2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Gerinckontroll a mindennapokban

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

    A gerincfájdalmakról esett szó az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi előadásában. Dr. Ferenc Mária, a Budai Egészségközpont reumatológus - fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvosa arról beszélt, hogyan lehet a gerinckontroll segítségével eredményesen megküzdeni a gerincbetegségek okozta panaszokkal.
     

    Dr. Ferenc Mária, az Országos Gerincgyógyászati Központ osztályvezető főorvosának előadása

    Mit jelent a gerinckontroll? – tette fel a sokakat érdeklő és érintő kérdést az Idősek Egészség Iskolája nyári szünet előtti utolsó találkozóján a Kulturális Szalonban dr. Ferenc Mária. A Budai Egészségközpont szakorvosa természetesen a választ is megadta: a gerinc védelmének szisztematikus tanulási folyamata, amit bármely életkorban el lehet kezdeni, de kétségtelenül akkor a legeredményesebb, ha ez már a legfiatalabb éveinkben megtörténik.

     A Budai Egészségközpont szakkórházában a gerinc védelmét szolgáló betegoktatás folyik az ott fekvők számára, ennek anyaga elolvasható a Gerinckontroll című könyvben. Az oktatás a konzervatív kezelés része, napi egy órában zajlik, hetente ismétlődő periódusokban, mindennap más-más témában – mondta dr. Ferenc Mária. Célja a széles körű ismeretátadás, a tanácsadás az akut és krónikus fájdalom élettanának megismertetésére és a betegség elfogadtatására, valamint a hibás gyógyszerszedési szokások megváltoztatására. Érdemes tudni ugyanis, hogy a legtöbb fájdalomcsillapító gyógyszert éppen a gerinccel kapcsolatos problémákra szedjük.

    Az oktatás során a betegek megismerhetik a gerinc-rendellenességek esetén alkalmazott gyógytornamódszereket, a gerincvédelem, vagyis az ergonómia elemeit a különböző munkafolyamatokban, továbbá a helyes táplálkozási szokásokat. Az oktatók igyekeznek eloszlatni a gerincbetegségről és a terápiáról kialakult tévhiteket. A gyógyulás és a felépülés szempontjából rendkívül lényeges, hogy a páciensek megértsék betegségük lényegét, továbbá azt, hogy mely rizikófaktorok játszanak szerepet a kialakulásában, és miként képesek egészségesebb, minőségi életet élni ezek kiküszöbölésével.

    A korszerű, szakmai alapokon nyugvó betegoktatás felhívja a gerincbetegségben szenvedők figyelmét arra, hogyan tudnak az elsajátított ismeretanyag segítségével saját gyógyulásuk aktív részeseivé válni. Az ismertető természetesen nem terjedhet ki valamennyi gerincbetegséggel kapcsolatos tudásanyag átadására – elsősorban a népbetegségnek számító kopásos eredetű, mechanikai okokra visszavezethető gerinc-rendellenességekre összpontosít.

    Dr. Ferenc Mária előadásában beszélt a gerinc felépítéséről, működéséről, általánosságban a legtöbb embert érintő gerincbetegségekről, a tünettanról és a jelentősebb terápiás próbálkozásokról is, valamint ismertette a gerincvédelem szempontjából legszükségesebb mindennapi tanácsokat. A gyógytorna mindig is az egyik leglényegesebb eleme volt a gerincbetegségek kezelésével kapcsolatos terápiás tevékenységnek, de a táplálkozás is olyan terület, ahol folyamatosan lehet újat mondani – hangsúlyozta a főorvosnő. Kiemelt figyelmet kell fordítani a diétaterápiára mind a primer, mind a szekunder prevenció szempontjából, mert a korszerű táplálkozásra nevelés magában foglalja az alapvető életmódváltást és a táplálkozással összefüggő rizikófaktorok megszüntetését.

    A szakember felsorolta a hibás gyógyszerszedés potenciális veszélyeit, valamint felhívta a figyelmet a mozgásszervi betegségekben leggyakrabban alkalmazott gyógyszercsoportok leginkább jellemző, kedvezőtlen mellékhatásaira és a szövődmények kockázatát növelő tényezőkre. Hangsúlyozta a pszicho-, a szociális és a környezeti faktorok szerepét a fájdalomérzékelésben, a tünetek kifejlődésében és azok krónikussá válásában, továbbá a pszichológus alapvető szerepét a fájdalommal való megküzdés stratégiáiban.

    Az előadás végén dr. Ferenc Mária az intézetben végzett felmérés alapján ismertette a terápiás betegoktatás rövid és hosszú távú pozitív hatásait. A legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy a betegek hetven százaléka megváltoztatta az életmódját, másfél év alatt hatvannyolc százalékuknál nem tértek vissza a panaszok, és több mint hetven százalékkal csökkentették a fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését.

    A gerincvédelem megtanulása sohasem késő, bármilyen korban el lehet, sőt el is kell kezdeni!

    Hegyvidék újság, 2016. május


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont