2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Készüljünk fel a meleg napokra

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-30

  Ismét itt a tavasz, és bizony feltartózhatatlanul közeledik a meleg, a nyár. Amint kisüt a nap, a szabadba vágyunk. A nap pozitív hatással van hangulatunkra, segíti a D vitamin termelődést a bőrünkben, és javítja sok bőrbetegség - pikkelysömör, ekcéma, pattanásos bőr - tüneteit is. Áprilisi cikksorozatunk utolsó részét olvashatják.
  Dr. Fáy Andrea először a napsugárzás veszélyeire hívja fel a figyelmet. Lényeges, hogy mindenképpen fokozatosan szoktassuk bőrünket a naphoz. Tartsuk szem előtt, hogy már az első tavaszi napsugarak is okozhatnak bőrpírt, leégést.

  Napozz okosan

  Néhány szabály megtartásával megelőzhetjük, elkerülhetjük a károsító hatásokat. Érdemes végiggondolni, hogy a tavaszi szeles, de ugyanakkor napos időben ugyan nem érezzük a meleget, mégis pillanatok alatt leéghet a bőrünk, ha nem védekezünk megfelelően. Figyeljünk hát oda magunkra!

  Sok szó esik mostanában a fényvédőkrémek használatának fontosságáról, ezért ílyenkor, az első melegebb hetekben érdemes feleleveníteni azokat a szempontokat is, amelyek alapján a számunkra legideálisabb fényvédőkrémet választjuk ki. Ahhoz hogy megfelelőt válasszunk, tudnunk kell, milyen bőrtípushoz tartozunk.

  A melanoma kialakulása szempontjából az 1-2-es bőrtípus, a sok az anyajegy, esetleg egy a bőrdaganat a családban mind-mind fokozott rizikót jelentenek, így ezekben az esetekben maximális faktorszámú fényvédő krém ajánlott. A fényvédelem hatékonysága öltözködéssel is javítható: nagyon fontos a megfelelő ruházat (a hajas fejbőr védelme sapkával, vagy kalappal, hosszú ujjú felső, napszemüveg). Sportolás közben, vagy kerti munkáknál se feledkezzünk meg a fényvédelemről.

  Fényvédelem gyerekeknek is

  Gyermekkorban fokozottan kell ügyelni a fényvédelemre, hiszen a grájuk jutó UV sugárzás többszöröse a felnőtteket ért UV sugárzásnak. A gyermekek több időt töltenek szabadban , gondoljunk csak a vízparti nyaralásokra. Mire érdemes tehát figyelnünk? Ha kisbabánk van, lényeges, hogy egy éves kor alatt ne érje direkt napfény a bőrét.

  Bizonyos esetekben alkalmazhatunk fizikai fényvédőkrémet is, amely nem szívódik be a bőrbe, hanem a bőrön megtapadva veri vissza a sugarakat, de egy éves kor fölött már rengeteg olyan kémiai fényvédőkrém áll a rendelkezésünkre, ami a bőrbe felszívódva elnyeli a napsugarakat. A tökéletes hatás érdekében ezeknek a krémeknek illatanyag és tartósítószer menteseknek kell lenniük. Tartsuk szem előtt, hogy ugyan a kémiai fényvédők kozmetikaliag kellemesebbek, mint a fizikai fényvédők, de sajnos lényegesen gyakrabban okoznak allergiás reakciókat.

  Fontos az is, hogy a bőrünk védelme érdekében használt krém vízálló legyen, hiszen a gyerekek játék közben könnyedén gyakran megizzadhatnak. Szerencsére a mai fényvédők egy része ezt a szempontot is figyelembe veszi. A fényvédőket napozás előtt fél órával kenjük a bőrünkre, és ezt a műveletet napközben több alkalommal ismételjük meg.

  A napfény hatására bizonyos bőrbetegségek - rosacea, bizonyos autoimmun kórképek - rosszabbodnak. Azoknak, akik ilyen betegségben szenvednek, kerülniük kell a direkt napfényt. Ha mindenképpen napos helyre kell menniük, válasszanak 50-es, vagy annál magasabb faktorszámú fényvédőkrémet.

  Növények és rovarcsípések a palettán

  Egyes növények - a bőrünkkel érintkezve - és a nap együttese bőrünkön hólyagos bőrbetegséget idézhet elő. A tünetekért az ilyen növények leveleiben lévő furokumarin nevű fényérzékenyítő anyag a felelős. Ilyen bőrtünetek megjelenése esetén érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni.

  Tavasszal és nyáron fel kell készülnünk a rovarcsípésekre is. Jó, ha - tabletta vagy krém formájában akár, de - mindig van nálunk antihisztamin. A csípés körül kialakult fokozottabb allergiás reakció esetén rövid ideig szteroid tartalmú krémet is alkalmazhatunk. A kullancs elleni védekezés azonban korábban kell hogy kezdődjön: ha tehetjük, időben oltassuk be az egész családot!

  Higiénia nyáron is

  A téli időszak megviseli bőrünket: tavasszal, és a nyár közeledtével igen gyakori tünet a bőrszárazság, valamint a viszketés. Ezeken a tüneteken zsíros alapanyagú, illatanyagmentes testápolókészítmények alkalmazásával segíthetünk.

  Teljesen természetes, hogy a nyári meleggel együtt járnak a tömeges szabadidőprogramok is, amelyek kifejezetten kedveznek a bőr bakteriális és gombás fertőzéseinek. Ügyeljünk fokozottan a higiéniára, az összefekvő területek tisztán és szárazon tartására, és viseljünk szellős ruhákat.

  A bakteriális fertőzések közül leggyakrabban a szőrtüszőgyulladás (folliculitis ), a kelés (furunculus) , a hónaljban lévő mirigyek fájdalmas gyulladása, a hidradenitis gyermekeken pedig az ótvar (impetigo) fordul elő. Ezekre a bőrproblémákra a legjobb, ha antibakteriális kenőcsöket (például Bactroban, Betadine kenőcs) alkalmazunk.

  Nagy melegben a lágyékhajlatban a lábujjak közötti gombás fertőzés is gyakoribb. Ma számos gombaölő krémhez (Canesten, Lamisil) már recept nélkül is hozzájuthatunk. A speciális krém alkalmazása mellett a lábujjak izolálása is kiemelkedően fontos. A lábujjak közötti gombás fertőzés egyéb bakteriális fertőzések kapuja lehet, ezért semmiképpen ne hanyagoljuk el.

  Forrás: medicinapenztar.hu


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont