2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Kövesd a szíved ritmusát!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Egészségtelen táplálkozás, dohányzás, mozgásszegény életmód. Számtalanszor hallottuk már, hogy ezek a tényezők károsan hatnak a szervezetünkre, kifejezetten a szívünkre. De azt tudjuk, hogy milyen hatással vannak rá az energiaitalok? Ha fáradtak vagyunk, vagy épp vizsgaidőszakban kell egy kis dopping az éjszakai tanuláshoz, könnyedén felbontunk és megiszunk egyet, vagy rosszabb esetben akár többet is. Túlzott mértékű fogyasztásukkal a rövid ideig tartó frissességérzetért nem is sejtjük, milyen árat fizethetünk.

    kardiologia

    „A szeptember utolsó vasárnapján tartott Szív Világnapja apropója, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, mennyire sérülékeny is a szívünk. Számtalan módon ártunk neki, ráadásul ok nélkül pörgetjük fel például az energiaitalokkal. Pedig a szív- és érrendszeri betegségek, elsősorban a magas vérnyomás egyre több embert, sőt egyre fiatalabbakat is érintenek. Mivel főként a fiatal korosztály a fő fogyasztó, fontos lenne tudniuk, hogyan hatnak az italokban található különböző összetevők a szívükre és a szervezetükre, hogy elkerülhetők legyenek a felnőttkori szív- és érrendszeri megbetegedések” – mondta dr. Balák Csaba, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont kardiológus szakorvosa.

    Melyek az energiaitalok fő összetevői?

    A serkentőnek szánt italok fő összetevői a koffein, taurin és a cukor. A koffein egyebek között élénkíti a szívműködést, csökkenti a fáradtságérzetet, fokozza az izmok teljesítőképességét. A taurin az emberi szervezetben is előforduló anyag, amely az izmok működésében és az idegrendszerben játszik szerepet. Ezek mellett a B-vitamin számos formája és ginzeng is megtalálható az energiaitalokban.

    Milyen kockázattal jár a fogyasztásuk?

    Az összetevők alapján nem tűnik veszélyesnek a fogyasztásuk. Ám, ahogy számos étel vagy ital esetében, az energiaitalok fogyasztásánál is fő szempont a mértékletesség. Kis mennyiségben és alkalmanként az egészséges szervezet számára valóban nem okoznak problémát. Baj akkor lehet, ha naponta többször isszuk, akár frissítőként is, alkohollal keverjük, vagy sportital helyett, aktív mozgáshoz fogyasztjuk. A szívbetegséggel és magas vérnyomással küzdők, kismamák és gyermekek számára pedig egyáltalán nem ajánlott a fogyasztásuk. Hogy miért?

    • Az italokban található rengeteg cukor elhízást okozhat.
    • A koffein és a taurin megemeli a vérnyomást, és megnöveli a pulzusszámot.
    • Ez különösen sportolás esetén veszélyes, hiszen az amúgy is magas pulzust még jobban megemeli, ráadásul a koffeinnek vizelethajtó hatása is van, amely a fokozott izzadás esetében még veszélyesebb, kiszáradáshoz vezethet. A sportital és az energiaital két külön fogalom, nem folyadékpótlásra valók, mint ahogy a kávét sem szomjoltóként isszuk.
    • Kávéval, teával is viszünk be a szervezetünkbe koffeint.
    • Alkohollal keverve gyors szívverést okozhat, valamint a benne található serkentő anyagoktól kevésbé érezzük az alkohol hatását. Mindkettő vizet von el a szervezettől.
    • Bizonyos összetevők, mint például a ginzeng, fokozzák a koffein hatását, amely rövid ideig felpörget ugyan, de a hatás gyorsan elmúlik, és utána még erősebb lesz a fáradtságérzet.
    • Az energiaitalban található összetevők a javasolt mennyiségben ártalmatlanok, sőt, pozitív hatásuk is lehet. Az ajánlott napi mennyiséget túllépve, vagy a folyamatos fogyasztásukból adódó extra magas mennyiségben azonban egyebek között álmatlanságot, szívdobogásérzést, illetve ritmuszavarokat, idegességet vagy hasmenést okozhatnak.

    Az energiaitalok helyett számtalan egészséges módon frissíthetjük fel magunkat. Ha munka vagy vezetés közben fáradtnak érezzük magunkat, álljunk meg, mozgassuk meg a végtagjainkat, tornázzunk pár percig. A friss levegő is élénkít, sétáljunk vagy szellőztessünk egyet. Vegyünk egy frissítő zuhanyt, vagy ha nem tehetjük, mossuk meg az arcunkat hideg vízzel. Sportolás közben fogyasszunk kifejezetten erre a célra készített izotóniás italokat vagy egyszerű friss vizet. Ezekkel a módszerekkel nemcsak felfrissülünk, hanem szívünkre is vigyázhatunk!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont