2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Dr. Tenke Péter megkapta az MTA doktora címet!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Nagy büszkeséggel adjuk hírül, hogy Dr. Tenke Péter, a Budai Egészségközpont urológusának nagydoktori védése sikeresen megtörtént 2017 szeptemberében és kiérdemelte az MTA doktora címet! Arra kértük a Professzor urat, hogy meséljen nekünk az MTA doktora címről, a védésről és a munkájáról.

    _9197313

    Mi ösztönözte a nagydoktori cím megpályázására?

    Tulajdonképpen ez egy élet munkája volt, úgy gondoltam, ha már elkezdtem, érdemes befejeznem. Három évvel ezelőtt már beadtam egyszer a nagydoktorit, akkor még nem volt meg a két fő végzett PhD hallgatóm és az akkor hatályban lévő előírások miatt úgy gondoltam, hogy visszavonom. A három év eltelte után most ismét energiát gyűjtöttem, hogy a megkezdett munkát befejezve mind saját magam miatt, mint hogy az osztályom dolgozóinak példaképe lehessek.

    Mit jelent az Ön számára ez a cím?

    Úgy gondolom, hogy ezzel tartoztam előző főnökömnek, tartoztam a munkatársaimnak és tartoztam magamnak is, hogy ha már ennyi munkát belefektettem és ennek a címnek az eléréséhez szükséges feltételrendszernek már előtte megfeleltem, akkor úgy éreztem, ezen a folyamaton már végig kell menni.

    Munkatársai hogyan vélekednek a cím elnyeréséről?

    Úgy gondolom, hogy a munkatársaim is örülnek a nagydoktori címemnek, hisz nagyon jó viszonyunk van, csapatszellemben dolgozunk. Ugyanakkor ez nyilván egy példa is előttük, hogy egy közkórházban dolgozó orvos is végezhet tudományos munkát és érhet el tudományos fokozatot, eredményeket, ez nem csak az egyetemen dolgozók kiváltsága.

    Miről írta a doktori értekezését és miért ezt a témát választotta?

    Az értekezés témája az egészségügyi ellátáshoz fűződő húgyúti infekciók, illetve az idegentestekkel összefüggő infekciók voltak. Az urológián beül ez az a határterület, mellyel kevesen foglalkoznak, pedig egy nagyon fontos téma. Hamar megszerettem az uroinfektológiát. Bekerültem részben az Európai Uroinfektológia Társaság vezetőségébe, majd ezt követően különböző guideline készítő csoportokba és így nagyon sok tudományos munkát tudtam végezni ezzel a témakörrel. 

    Hogyan zajlik az MTA doktora eljárás?

    Egy jól kidolgozott követelményrendszer kell megfelelni. Megnézik, hogy a pályázónak mennyi a független, függő idézettsége, hány első, utolsó szerzős cikke van. Ha ez megfelel a követelményrendszernek, akkor három hónapon belül beadhatja a nagydoktori művet. Ennek beadása után ez több bizottságon megy keresztül, először a MTA Doktori Osztálya, majd a Doktori Tanács szavaz a beadott anyagról. Ha megfelelő százalékot kapott az illető a doktori tézisének elő bírálatára, akkor adják ki a tudományos munkát az opponenseknek. Az opponensek elkészítik a bírálatot, melyet visszakap válaszadásra a pályázó és a megválaszolások után egy kitűzött időpontban kell a doktori művet megvédeni. Végül egy szavazás történik, amennyiben 70% feletti az eredmény, akkor visszakerül a Doktori Tanács elé a megvédett mű, ezután adják ki az MTA doktora címet.

    Meséljen a védésről!

    A védés során kb. 20 percben elmondtam a doktori mű témáját, majd válaszoltam a felmerülő kérdésekre. Ezek után az opponensek visszavonultak szavazni. A bizottság titkosan szavaz, 1-től 5 pontig, 40 pont a maximum, a 8 tagból. Ebből én 39 pontot kaptam.

    Melyek a további céljai?

    A főbb céljaim ezt követően a munkatársaim támogatása, hisz már két munkatársam végezte el a PhD képzést, egy már habilitáció közelében van és még négy munkatársam a tudományos PhD munkájának végén tart. Szeretném, ha ők is további tudományos fokozatokat érnének el, hisz az életükben ez nagyon fontos, nem lehet tudni, hogy merre kerülnek és ma egy vezető pozícióhoz mindenképpen szükséges a tudományos munka is.

    Hogyan telik egy átlagos napja?

    Ha nem vagyok külföldi úton, kongresszuson, tudományos előadásokon, akkor a délelőtt folyamán a vizitet követően a mindennapi műtétek után a rendelésekre megyek. Csak a péntek, szombat, vasárnap estéim szabadok, ezek viszont, főleg az őszi és tavaszi időszakban a kongresszusokkal, előadásokkal telnek.

    Mit szeret a munkájában?

    A munkámban azt szeretem, ha a betegek gyógyulnak, ha megfelelően sikeresek tudunk lenni, ha az osztálynak jó hírneve van és ebben a munkában mindenki megtalálja a maga boldogságát, fejlődését. Igazi sikerélmény a megfelelő munkahelyi légkör, melyet a munkatársak szeretete ad.

    Hány éve dolgozik a Budai Egészségközpontnál?

    A megalapítás óta dolgozom a Budai Egészségközpontban. Az első 5 ember között voltam, akikkel Varga Péter Pál főorvos úr megbeszélte annak idején a központ létrehozásának tervét, és nagy boldogsággal tölt el, hogy szinte az alapításnál ott lehettem. Szeretek a Budai Egészségközpontban dolgozni.

    Dr. Tenke Péter professzor úrnak ezúton is szívből gratulálunk az MTA doktora címhez!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont