2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan válasszunk pszichológust vagy pszichoterápiát?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-20

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Életünk bizonyos pontjain bármelyikünk érezheti úgy, hogy problémái túlnőnek rajta, és jól jönne a szakértő segítség a dolgok rendezéséhez. A segítségkéréshez legtöbbször nem kell komoly traumának történnie, hiszen a mindennapi élet veszteségei, stresszei és bosszúságai is sokszor elegendőek ahhoz, hogy padlóra kerüljünk.

    Manapság az emberek egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy élnek a pszichoterápia nyújtotta lehetőségekkel - legtöbbször házassági vagy párkapcsolati, családi, munkahelyi problémák, krízisek vagy veszteségek, esetleg függőség vagy hangulati zavarok kezelésében. Mégis gyakorta hangzik el a kérdés: hogyan válasszunk a pszichológusok és a terápiás módszerek választékából? Stoll Dániel szakpszichológus segít eligazodni a hét leggyakrabban felmerülő kérdés között.

    Stoll-Daniel

    Kezdjük az alapoknál! Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

    A pszichológiai kezelésnek vannak általános javallatai. Ajánlott szakemberhez fordulni, ha leküzdhetetlen szomorúságot vagy reménytelenséget érez, erős szorongást tapasztal, mely tünetek jelentősen nehezítik a mindennapi tevékenységek ellátásában. Érdemes élni a terápia nyújtotta lehetőségekkel, ha azt érezi, hogy egy-egy problémát nem képes a korábbi jól bevált eszközeivel megoldani, veszteségen, traumán túljutni.

    A pszichoterápia hatóköre rendkívül széles, hiszen a kezelés tárgyát képezheti szinte bármi, ami az egyénnek problémát jelent, boldogulásában akadályozza.

    Pszichiáter? Pszichológus? Klinikai szakpszichológus? Pszichoterapeuta? Segítünk az eligazodásban!

    Ezek a fogalmak mind mást és mást jelölnek, de hasonlóságuk miatt félrevezethetik a választásban. A pszichiáter szakorvosi végzettség, olyan szakembereket jelöl, akik pszichiátriai zavarok gyógyszeres kezelésével foglalkoznak. Sok esetben célravezető kombinált terápiát (pszichoterápiát és gyógyszert) alkalmazni, ezért szakpszichológus vagy pszichoterapeuta és pszichiáter gyakorta együtt dolgozik. A pszichológus, önmagában nem végez gyógyítást, klinikai szakpszichológusi és pszichoterápiás továbbképzést követően szerzi meg a gyógyításhoz szükséges képesítést. Pszichoterapeuta lehet klinikai szakpszichológus vagy bármely szakorvos, aki megszerzi a pszichoterapeuta szakvizsgáját.

    Mit jelent a pszichoterápia?

    A pszichoterápia általános megfogalmazásban lélektani eszközökkel végzett gyógyító beavatkozás, speciális emberi kapcsolat, melyben a terapeuta szakmai ismeretei felhasználásával segíti a páciens változását. Lényeges különbség a hétköznapi beszélgetésektől, hogy a terapeuta nem része a kezelt magánéletének, ezért képes megőrizni függetlenségét és viszonylagos objektivitását. A gyógyító eljárásnak háromféle elvárásnak kell megfelelnie: (1) a módszernek pszichoterápiás elméleten kell alapulnia (2) meg kell felelnie a szakma etikai szabályainak; (3) az adott módszernek tudományosan igazolt hatékonysággal kell rendelkeznie.

    Ki végezhet pszichoterápiát?

    A pszichoterápia gyógyító tevékenység, egészségügyi engedélyhez kötött. Kezelést klinikai szakpszichológus, valamint pszichoterapeuta szakvizsgával rendelkező klinikus és szakorvos végezhet. Szakmai felügyelet mellett (szupervízióval) már a képzésben lévő jelöltek is jogosultak a tevékenység gyakorlására.

    Melyek a bizonyítottan hatékony pszichoterápiás módszerek?

    Magyarországon a pszichoterápiás képzésnek két meghatározó vonulata a pszichodinamikus és a kognitív-viselkedésterápiás irányzat, melyek egyaránt tudományosan igazolt hatékonysággal bírnak. Emellett számos úgynevezett módszerspecifikus képzés biztosít technikai ismereteket a szakembereknek. A Magyarországon akkreditált terápiás módszerek a következőek: pszichoanalízis, pszichoanalitikusan orientált terápia, kognitív és viselkedésterápia, relaxáció és szimbólumterápia, hipnoterápia, integratív terápia, személyközpontú terápia, pár- és családterápia, jungi analízis, aktív-analízis, pszichodráma, csoportanalízis stb.

    És ami a legfontosabb: hogyan válasszunk pszichológust?

    A szakpszichológus vagy pszichoterapeuta és a páciens szövetséget alkotva együtt dolgoznak a probléma megoldásán. A szakember választásában talán a legfontosabb tényező az összhang, amit az első találkozások alkalmával tud megtapasztalni. Miután meggyőződött arról, hogy kezelője birtokában van a szükséges szakmai jogosítványoknak, arra összpontosítson, hogy mennyire érzi magát komfortosan az adott szakembernél.

    Nem baj, ha szorong nekikezdeni!

    Mindenki így van ezzel – izgulunk mielőtt meghozunk egy fontos döntést. A pszichoterápia vagy önismereti foglalkozás elkezdése különleges elhatározás, hiszen az a célja, hogy változtassunk életünkön. Keressen egy szimpatikus szakembert, és bármilyen kérdése adódik, beszélje át vele személyesen.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont