2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Munkamániás? Így kezelheti a munkafüggőséget!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-14

    Napjainkban a függőségi viszonyok egyre kevésbé megfogható jelenségekhez kötődnek. Egyre többen lesznek az alkohol vagy a drog mellett például az internet, a játékok vagy a munka rabjai. Ez utóbbi tűnik talán a legártatlanabbnak, hiszen a társadalom számára jóval elfogadhatóbb egy késő estig dolgozó ember, mint egy játéktermekben vagyonokat elbukó. Holott a munkafüggőség is legalább ennyire komoly probléma, amelynek hátteréről, kezeléséről dr. Hoyer Mária klinikai- és addiktológiai szakpszichológussal beszélgettünk.

    munkamania

    Mi áll a munkamánia kialakulásának hátterében?

    Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a munkafüggőség a BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) szerint még nem számít diagnosztikai kategóriának. Ugyanakkor nagyon közel áll hozzá, hogy az alkohol- vagy drogfüggőséghez hasonlóan előbb-utóbb rajta legyen ezen a listán. Munkamánia gyanúja esetén érdemes megvizsgálni, hogy milyen természetű a munka, amelyet az illető végez. Vannak olyan munkakörök, ahol nagyon nagy a nyomás, az elvárás, sokat kell teljesíteni egy egységnyi idő alatt. Ilyen típusú munkakörökben nagyobb eséllyel alakulhat ki munkafüggőség.

    Milyen szakmák esetén gyakori a munkafüggőség?

    Fokozottan veszélyeztetettek a versenyszférában dolgozók, így például a banki alkalmazottak, nagyvállalati felsővezetők, menedzserek. Tőzsdeügynökök tipikus betegsége például az adatokban való naprakészség kényszere.  Egyfolytában szoronganak, hogy mi történik, ha szabadságra mennek, és pihennek pár napot? Lehet, hogy lemaradnak egy olyan ügyről, aminek következtében milliárdokat bukhat a cégük. Nem tudták még kitalálni, hogy hogyan váltsák fel egymást úgy, hogy mindig legyen valaki, aki nézi a friss adatokat.

    A munkaterületek rizikófaktorán túl melyik a másik ok, ami miatt valaki nagyobb eséllyel lesz munkafüggő?

    A másik ok inkább pszichológiai természetű. Azok, akik hajlamosak a munkafüggőségre, valamiért idegenkednek az intimitástól. Az intimitás pszichológiai képességünk, amelyet gyerekkorunkban kezdünk először gyakorolni az anyukánkkal. Felnőttként ez azt a meghitt, bensőséges hangulatban együtt töltött időt jelenti, amelyet szerelmünkkel, barátainkkal, és rokonainkkal töltünk el. A munkafüggők idegenkednek a „csak úgy” együttlevésektől, és időpazarlásnak tartják ezeket.

    Mi állhat vajon ennek hátterében?

    Ha mélyebben belemegyünk ebbe a jelenségbe, kiderül, hogy a munkafüggő személy mindig is kerülte ezeket a helyzeteket. Kora gyerekkori kapcsolataiban nem tudta ezt begyakorolni, mert mondjuk korán másra bízták, vagy épp hideg érzelmi távolságban élt a szüleitől. Felnőttkorában eleve azért veti bele magát a munkába, mert ezzel legalizálni tudja az intimitási problémáit. Felmenti magát a munkával. Dolgozni szabad, legitim tevékenység, nem úgy, mint például a drog.

    Milyen motivációi vannak a munkafüggőségnek?

    Mint tudjuk jól, a munkának jutalma van. A ki nem mondott nyereségen túl, azaz hogy nem kell a szüleimmel, partneremmel foglalkoznom, a munka anyagi haszonnal is jár. A munkafüggők ezt általában olyan rekreációs programra fordítják, amelyek nem segítenek a munkamánia gyógyításában. Így például tréningekre, csapatépítőkre járnak. Ez utóbbiak azonban sokszor a kötelező kör után mértéktelen ivászatba, vagy olyan fizikai aktivitásba torkollnak, ami pillanatnyilag jó, de mégsem oldja meg a valódi problémát. Ilyenkor sokszor valamilyen pótcselekvésbe menekül a páciens, például inni kezd, de szélsőséges esetben akár a szociális és családi kapcsolatai is tönkremehetnek, mivel a jelenlétet semmilyen ajándék vagy vigyorgó fejes üzenet nem tudja pótolni.

    Hogyan kezelhető a munkafüggőség?

    A terápia során értékprioritást állítunk fel, és azt javasoljuk, hogy a páciens tekintse át hosszmetszetükben a dolgokat. Lehet, hogy most a csúcsok csúcsán áll, de nézze meg, mi mindent áldoz föl ezért. Elég gyakori jelenség, hogy mondjuk egy top menedzser pörög, jól keres, de közben kiégnek körülötte a korábbi kapcsolatai, és hirtelen megcsömörlik. Ilyenkor gyakran egy nagy hátraarcot végeznek, elmennek egy alapítványhoz segíteni, és az irgalmas szamaritánus szerepét játsszák. Jobb ezt elkerülni, mert ha az ember valamiért dolgozik, mondjuk egy célért, a családjáért, nem jó azt teljesen eldobni, elveszíteni. 

    Hogyan lehet megelőzni ezt a szintű kiégést?

    Érdemes fokozatosan visszaaraszolni ebből a nagyon pörgős életformából, kilépni a vezető szerepből, és elmenni mondjuk önkéntes segítőnek beteg gyerekek mellé, vagy más hátrányos helyzetű embereknek segíteni.  A munkában is inspirációt jelenthet, ha nemcsak a sikert látjuk, hanem az élet árnyékos oldalát is. Emellett a spiritualitás is egyre jelentősebb szerepet tölt be. Van például olyan új típusú bank, ahol különféle jóga tanfolyamok, illetve spirituális utakat, módszereket bemutató tanfolyamok is helyet kapnak. Mindennek az a lényege, hogy ellenpontozza ezt a nagyon felpörgött, az emberi szervezetre, mentális gondolkodásra hosszútávon negatív hatást gyakorló folyamatot.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont