• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Számoljunk ötig: a fiatalkori vastagbélrák megelőzése

  Bár a köztudatban úgy él, hogy a vastagbél daganata elsősorban az idősebbek betegsége, ez nem így van: az elmúlt húsz évben a colorectalis rák aránya jelentősen emelkedett a 20-49 éves korosztályban is. Kutatók arra számítanak, hogy ez a növekedés várhatóan folytatódni fog az elkövetkező két évtizedben is, és keresik a háttérben álló okokat.

  A fiatal felnőttkorban kialakuló vastagbéldaganat növekvő számához az elhízás veszélyesen emelkedő aránya és a kiegyensúlyozatlan étrend is hozzájárulhat. Ha az okokat nem is sikerült még teljesen tisztázni, addig is mindenki tehet azért, hogy megvédje magát egy esetleges bélrák kialakulásától. A következő öt alapvető jó tanácsot érdemes ehhez megfogadni.


  1. Ne hagyja figyelmen kívül a tüneteket!

  A fiatal felnőttek hajlamosak bagatellizálni vagy teljesen figyelmen kívül hagyni a jelentkező tüneteket, mert úgy tartják, hogy túl fiatalok ahhoz, hogy vastag- vagy végbéldaganat alakuljon ki szervezetükben. Jó tudni azt is, hogy nem mindenkinél egyformán jelennek meg a leggyakoribb tünetek, és éppen a betegség legkönnyebben kezelhető, korai szakaszában sokáig tünetszegény maradhat az elváltozás. Van, akinél csak az alacsony vörösvértestszám, a vérszegénység tűnhet fel, másoknál vécépapíron vagy a székletben vér jelenik meg, esetleg hasi görcsökre, fájdalmakra figyelhetnek fel.


  2. Ismerje meg családi és egyéni kockázati tényezőit!

  Nagyon fontos lenne, hogy mindenki legyen tisztában családi anamnézisével, tudjon róla, ha hozzátartozói körében előfordult vastagbélpolip illetve bélrendszeri daganat, hiszen ez az ő kockázatát is növeli.


  3. Alakítson ki egészségesebb életmódot!

  Kiegyensúlyozott étrend, rendszeres testmozgás és füstmentes élet. Fogyasszon friss gyümölcsöt és zöldséget, magas rosttartalmú ételeket, ajánlott kerülni a túl zsíros, a túl fűszeres, a sok vegyi adalékanyagot tartalmazó tartósított ételek és a vörös húsokat. A dohányzás elhagyása valamint a rendszeres testmozgás segít megőrizni az emésztőrendszer, benne a vastagbél egészségét.


  4. Ne féljen orvoshoz fordulni!

  Még a nagyon fiataloknak is érdemes az egészségükkel rendszeresen foglalkozni, és tartani a kapcsolatot háziorvosukkal. Ez megkönnyíti, hogy, ha bármilyen szokatlan vagy aggasztó tünetet tapasztalnak, megbeszélhessék vele, és mielőbb gasztrolenterológiai szakemberhez fordulhassanak.


  5. Végeztessen kolonoszkópiát, ha az orvos ezt javasolja!

  Kimutathatóan csökkent az ötven évesnél idősebbek körében a vastagbélrákok teljes előfordulási gyakorisága. A szakemberek ezt a csökkenést a vastagbélszűrések jótékony hatásának tulajdonítják, hiszen ennek során felfedezhetők azok az elváltozások, például vastagbélpolipok, amelyek kezelésével elkerülhető a daganatok kialakulása. A rendszeres vastagbélszűrést jelenleg az ötven éven felülieknek ajánlják, de a szakorvosok egy része úgy véli, előbb-utóbb a fiatalabbak körében is rutineljárássá kell tenni a biztonságos és hatékony kolonoszkópiát.

  Az eredeti írás a Budai Egészségközpont Útikalauz Anatómiába blogján olvasható.