2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Klímareuma - Fájdalmas, de kivédhető

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-11

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Sok bajt okozhat, ha a légkondicionáló berendezés ránk fújja a hideg levegőt. A felsőlégúti megbetegedéseken, kötőhártya-gyulladáson túl mozgásszervi panaszaink is lehetnek, de jó hír, hogy utóbbiak ellen könnyen lehet védekezni.

    klimareuma

    A köznyelvi klímareuma kifejezés, bár nem orvosi meghatározás, jelzi, hogy mozgásszervi fájdalmat okozhat a légkondicionáló berendezés nem megfelelő beállítása vagy túlzott használata. De nem is biztos, hogy azonnal tudjuk, mi okozza a fájdalmat. Nyáron nem árt gyanakodni, különösen, ha a hűtőberendezés közvetlenül ránk fújja a hideg levegőt, és ezzel állandóan huzatban tartja valamelyik testrészünket. Ilyenkor állítsuk át a fúvóka irányát, ha nem lehet, egy sállal vagy kardigánnal védekezzünk – ajánlotta dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ reumatológus szakorvosa.

    „Ez általában meg is oldja a problémát, mert azért nagy drámát nem szokott okozni.”

    Ha azonban a fájdalom nem szűnik meg még gyulladáscsökkentő krémek hatására sem, kénytelenek vagyunk orvoshoz fordulni, aki gyógyszerrel vagy injekcióval csökkenteni tudja a gyulladást és a fájdalmat. A váll a legérzékenyebb a hidegre; könnyen kötötté válik, ha nem törődünk vele, és hosszadalmas a rendbehozása. Sokszor gyógytorna nélkül nem is sikerül.

    Kinek árt?

    Az, hogy ki mennyire érzékeny a hideg levegőre, főleg hajlam és életkor kérdése. „Van, aki meg sem érzi a hideget és a huzatot. Fiatalabb korban ezek kevésbé is tűnnek fel. Az is számít, hogy volt-e már korábban mozgásszervi problémánk, mert azt a hideg előhozhatja. A tudatosság, ahogy az élet más területein, ebben is sokat segít: ha figyelünk magunkra, észrevesszük, mi miért történik, rájöhetünk az okokra és a megoldásra is, ami ebben az esetben a egyszerű: mindig vigyünk magunkkal egy kendőt vagy sálat” - fogalmazott a Népszavának a szakorvos.
    A légkondicionáló berendezés sugarában való ülés esetén nemcsak a klíma hatásai problémásak, hanem már az ülésé is, amelyekkel, mivel szintén számos betegség okozói, kell foglalkozni. A szinte törvényszerűen bekövetkező gerincpanaszok megelőzésére meg kell tanulni azokat a gyógytorna gyakorlatokat, amelyekkel ellensúlyozni lehet a hatásait. Nagyon fontos, hogy óránként néhány percre mindenképpen álljunk fel, ha tornázni nincs is lehetőségünk, lépegessünk párat – ajánlotta dr. Somhegyi Annamária.

    „Én, ha nem kell jegyzetelnem, sétálva szoktam telefonálni. De az is jó, ha valamit direkt messze teszünk az asztaltól, hogy fel kelljen érte kelni.”

    Az örökös ülés mindenre hat, olyan, - nem csak a mozgásszervet érintő - gyulladásszerű anyagok keletkeznek, amelyek egyébként már néhány perces mozgástól el tudnának tűnni a véráramból. „A szakirodalom szerint a daganatos betegségek megelőzésének az is fontos eleme, hogy ne üljünk órákon keresztül” - mondta a Budai Egészségközpont reumatológus szakorvosa.

    Forrás: Népszava.hu

     A cikk Dr. Somhegyi Annamária közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont