2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Téli sportok és a megelőzés

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-25

    Míg az emberek többsége inkább a melegebb évszakokban végez szabadtéri sporttevékenységeket, a téli sportok kifejezetten népszerűnek számítanak a hidegebb hónapokban. Ilyen például a sízés, korcsolyázás és a snowboardozás.

    Ezek a sportok – amennyire élvezetesek, olyannyira hordozzák magukban a sérülés veszélyét. A törött karok és lábak sajnos csak apró szeletét teszik ki a jellegzetesen téli sérüléseknek. A csonttörések mellett ilyenkor gyakran előfordulnak ficamok, húzódások, elszakadt ínszalagok. Az egyik legrosszabb, ami előfordulhat az pedig a fejsérülés – szomorú példa erre Michael Schumacher egy évvel ezelőtti síbalesetére. A megfelelő megelőző intézkedések megtétele érdekében kifejezetten fontos, hogy az érintettek a lehető legtöbbet megtudják az esetleges sérülésekről. Írásunkban a sérüléseket és azok megelőzéseit tárgyaljuk.

    ski2

    Hogyan előzzük meg a sérülést?

    Téli sportok űzésekor több módja is lehet a sérülések megelőzésének. Az első legfontosabb az, hogy megfelelő formában legyünk a sportoláshoz. Abban az estben, ha nem érezzük magunkat felkészültnek – kimerültek, fáradtak vagyunk, vagy pl. az előző napi sízéstől fáj valamink, inkább pihenjünk, hogy másnap újult erővel kezdhessünk neki a sportolásnak.

    Fontos a bemelegítés. Ajánlottak a könnyebb gyakorlatok, a finom nyújtás, amelyeket érdemes 30 másodpercig kitartani. Ha sízés közben a megszokottnál eggyel nehezebb pályára szeretnénk rátérni, érdemes egy bemelegítő kört futni, mielőtt nekikezdenénk. Mint már említettük, a csonttörések jelentik a sportsérülések egyik leggyakoribb fajtáját. Azonban a téli sportok esetén egy igen veszélyes tényező csúszik be a képbe, mégpedig a jég, a hó és fák – utóbbiak gyakran nemcsak szegélyezik, de egy csúszós akadály miatt el is állhatják utunkat.

    Ez ellen véd a megfelelő ruházattal, a fejet és arcot jól védő sisak, amelyek használata legalább annyira fontos, mint a pályák megfelelő ismerete. Érdemes elkerülni az ismeretlen, meredek helyeket, a jeges talajt. Ha pedig esni kell, próbáljunk meg a lágy részekre, vagy az oldalunkra landolni. Ne viaskodjunk: próbáljunk meg a legtermészetesebb módon, a fejünket behúzva gurulni.

    Forduljunk azonnal orvoshoz, ha elestünk és beütöttük a fejünket – bármennyire kicsit koppant is, vagy azt gondoltuk, hogy az ütést hárította a rajtunk levő sisak! A fejsérülés hatásai nem mindig azonnaliak, olyan később jelentkező tünetei is lehetnek, mint a belső vérzés.

    Az alábbiakban néhány tippet adunk arra, hogyan érdemes felkészülni az egyes sportfajtákra.

    Korcsolyázás

    Ha most próbálkozunk először a korcsolyázással, ajánlott a térdet, a csuklót és a fejet megóvni az esésektől. Mivel ez a kezdetekben még igencsak gyakori lesz, érdemes sisakot, párnázott térd-és könyökvédőt, csuklószorítót viselnünk, amíg nem válunk tapasztaltabbakká.

    Szánkózás

    Szánkózás közben a legnagyobb problémát a hideg jelentheti. Legyünk mindig bizonyosak abban, hogy megfelelően melegen öltöztünk-e a kinti hideghez. A fejvédő azokban az esetekben lehet nagyon hasznos, ha a szánkó felbukik, összetörik, fának, vagy más tárgynak ütközik.

    Sízés

    Mivel sízés közben az egész testünket használjuk, ajánlatos előtte alaposan bemelegíteni, dolgunk végeztével pedig lelkiismeretesen lenyújtanunk az izmokat. Térdvédő és sisak viselése szintén nagyon fontos, emellett ügyelnünk kell szemünk védelmére is!

    Snowboard

    A snowboard egészen hasonló a sízéshez, közel azonos kockázatokkal. Itt is szemüveggel kell védeni a szemet, sisakkal a fejet. Itt is fontos a megfelelően meleg öltözet.

    Összességében a téli sportok nagyon szórakoztatóak és izgalmasak, de minden esetben úgy, ha a megfelelő óvintézkedések megtétele mellett vágunk bele űzésükbe. Ha mégis megtörtént a baj, forduljon hozzánk bizalommal!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont