2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Egészségesen a fesztiválokon is!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

    Fesztiválország

    Sok fiatal számára a nyár egyet jelent a fesztiválozással: az egy-egy napos látogatások mellett sokan hosszabb időre kitelepednek a rendezvényhelyszínekre. A jókedv és bulizások közepette a nem mindennapos körülmények között is érdemes odafigyelni egészségünkre. Dr. Nagy Judit, belgyógyász szakorvosunk praktikus tanácsai segíthetnek azoknak, akik nyáron kilátogatnak a különböző rendezvényekre.

    "A nyári fesztiváloknak mindig rengeteg résztvevője van. Főként azoknak kell körültekintően felkészülni, akik a rendezvény teljes ideje alatt a helyszínen tartózkodnak. Ilyenkor a kiszámíthatatlan időjárás miatt a hőségre, de akár a több napig tartó esőzésre is számítani kell. Fontos például, hogy mindenből - ruhaneműből, pénzből, gyógyszerekből - legyen nálunk tartalék" - mondta a doktornő.

    Betegen ne vállaljuk a sátorozást, hiszen a legyengült szervezettel hamarabb összeszedhetünk egyéb fertőzéseket. Ruhaneműből mindig vigyünk melegebb darabokat is, még akkor is, ha az előrejelzés jó időt ígér.

    Megfázás, napszúrás

    Esténként, vagy egy esősebb nap után lehűlhet a levegő, és könnyebben megfázhatunk, így jó, ha van nálunk váltóruha.

    Papucs helyett a zárt esőálló cipőt részesítsük előnyben, hiszen a földön elszórva lapulhatnak szúrós tárgyak, üvegszilánkok, amelyek sérüléseket okozhatnak, valamint a vizes lábbeli a felfázásos húgyúti fertőzéseket segíti elő. Készüljünk fel azonban mindenre, így csomagolásnál a kötszert és sebtapaszt se felejtsük otthon. A kézfertőtlenítő törlőkendő mellett papírzsebkendőt, és wc papírt is vigyünk magunkkal. Nagyon fontos a gyakori kézmosás főként étkezések, valamint a mosdó használata előtt és után. Zuhanyzásnál pedig mindig viseljünk papucsot.

    Ha szerencsénk van, akkor az egész fesztivál ideje alatt szikrázó napsütésben lehet részünk. Épp ezért a napégés ellen készüljünk fényvédőkrémmel, kalappal, kendővel, illetve a nagy melegben ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról. Lehetőleg ásványvízzel csillapítsuk szomjunkat, alkoholos italokat napközben ne, vagy csak kis mértékben fogyasszunk.

    Emellett próbáljunk meg körültekintően étkezni. Sajnos a fesztiválokon nagyon sok tántorgó dülöngélő fiatalt látni aki rosszul mérte fel a helyzetet és több alkohol fogyasztott, mint amit a saját szervezete bír. Segítsünk rajtuk elsősorban alkoholmentes folyadékkal vízzel vagy cukros italokkal, hogy mielőbb kitisztuljon! Az alkohol fogyasztást a fülledt melegben érdemes mindig vízzel kísérten tenni, így kevésbé kerülünk a hányós, eszméletvesztés kellemetlen helyzetébe!

    Hívatlan vendégek a sátorban

    A szúnyogcsípések ellen védekezzünk krémekkel, szúnyogriasztóval. Kullancscsípés esetén kérjük a helyszínen található egészségügyi dolgozók segítségét, akik szakszerűen eltávolítják a vérszívót és a csípés helyét is fertőtlenítik.

    "A rendezvény helyszíneken mindig található orvosi sátor: ha komolyabban megsérülünk, vagy rosszul vagyunk, mindenképp kérjünk szakszerű segítséget, ahol megfelelő ellátást biztosítanak. Ha eszméletlen vagy ájult embert látunk, hívjunk hozzá orvost" - tette hozzá a doktornő.

    Ha kellően megfontoltak vagyunk fesztiválozóként vagy szülőként, a fesztiválozó fiatalok számára néhány védőoltás különösen fontos lehet: a fertőző májbetegség elleni azaz Hepatitis A elleni védelmet megszerezve az év során nagyobb biztonságban bulizhatunk és ugyanez igaz a meningitisre (agyhártyagyulladásra) is.

    fesztival-szezon-egeszseg-pszichologia-budai-egeszsegkozpont

    A fesztiválok pszichológiája

    Pszichológiai szempontból a zenei fesztiválok legnagyobb vonzereje, hogy kiszakadhatunk a mindennapi konvenciókból – alternatív valóságot tapasztalhatunk meg, ahol megváltoznak a társas normák, az emberek fogékonyabbá válnak a pozitív élményekre. Bizonyos értelemben módosult tudatállapotba kerülnek a fesztiválozók, ami a pozitív hatásokon túl bizonyos fokú veszélyt is magában hordoz, amire érdemes odafigyelni. A hömpölygő tömegben átélt egységélmény hatására máshogy észleljük a környezetünkben bulizókat, az emberekre nagyobb fokú közvetlenség jellemző, ugyanakkor saját magunk percepciója is változik. A viselkedésváltozás hatására a jól ismert személyes határokról megfeledkezhetünk, kevésbé érzékeljük a fáradságot, éhség és/vagy szomjúság érzetet, ami bizonyos szubsztanciák túlfogyasztásához, de az alapvető szükségletek kielégítésének hiányához vezethet.

    "A felülhangoltság hatására hamarabb kimerülnek energiatartalékaink, ami heveny mentális tünetek megjelenésével is járhat. Fesztiválokon gyakoriak a szorongásos tünetek, hangulatingadozások (átmulatott este után indokolatlan levertség), melyek leggyakrabban egy kiadós alvás hatására rendeződnek, ugyanakkor fontos észben tartani, hogy ma már a legtöbb fesztiválon az egészségügyi teamen belül található pszichológiai szolgálat is. Bármilyen tünetet észlel magán, bizalommal forduljon az egészségügyi szolgálat pszichológus segítőihez." - javasolja Stoll Dániel, klinikai szakpszichológusunk.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont