2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Az ember nyáron is sebezhető

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-09

    Dr. Ardai György sebész szakorvosunk ad választ és összefoglalást a nyáron előforduló sérülésekről és azok ellátásáról.

    Sokszor, de soha nem elégszer ismételt ez a téma, mivel mindig tartalmaz új szempontokat, új módszereket, de olyan ellátási formákat is, melyeken egyesek szerint az idő már túllépett. A legszorgosabban olvasott irodalom, a gyártói ajánlások sem követhetők teljességgel.

    A mindennap adatözönében pedig az elsődleges sebellátás változatlanul komoly jelentőséggel bír mind a laikusok körében, mind szakmai vonatkozásban.
    Éppen ezért kérem a tisztelt Kollégákat és a kedves Olvasót, ha egészen alapvető ismeretekkel találkozik , - építse be eddigi koncepciójába, és egészítse ki a mai sebellátás ajánlásaival.

    A téma a bőrrel foglalkozik, azzal az egyik legfontosabb szervünkkel, mely egész testünket borítja, védi, Rétegei (hám, irha és bőralja) részben rendszeresen megújuló rendszert, részben érhálózatokat, idegvégződéseket, szőrtüszőket, faggyú,- és verejtékmirigyeket tartalmaznak, Feladata a hő, a tapintás és a fájdalomérzet közvetítése, mechanikai és fényvédelem, víz,- és sóháztartás szabályozása, gátlása, védelem a kórokozók ellen. A kültakaró, a bőr folytonosságának külső behatásra történő megszakadását nevezzük sebnek!

    A nyári szezon sebzései sok szempontból különböznek a téli, vagy hidegebb időszak sebzéseinek következményeitől, - főleg a fertőzésveszélyt illetően. Sokkal több gyermek sérül a nyári szünetben a szülői gondatlanság, a gyermeki felelőtlenség , a félelemérzet hiánya miatt!

    Megjelenik a karácsonyra, húsvétra kapott kerékpár, görkorcsolya, gördeszka, kipróbálásra kerül a quad, a trambulin és különböző mászó szerkezetek. Ha a sebeket osztályozni akarjuk, mindig egy sematikus rendszert kell felállítani, ezeknek a sebzéseknek a morphológiai értékelését kell ellátásuknál alapul venni. Ugyanitt kell megjegyezni, hogy két egyforma sérülés nem létezik, két egyforma szakmai megítélés sem, az ellátás szakmai, tapasztalati alapokon történő szabadsága még az egyszerűbbnek tűnő esetekben is meg kell adassék!

    seb-001

    A sebellátások formai sorrendjét elsősegélynyújtás, háziorvosi, illetve kórházi ellátási trendek alapján elemezhetjük. Mindhárom esetben komoly átfedések lehetnek az egyes formák között, de egyik sem jelent a magasabb ellátási szint igényét illetően defenzivitást, a cél az ellátandó személy legmagasabb szintű kezelése, sérülésének korrekt diagnosztizálása és ellátása!

    Figyeljünk mindig arra, hogy egy seb lehet a sérülésnek csak az egyik tünete, állhat mögötte törés, vagy komoly belső sérülés!

    A sebek felosztása

    • Metszett sebek esetében (éles tárggyal, húzó erő hatására kialakuló bőr folytonosság megszakadása), a sebszélek összeillenek, a fertőzésveszély kicsi

    • Vágott sebek (éles tárggyal, nyomó erő hatására kialakuló bőr bőrfolytonosság megszakadása), a sebszélek itt is összeillenek, a fertőzésveszély is kicsi

    • Horzsolás, felületes hámsérülés (Fenistil sebkezelő gél, Curiosa oldat és gél, Betadin oldat, stb.)

    • Szakított seb (tépő, nyíró erő hatására létrejövő bőr folytonosság megszakadása) sebszélek szabálytalanok, nagyobb a fertőzésveszély

    • Szúrt seb (hegyes tárggyal okozott bőr folytonosság megszakadása), szúrt csatorna jön létre, szennyeződés juthat a mélybe), legnagyobb a fertőzés veszélye, kísérő sérülések veszélye, lehet életveszélyes állapot is

    • Harapott seb (emberi, állati), ezek lehetnek szúró és tépő, szakító jellegűek, itt igen nagy a fertőzés veszélye, kiterjedt esetben életveszélyes állapot is lehet

    • Lőtt sebek (bemeneti nyílás mindig van, kimeneti nyílás nem minden alkalommal) életveszélyes állapot, még végtagsérülés esetén is

    • Horgászhorog sérülések (felnőttnél, gyereknél egyaránt)

    • Szálka kézbe, vagy más testrészbe hatolása

    • Fára mászás, fáról leesés következtében nagyobb fadarab befúródása végtagba, vagy üreges szervbe, nagy fertőzés,- és életveszélyes állapotot jelenthet

    • Égési sérülések (lánghatás, vagy kontakt égés) másodlagos következmények, sebészi ellátás 

    • A kifejezetten nyári sérülésekhez sorolnám a szúnyog, méh, darázs, kullancs (ÁNTSZ, vagy háziorvos) csípéseket és ezek következményeit

    • Tengeri vagy folyami, tavi kagylók által ejtett vágott, metszett sebeket

    • Orrvérzés (traumára vagy anélkül)

    • Növények tüskéi vagy tövisei által ejtett sebek

    • Konzerv dobozok kinyitásakor a kézen szerzett vágott, roncsoló sebek veszélye

    • Szegbe lépés veszélyei, megfigyelés, lássa orvos!

    A tetanusz oltás magadásának mérlegelése minden esetben komoly szakmai feladat!!

    Minden, a bőrön jelentkező folytonosság megszakadás vérzéssel jár! Horzsolások, hámfosztások esetén ez néha csak később jelentkezik. A vérzés lehet hajszáleres, vénás és artériás, ennek megfelelően kell cselekednünk. Azt kell laikusként felismernünk és eldöntenünk, hogy szükséges-e azonnali sürgősségi ellátás, vagy elegendő később felkeresni az orvost. A sérülés eredete és mértéke alapján. kell mérlegelni. A progresszivitást figyelembe véve ugyanez vonatkozik a háziorvosokra is!

    A három legfontosabb teendő a vérzéscsillapítás, a fertőzésgátlás és a fájdalomcsillapítás!

    Vérzéscsillapítás

    Hajszáleres vérzés esetén felületi sterilizálás után fedőkötést alkalmazunk. Gyűjtőeres vérzésnél (sötétebb színű, lassan csordogáló vérzés) fertőtlenítés mellett (gézlapokból, gézgombócból kialakított) nyomókötés alkalmazása szükséges. Artériás vérzésnél, - ahol a vér színe élénk piros, a szív működésével szinkronban pulzál, gyorsan jelentős vérveszteség várható, ezért a végtagon szorító, majd nyomókötést alkalmazunk és mielőbbi kórházi ellátást biztosítunk. A szorító kötést hosszabb szállítás esetén – még a vérvesztés ellenére is – időnként meg kell lazítani a végtag életben tartása, további károsításának elkerülése érdekében. Ha a vérzés csökkent, vagy elállt, néhány percig kötés nélkül is várhatunk, ne töröljük le soha az alvadékot, a vérzés újra megindulhat! Jégpárna átmeneti alkalmazása is segít a vérzéscsillapításban. (3M Cold Hot Jégzselé) Használatban van a Stop Bleed vérzéscsillapító orrtampon, és felületes vérzésekhez a tapasz is.

    Fertőzésgátlás, megelőzés

    A sebkörnyék fertőtlenítése, mindig a seb vonalától kifelé történjen, idegen testek eltávolítását csak szakszemélyzet végezze, a jelenleg már kapható fertőtlenítő oldatok, - melyek szövetkárosítást nem okoznak- tisztán, vagy vízzel elegyítve már alkalmasak a sebek tisztítására. (Purnasept és Betadin oldat, Dettol Med spray)
    A tisztán csak vízzel történő fertőtlenítés nagyon átmeneti lehet és igazából nem teljesíti a kívánt feladatot, ma már nem alkalmazzuk.
    Sebhintőporok alkalmazása a mai álláspont szerint nem ajánlott, a seb nem levegőzik, a fertőzésveszély nő! Forgalomban lévő sebhintőporok: Dermaforine, Rána kamillás hintőpor, Rána körömvirágos hintőpor, Reseptyl-urea sebhintőpor, Tetrán sebhintőpor)

    Mint korábban említettem mérlegelés kérdése a tetanusz oltás profilaktikus adása. Földdel, állati ürülékkel történt szennyeződés esetén feltétlenül ajánlott megadása., ugyanígy roncsolt és mély sebek esetén is. Ez már háziorvosi szinten is megadható, még ha ezt követően kórházi ellátást is tartunk szükségesnek.(megfelelő dokumentáció!)

    Külön elbírálás alá esnek a harapott sebek, itt elsősorban a veszettség vírusa miatt (kutya, macska, denevér, mókus), ilyenkor a Páciens a sebellátás mellet a területileg illetékes ÁNTSZ Intézetbe irányítandó, ha van rá mód az állat oltási bizonyítványával.

    A megfelelő háziorvosi debridement (sebtoilette) esetén primeren, ambulanter, preventív indokból antibiotikum adása nem ajánlott, ezek az esetek kórházi ellátást igényelnek, még akkor is, ha ellátásuk után elbocsátják őket .Ha a primer ellátás után, - ami csak korai, halasztott varrat lehet - gyulladásos jelek jelentkeznek empirikusan, vagy célzottan ajánlott az antibiotikum adása.

    Minden seb elsődleges varrata csak az első 6 órában lehetséges, feltétlenül gyulladásmentes sebviszonyok mellett!

    Amennyiben erre lehetőségünk már nincs, vagy az ellátás sürgős, varratot ne alkalmazzunk, használjuk megfelelő sebfertőtlenítés után a sebösszehúzó kötszereket (3M Steri-strip, Proxi-Strip), vagy az előbb említett korai vagy késői halasztott varratot! Ezek biztosítják a seb levegőzését, a váladék távozását és megelőzik az anaerob körülményeket.

    Ugyanitt javasoljuk a legújabb, - bár nem olcsó - aluderm kötszereket is, melyek alumínium szövet bevonatúak, baktérium ölő hatásúak, nedvszívásra képesek, vízzáró kötöző rétegből állnak, ellátás előtt és után is alkalmasak a seb fedésére. Elterjedőben vannak az u.n. filmkötszerek, egyirányú közlekedést biztosítva a seb és a külvilág között.

    Így ajánlhatók a Mepore, Cosmopore különböző fajtái, (ezek még vízálló formában is vannak), a Grassolind neutral, ami rácsszerkezetű, váladék és légáteresztő, sebbe nem ragadó kötszer, megemlítendő a Melgisorb AG (ezüst, hámosító) az Inadine vazelines, de jóddal impregnált, méretre szabható kötszer.

    Jód érzékenyeknél sem az Inadine sebfedő, sem a Betadin nem alkalmazható!

    Fájdalomcsillapítás

    A fájdalom szubjektív fogalom, de csökkentése természetesen tablettás, vagy orvos jelenlétében injekciós formában is lehetséges és szükséges. A fájdalom az alapsérülésen kívül shock előidéző hatású, nagyon ronthatja a kooperációt az ellátás során.

    gyogyszer-001

    Külön kellene foglalkozni a családi, vagy kirándulási készenléti táskákkal, de ezek már a gyógyszertárakban előkészítve kaphatók (Pl. a Nexcare, vagy a Homeopathiás elsősegély csomag). Az alapkötszereken kívül javasolt a hagyományos és öntapadós rugalmas pólyák beszerzése is.

    Égés esetén a hideg víz a legelső alkalmazott „terápia”, a II, fokban jelentkező hólyagokat eltávolítani nem szabad. Ezeket csak ki kell szúrni, tartalmukat steril gézzel kinyomni és u.n. biológiai fedésnek meghagyni, a hámosodás így sokkal gyorsabb. Itt is mérlegelendő a kiterjedés nagyságától a kórházi elhelyezés.. Megjelent és jól használható a Burnfree nevű gél és mull lap is. Régi, bevált szerünk enyhébb esetekben a Fenistil gél, Panthenol spray, Phlogosam hab, Bepanthen kenőcsök, -ugyanígy a már előbb említett impregnált kötszerek is.

    Csípések esetén javaslom a Locoid Crelo 0,1 %.os oldat használatát esetleg Fenistil gél, vagy Alsol kenőcs alkalmazása mellett, antiallergicumok szedetését, kiterjedt,sokszoros csípések esetén, főleg víz mellett járványszerűen megjelenhet az ótvar is, ami igen kellemetlen és hosszú kezelést igényel.(sürgősségi bőrgyógyászati konzílium!)

    (forrás: Medicus anonymus családorvosi folyóirat 2014/2. XXII. évfolyam)


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont