2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Melyek a leggyakoribb nőgyógyászati betegségek?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-28

    Legtöbbször vérzési rendellenességek, felfázás, folyás, hasi görcsök, fájdalmas együttlét és családtervezési gondok miatt keressük fel a nőgyógyászt. Dr. Nagy László szülész-nőgyógyász azt tanácsolja, az esedékes szűrővizsgálatra panaszmentesen is mindenképpen menjünk el, hogy ne legyen baj.

    nogyogyaszat

    Milyen tünetekkel keresik fel a nőgyógyászt leggyakrabban a páciensek?

    A női nemi szervek gyulladásos megbetegedései közül a leggyakoribb a hüvelygyulladás (vaginózis), amin szinte minden nő átesik életében akár többször is. A hüvely nyálkahártyáján sokfajta baktérium él, közöttük például a tejsavbacillusok, amelyek védik a hüvelyt más kórokozók megtelepedésétől. Ha azonban ez a védő mikroflóra valamilyen ok (például hideg, gyógyszerek mellékhatása, valamilyen más betegség, antibiotikum szedés stb.) miatt sérül, akkor a kórokozó baktériumok, gombák elszaporodhatnak. Ezek kívülről, például nemi érintkezéssel is bekerülhetnek a női szervezetbe, de az ott állandóan jelen lévők is aktivizálódhatnak. A bakteriális és a gombás fertőzéseken kívül vírusok (így pl. a nemi herpeszvírusok) és speciális sejten belüli kórokozók (pl. chlamydia) is okozhatnak hüvelygyulladást.

    Ha az addig színtelen, szagtalan hüvelyváladék egyszerre a szokásosnál bővebb, sárgás, szürkés vagy zöldes színű, sűrűbb, túrószerű állagú, kellemetlen illatú lesz, amit a nemi szervek irritációja, viszketése, égő érzése kíséri, akkor gyanakodni kell a hüvelygyulladásra. Ajánlatos orvoshoz fordulni vele, mert elhanyagolva súlyosabb állapothoz, kismedencei gyulladásokhoz vezethet. Ráadásul, hosszasan elhúzódva vagy gyakran visszatérve, különösen vírusos fertőzés esetén növeli a méhnyakrák kockázatát is. A kismedencei gyulladások, vagyis a méh, a petevezeték és a petefészek gyulladásos megbetegedései megjelenhetnek heveny, lázzal, görcsös hasi fájdalommal járó betegség formájában, de nehezebben felismerhető, krónikus formájuk is van, ami szinte teljesen tünetmentes maradhat.

    Honnan lehet felismerni a vérzési rendellenességeket?

    A legtöbb nő figyeli és ismeri testének működését, havi ciklusának jellemzőit, tudja, mikorra várható a következő vérzése, és milyen tünetekkel jár. (Okos dolog erről menzesznaplót is vezetni!) Mielőbbi kivizsgálást igényel, ha ez a rendszer felborul, ha a megszokottól eltér a menstruáció. Rendellenességet jelezhet, ha például kimarad egy-két alkalom vagy éppen köztes vérzés is jelentkezik, ha elhúzódik, vagyis nem marad abba 10 nap után, és ha túlságosan bőséges, darabos a menstruációs vérzés, vagy ha intenzívebb görcsökkel, rosszulléttel jár. Gyakori, hogy súlyos elváltozásoknak, így például daganatoknak is a vérzészavar az első, sokáig egyetlen jele.

    Milyen nőgyógyászati daganatok léteznek?

    Nőgyógyászati daganatok kialakulhatnak a női nemi szervek bármelyikén (hüvely, méhnyak, méh, petevezetékek, petefészkek), leggyakrabban a méhnyakon fordulnak elő. Gyakori, hogy HPV fertőzés van a daganatos elváltozás hátterében. Ezek sokáig tünetszegények is maradhatnak, kezdeti, rákmegelőző szakaszban csak rákszűrés fedezheti fel a bajt. Később egyes daganatokra vérzészavar, szex után jelentkező, ún. kontaktvérzés, másikra a hüvelyváladék jellegének, mennyiségének, színének, szagának megváltozása, megint másra hasi görcsök, fájdalmak hívhatják fel a figyelmet. Előrehaladottabb állapotban a beteg indokolatlan fogyása, gyengesége, haspuffadás illetve hasvizenyő kialakulása, ürítési szokásainak változása utalhat daganat jelenlétére. A rendszeres nőgyógyászati vizsgálat fontosságát növeli, hogy minél korábbi stádiumban sikerül felfedezni az esetleges daganatot, annál eredményesebb a kezelése.

    Mi tévők legyünk, ha várják, de nem jön a baba?

    Sokan fordulnak amiatt nőgyógyászhoz, hogy nem sikerül teherbe esniük. Akkor érdemes kivizsgálást kérni emiatt, ha a családalapításra készülő pároknál egy évnyi rendszeres próbálkozás, heti 2-3, fogamzásgátló alkalmazása nélküli együttlét mellett sem sikerül a fogamzás. Mivel körülbelül azonos mértékben fordul elő teherbe esést nehezítő gond a férfiaknál és a nőknél, a pár mindkét tagjának ellenőriztetni kell egészségét! A női oldalon előfordulhat, hogy a petefészkek működésével van gond: nem termelnek elegendő petesejtet vagy nem megfelelő a beágyazódáshoz, a terhesség megtartásához szükséges hormonális működés. Meg kell vizsgálni a petevezetékek átjárhatóságát is, hogy a petesejt eljut-e a méhbe, és felmerülhet az is, hogy szervi rendellenesség nincs ugyan, de a terhességet akadályozó ellenanyag termelődik a nő szervezetében. A szakorvosi segítséggel a teherbe esést nehezítő körülmények nagyobb része legyőzhető.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont