2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Az egészség télen is divatos!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-02

    Nem mindig egyszerű megtalálni az összhangot a divat és a praktikus, egészséges öltözködés között, pedig egy-egy csinos, de nem megfelelő összeállítással télen nemcsak a kényelmünket, hanem az egészségünket is kockáztatjuk.

    A hűvös, szeles, esős késő őszi illetve a fagyos téli napok során az egészségünk egyik alapja a száraz, meleg öltözet, amely a rosszabb vérellátású testrészeinket (végtagok, has, stb.) sem engedi áthűlni. A kialakulatlan hőháztartású csecsemők és az érzékenyebb kisgyerekek esetében pedig még inkább kell ügyelni arra, hogy a ruházatuk megfeleljen az időjárási körülményeknek, még akkor is, ha az öltözködés leginkább csak bosszantó tortúrát jelent a számukra.

    Milyen a felnőttek ideális téli öltözete?

    Sokat emlegetjük a réteges öltözködés fontosságát, de ez sem mindegy, miből áll. A legalsó, testünkkel érintkező réteg készüljön jó nedvszívó, természetes anyagból, lehetőleg pamutból, amely felszívja és jól szellőzve elpárologtatja a nedvességet. Efölött legyen a középső, hőtartó réteg, könnyű, de meleg ruhadarab, például polár anyagból. A felsőruházatról pedig az aznapi időjárás szerint döntünk, hogy elég-e egy szélfogó, vékony dzseki, vagy vastagabb, meleget tartó kabát is kell. A vízhatlan felsőruházat akkor jó, ha szellőzik, és nem gyűjti össze a belső oldalán az izzadtságot. A napi tevékenységeink során többször előfordul, hogy csak néhány percet töltünk fűtött helyen, például óvodában, üzletben, majd újra kilépünk a hidegre. Ilyenkor, ha csak lehet, érdemes erre az időre is levetni, vagy legalább kigombolni a legmelegebb felső réteget, hogy ne izzadjunk be, ezért szerencsés, ha a felsőruházat egy mozdulattal szétnyitható. A síoverall épp ezért nem alkalmas városi, utcai viseletre, bármilyen hideg is van. Nagyon fontos, hogy a vizes ruhát lehetőség szerint azonnal szárazra kell cserélni. A téli cipő, csizma kiválasztásánál ne csak az legyen a szempont, hogy meleg, száraz, vízzáró legyen, hanem törekedni kell a biztonságra is: bármilyen divatosak is legyenek a magassarkú, keskeny orrú bokacsizmák, jeges, havas utakon, de akár csak a csúszós, vizes őszi levélszőnyegen járva is balesetveszélyesek.

    teli-seta-oltozkodes

    A derékmelegítő egyszerre egészséges és divatos Csak ajánlani tudjuk a derékmelegítőt, amely néhány éve váratlanul divatba jött, azóta is a téli öltözék elmaradhatatlan része, egészséges és praktikus egyszerre, és szépen beleilleszthető a sportos „szettekbe” is. Ez a pólóanyagból, divatos színekben készült ruhadarab szorosan a testre simulva övezi a derekat, nemcsak csinos, hanem kellemes és egészséges viselet is. Épp azon a szakaszon védi a derekat a hideg vagy a huzat okozta áthűléstől, amit mozgáskor, lehajláskor könnyen szabadon hagyhat a rövid póló, a dzseki vagy a csípőnadrág. Segítségével könnyebb elkerülni a felfázásokat, vagyis a húgyúti és ivarszervi fertőzéseket, gyulladásokat, például a fájdalmas vesemedencegyulladást.

    Bár a köznyelvben felfázásnak nevezett gondokat nem közvetlenül a hideg, hanem valamilyen kórokozó okozza, mégis van összefüggés a hideg és a felfázás között, hiszen az áthűlt testrész ellenállóképessége csökken, könnyebben megfertőzheti a számos, akár az egészséges szervezetben is jelen lévő baktérium, vírus, gombaféle. Azoknak kiváltképpen ajánlott derékmelegítővel védeni a derekukat, medencéjüket, akik sokat dolgoznak ülő vagy görnyedt testhelyzetben, vagy olyan munkát, sportot végeznek, amely hajolgatással jár. A várandós kismamáknak is jó szolgálatot tehet ez a ruhadarab, mivel a terhesség idején a nők a húgyúti fertőzésekre amúgy is a szokottnál fogékonyabbak.

    A legkisebbek hőérzete még fejletlenebb

    A csecsemők és a kisgyerekek téli ruházatára még inkább oda kell figyelni. Az újszülöttek hőháztartása még nincs tökéletesen kialakulva, ezért az első hetekben mindenképpen indokolt erre különösen vigyázni. Mondani még nem tudja, ezért a szülőknek kell megállapítania, fázik-e a baba. A kezek, lábak megtapintása nem elég ehhez, mivel azok hűlnek le a legkönnyebben. Legjobb a baba tarkóját, hátát megérintve megállapítani, nem túl hideg-e, vagy nincs-e túlöltöztetve, nem izzad-e. Amíg még nem tud járni, nem sokat mozog, érdemes egy réteggel többet ráadni, amint amennyit a mi komfortérzetünk megkíván. A hideg időben, babakocsiban alvó babára elkelhet ezen kívül a takaró is. Az aktív, örökmozgó kisgyerekek már nem igénylik ezt, rájuk ugyanannyi ruha elég, mint a felnőttekre: egy száraz, meleg alsóruházat (a body a legjobban védi a derekát is), rá egy melegtartó réteg (rugdalódzó vagy harisnyanadrág, hosszú ujjú pólóval, pulóverrel) és sétához, kinti játékhoz pedig legjobb az overall. Tíz fok alatt szükséges a sapka is, a legkisebbeknek pedig húsz Celsius fok alatt ajánlatos, mert a testükhöz képest viszonylag nagy fejük sok hőt ad le.

    Sok szülőnek gondot okoz, hogy télen milyen hőmérsékletig vihetik sétálni a kicsit. Általános szabály nincs, de például mínusz öt fok alatt, illetve nagyon szeles időben, ónos esőben, ha nem muszáj, nem tanácsos kimenni.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont