, a betegség pihenéssel, meghűlés elleni mézes tea fogyasztásával, és lázcsillapító szedésével pár napon belül elmúlik. Szövődmények elkerülésére praktikus orrcsepp használata, valamint a száraz köhögés oldására váladékoldók alkalmazása. A nyálkahártya vizenyő oldására számos receptnélküli készítmény kapható, de kiváló hatású a kálcium pezsgőtabletta használata is.

    Három napot meghaladó láz, zöld orrváladék vagy köpet, garatmandulán látható fehér tüszők esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz, antibiotikum kezelés szükséges. Ne felejtsük, hogy antibiotikum mellé korszerű szemlélettel a bélflóra védelmében kiegészítő készítmények alkalmazása javasolt.

    Ha az orrfolyás, fejfájás, gyengeség és a rossz közérzet, néhány nap elteltével erősödnek, vagy mindehhez magas láz és izomfájdalom is társul, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni, hiszen ezek az influenza tünetei. Javasolt a szigorú ágynyugalom, tüneti gyógyszeres kezelés, mert egy ki nem kezelt betegségnek olyan komoly szövődményei is lehetnek, mint például tüdőgyulladás vagy arcüreggyulladás, középfülgyulladás. Mindhárom betegség kísérő tünete lehet a köhögés, amely lehet száraz, vagy hurutos. A száraz köhögést köhögéscsillapítóval, a hurutos köhögést nyákoldó-köptető készítményekkel enyhíthetjük. Betegség esetén ajánlott a bő folyadékfogyasztás.

    "Ha követjük a korábban említett megelőzési tanácsokat, rendszeresen sportolunk és a pihenésre is fordítunk időt, akkor szervezetünk ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben" - tette hozzá a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont