2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Kibővült nőgyógyászati citológiai vizsgálatunk

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-20

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  A Budai Egészségközpontban végzett citológiai szűrővizsgálatokat 2016 januárjától indokolt esetben automatikusan kiegészítjük a CINtec Plus vizsgálattal, amelynek költségét a nőgyógyászati szakvizsgálat ára tartalmazza.

  A nőgyógyászati szűrővizsgálatok hatékonyságának növelése érdekében több fontos fejlesztést is bevezettek az elmúlt évek során. Az eredmények kiértékelése kapcsán az egyik legfontosabb változás a Papanicolaou beosztásról a Bethesda klasszifikációra való áttérés, amelynek következtében a nőgyógyászati leleteken nem jelenik meg többé az elavulttá vált P 1-5 megjelölés.

  Napjainkban évente 400-500 nő hal meg méhnyakrákban Magyarországon, pedig az esetek egy része rendszeres nőgyógyászati szűréssel megelőzhető lenne. Az egyre pontosabb eredményt adó citológiai vizsgálatok segítségével már a rákmegelőző állapotban illetve korai stádiumban felismerhető a betegség, így nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

  A citológia mintavétel sajátosságai

  A citológia vizsgálatot a szakmai ajánlások szerint három évnél gyakrabban javasolt elvégeztetni. Előfordulhat ugyanis, hogy az adott mintavétel során begyűjtött kenet nem tartalmazza a daganatos elfajulásnak indult sejteket, így a laboratórium a mintát negatívnak értékeli. Azonban lehetetlen kétszer egymás után, pontosan ugyanonnan, pontosan ugyanolyan kenetet venni, így a rendszeres citológiai vizsgálatnak köszönhetően az akár tíz évig is eltartó rák kialakulás során előbb-utóbb megtalálják a burjánzásnak induló sejteket.

  Papanicolau beosztás helyett Bethesda klasszifikáció

  A korábbi gyakorlat szerint a kenetek értékelésénél a Papanicolau beosztást használták, amely egy P1-től P5-ig tartó ötfokú skálán alapult. A negatív eredményt jelölő P1 és P2 azonban sok esetben téves nyugalmat adott, így Papanicolau által bevezetett értékelési rendszer mára elavulttá vált. Ennek helyettesítésére világszerte elterjedt az ún. Bethesda klasszifikáció, amely a szövettani elnevezéseket alkalmazó leíró diagnózist ad, ezzel pedig pontosabb és megbízhatóbb eredményt biztosít.

  CINtec Plus vizsgálat

  A citológiai vizsgálat kiegészítésére fejlesztették ki a CINtec Plus vizsgálatot, amely megerősíti vagy kizárja a daganat irányába mutató hámelváltozások jelenlétét a kenetben. A vizsgálat a HPV fertőzés következtében már elváltozott sejteket is sikerrel azonosítja. A Budai Egészségközpontban végzett citológiai szűrővizsgálatokat 2016 januárjától indokolt esetben automatikusan kiegészítjük a CINtec Plus vizsgálattal, amelynek költségét a nőgyógyászati szakvizsgálat ára tartalmazza. Az elemzés a citológiai értékelésnél felmerülő gyanú esetén, a vizsgálatot végző orvos szakmai döntése alapján kerül elvégzésre, és várhatóan az esetek 5-6%-ban indokolt.

  A kenet értékelése

  A Budai Egészségközpont laboratóriumi hátterét biztosító szervezet éves szinten több mint 140.000 citológiai mintát elemez, szakembereikkel szemben pedig a legmagasabb követelményeket támasztják. Így biztos lehet benne, hogy az Ön citológiai leletének kiértékelését is jól képzett szakemberek végzik.

  A kenet értékelése tartalmazza a Bethesda klasszifikáció leíró diagnózisát, valamint a második keretben az alábbi részletes információkat:

  • 1. Az új citológiai (sejttani) értékelő formanyomtatványon külön jelzést kap a kórokozó gyanúja. Ha a kórokozó panaszt vagy klinikai tünetet okoz, akkor az orvos helyi kezelést ír elő és kontrollt tanácsol. Amennyiben HPV gyanú kerül leírásra, annak meghatározását javasolt komolyan venni, hiszen a HPV (humán papilloma vírus) fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között klinikailag igazolt összefüggés van. Az elmúlt évek tudományos vizsgálatainak eredményei egyértelműen bizonyították, hogy a méhnyak rákos esetek több mint 95%-át a HPV vírus magas kockázatú típusaival (hrHPV) való tartós fertőzöttség okozza.
  • 2. A következő rész a gyulladásos és a gyulladásra adott szervezeti reakciók csoportja. Itt a gyulladásos, idült gyulladásos állapotok értékelése (metaplasia, athrophia STB) található, azaz többnyire követést igénylő elváltozások, amelyek azonnali beavatkozást nem igényelnek. Így ha a javasolt ellenőrzési intervallumot betartja, nem kell a rák kialakulásától tartania.
  • 3. A hámelváltozások részben kerül értékelésre minden olyan elváltozás, amelynek kapcsán a citológus a nőgyógyász szakorvossal együttműködve rendszeres kontrollt, illetve HPV szűrést ír elő. Indokolt esetben már ún. loop elekrtokoaguláció vagy konizáció, vagy krioterápia beavatkozásra lehet szükség.

  Kisokos a nőgyógyászati lelet értékeléséhez

  Ön tudja, mit jelentenek a nőgyógyászati leleten olvasható rövidítések?

  • ASC - kóros laphámsejtek
  • ASC-US - bizonytalanul megítélhető kóros laphámsejtek - HPV szűrés és kontroll javasolt
  • ASC-H - nem egyértelműen megítélhető, de a súlyos laphámelváltozás nem zárható ki - műtét javasolt
  • SIL - laphámbeli elváltozások
  • LSIL - enyhén atípusos sejtek, CIN1-nek megfelelő sejteltérések - HPV szűrés és kontroll javasolt
  • HSIL - súlyosan atípusos sejtek, CIN2/3-nak megfelelő sejteltérések - műtét javasolt
  • AGC - kóros mirigyhámsejtek
  • AGC-NOS - bizonytalanul megítélhető kóros mirigyhámsejtek – kontroll javasolt
  • AGC-FN - nem egyértelműen megítélhető, de a mirigyrák lehetőségét felvető sejteltérés - műtét javasolt
  • CIN 1, CIN2 enyhe vagy súlyos fokú rákmegelőző állapot

  A citológiai leletet mindig a nőgyógyászati szakvéleménnyel együtt szabad csak értékelni, mert ott a klinikai képet (tüneteket, előzményt, nőgyógyászati beavatkozást) is értékeli a szakorvos!


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont