2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Kik és miért lesznek virtuális játékfüggők? Dr. Hoyer Mária válaszol

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-14

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Dr. Hoyer Mária, a Budai Egészségközpont klinikai- és klinikai addiktológiai szakpszichológusa közel 30 éve foglalkozik a függőségek lélektanával, kutatásával és oktatásával. Az idén Pro Sanitate-díjban részesült szakpszichológusunkat a virtuális játékfüggőségről kérdeztük.

    jatekfuggoseg-1

    Melyik nem hajlamos inkább a virtuális játékfüggőségre?

    A férfiak, de ez nem újkeletű: már az ókorban is többet játszottak a fiatal fiúk/férfiak, csak akkor dobókockáztak. Ennek hátterében az áll, hogy a fiúkban/férfiakban lévő tesztoszteron hormon nagykockázatú viselkedésre ösztönzi őket. A férfiakban több agresszió van, amit ki kell harcolniuk magukból, lehetőleg konstruktív módon. Ám manapság az ún. kortárs arénák (mint pl. katonaság, férfias sportok) kezdenek beszűkülni, ahol megküzdhetne férfi a férfival. Ezt a rést tölthetik be a virtuális játékok.

    Melyik korosztályt érinti leginkább a játékfüggőség?

    Korábban még azt gondoltuk, hogy csak a fiatal fiúkat érinti a játékfüggőség. Ám 2005 környékén hazánkban is elkezdett széles körben elterjedni az internet, melynek következtében manapság már az idősebbek és a nők is játszanak. Napjainkban nem ritka, hogy egy szegényebb településen élő nő online pókerrel próbál pénzhez jutni, akár együtt játszva a kamaszfiával. Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy a nők kevésbé addiktívabbak. Ami viszont problémás lehet, hogy jelenleg ott tartunk, hogy a gyerekek szinte már az anyatejjel együtt szívják magukba a virtuális világot: a totyogós gyerekek húzogatják, simogatják a mobilokat, tableteket. Mindez addig nem problémás, amíg a gyerek a tanulás részeként ismerkedik meg a digitális eszközökkel, ám ha pusztán szórakozás miatt, vagyis egy hiányállapotból (pl. unalom) kerül egy jutalmazó állapotba a játék során, akkor az növeli az addikció esélyét. Arra még nincsenek kutatások, hogy azokkal a gyerekekkel mi történik, akik már 3 évesen virtuális játékokat játszanak, de én azt gondolom, hogyha ez nem szülői kontroll alatt zajlik konstruktív célból (pl. hogy fejlessze a gyereknek bizonyos képességeit), akkor abból addikció lehet. Pl. 10 évesen toporzékolni fog a gyerek, hogyha nem játszhat órákon át a kedvenc virtuális játékával. Ne legyenek illúzióink, óriási piaca van a virtuális játékoknak és az ezzel foglalkozó cégeknek a profit a cél, nem az, hogy a gyereket fejlessze a játék. Az is elgondolkodtató, hogy ezeket a játékokat 10 éves gyerekekkel tesztelik a cégek.

    A játékfüggők mit tapasztalnak meg játék közben, ami addikciót okoz?

    A kutatásokból az derült ki, hogy egyrészt az unalmat űzi el a játék, másrészt oldja a depressziót, a magányt, harmadrészt az önbizalmat javítja. A játékfüggő azért szeret olyan sokat játszani, mert az internetes játékokban megvan az esélye, hogy elérjen sikereket és a virtuális világban azzá válhat, akivé akar, pl. egy fantasy játékban zsivány vezér lehet, ami örömöt, megelégedést okoz neki. Minderre azonban könnyű rákapni és sokan túlzásba viszik a játékot.

    Milyen veszélyei vannak a virtuális játékfüggőségnek?

    A játékfüggőség beleszól az alapvető életfunkciókba. Csak hogy egy pár problémát említsek: kialvatlanság, fáradtság, egészségtelen táplálkozási szokások (a szervezet sok szénhidrátot kíván, ha sokat dolgozik az agy), gerinc-, izomproblémák, szembetegségek, párkapcsolati és szexuális gondok, hangulati zavarok, nyomottság, depresszió, szorongás, bűntudat, kudarcérzés, szociális kapcsolatok hiánya, magányosság stb. Utóbbi azért is érdekes, mert a játékfüggő egyrészről panaszkodik, hogy magányos, másrészt azért az, mert nem fektet energiát, időt a szeretetkapcsolatokba (család, barátok, szerelem). A napi szintű társas kapcsolat viszont ugyanolyan fontos, mint a napi szintű evés/alvás. Mindezek mellett adódhatnak még egyéb problémák. Egyrészt a virtuális játékfüggők esetében sokszor eltorzul a pénzzel való bánásmód, s innen már csak egy lépés a kriminalizáció (a kórosan játékfüggő illegálisan szerez pénzt, hogy online pókerre szánhassa). Másrészt ott van az anyagi veszteség problémaköre. Ha valaki nagyon sok pénzt elbukik, ott van a legnagyobb kockázat: az öngyilkosság. Az összes addikció közül a legnagyobb öngyilkossági kockázata a játékfüggőségnek van. De ez nemcsak a szerényebb anyagi helyzettel rendelkező embereknél veszélyes. Van olyan milliárdos is, aki öngyilkos lett a játékfüggősége miatt, mert nem bírta feldolgozni a veszteséget.

    jatekfuggoseg-2

    Mely országokban jelent nagy gondot a virtuális játékfüggőség?

    A világ minden pontján probléma a játékfüggőség, de főleg Nyugat-Európában, Kínában és Koreában. Korea a számítógépes játékok nagy fejlesztője, náluk már leszoktató táborok is vannak a játékfüggőknek. Nem véletlen, hogy a japán szakirodalomban van is egy virtuális játékfüggőséggel kapcsolatos szakkifejezés: hikikomorinak nevezik azt, aki monitorok között éli az életét – egyik monitoron játszik, a másikon internetezik, a harmadikon TV-t néz, a negyedik monitoron pedig dolgozik, mert mindezt valamiből finanszírozni is kell. A hikikomori egy monitorzombi, aki a társadalomtól visszahúzódva él, még az ételt is neten rendeli. Többnyire a gazdag japán fiúk lesznek hikikomorik, így lázadnak az apai elnyomás ellen.

    Vannak a virtuális játékoknak előnyei is?

    Van pár: például a virtuális játék segítségével a gyerek játékosan szerezhet ismereteket, a stratégiai gondolkodása fejlődhet, javulhat a reakció ideje, növekedhet a koncentráció képessége, illetve megtanulhat idegen nyelveket. A gyerekektől tudom azt is, hogy az összeszokott virtuális játékközösségek alkalomadtán élőben is szoktak találkozni, vagyis barátkoznak, ami jó dolog. Tehát van a virtuális játékoknak pozitív oldala is, ezért kell mindig tájékozódnia a szülőknek. Optimális esetben, amikor a szerelmi időszak beköszönt egy tini életében, akkor a játék már háttérbe szorul és előbb-utóbb elfelejtődik.

     A cikk dr. Hoyer Mária közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont