2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Húsvéti készülődés

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Tojásfestés

  A hagyományos húsvéti festett tojásnál ügyeljünk arra, hogy mind a tojás, mind a festék megbízható forrásból származzon és ne legyen lejárt szavatosságú!

  tojas_praktika_1381863952

  Festéknek érdemes a természetes alapanyagokat választani. Használhatunk a hagyományos cékla és vöröshagyma mellett például chilit és kurkumát, melyekkel - áztatástól függően - sárga, vagy narancssárga árnyalatokat nyerünk. Ha barnát szeretnénk, használjunk kávét, vagy fekete teát, lila tojásokat vörösborba áztatva színezhetünk, kékeket pedig áfonyalével.

  Mindig tiszta és sérülésmentes tojással dolgozzunk! A tojásfújástól - mivel szabad szemmel nem látható mikroorganizmusokkal kerülhetünk a tojáshéjjal érintkezésbe - lehetőség szerint tartózkodjunk, főleg ha gyengébb az immunrendszerünk, de kisgyermekeknek sem ajánlatos kipróbálniuk ezt. Festésre, színezésre legjobb, ha főtt tojást használunk.

  Érdemes figyelni a tojáson található számozást, ami a tojás eredetét és a csirke tartási módját jelzi. 3-as számmal kezdődik a szűk ketrecben nevelt csirke tojása, a 0-ás számozásút bio, az 1-eset kapirgálós csirke tojta. A tojások szavatossági ideje a dobozon található, megfőzve és héjastól 5 napig is eláll a hűtőben.

  Húsvéti sonka

  Érdemes különbséget tenni a klasszikus eljárással és a gyorspácolással elkészített sonkák között! A hagyományosan pácolt sonka 3-5 hét alatt lesz konyhakész. Ez alatt az idő alatt pácolják, füstölik és érlelik, az eljárás során eredeti víztartalmának 15-20%át elveszíti.

  A gyorsérlelt sonka ezzel ellentétben extra vizet tartalmaz, hiszen a pácolás során páclét fecskendeznek a termékbe. Így lesz egyenletes ennek a sonkafajtának a sóeloszlása, az ára pedig így kedvezőbb a klasszikus érlelésű társáénál – viszont pont a magasabb víztartalma miatt rövidebb ideig áll el, mint a hagyományosan kezelt sonkafajták. Ezt a terméket akkor érdemes választani, ha főtt sonkát szeretnénk az ünnepi asztalra tenni, hiszen ez megfőzve még lédúsabbá válik.

  A vásárláskor arra mindenképpen figyeljünk, hogy

  • maximum 15% hozzáadott páclével kezelt sonkát vegyünk! Ennek ugyanis még megfelelő a szaftossága és az is biztos, hogy nem páclevet vásárolunk sonka helyett.

  • a csomagolás nélküli termékek hűtőben 10-12 napig, a vákuumcsomagoltak 2-4 hétig állnak el.

  (Forrás: Húsvéti jótanácsok a szakegyetemtől. Weborvos.hu, 2015.04.01.)


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont