• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Klímareuma - Fájdalmas, de kivédhető

  Sok bajt okozhat, ha a légkondicionáló berendezés ránk fújja a hideg levegőt. A felsőlégúti megbetegedéseken, kötőhártya-gyulladáson túl mozgásszervi panaszaink is lehetnek, de jó hír, hogy utóbbiak ellen könnyen lehet védekezni.

  klimareuma

  A köznyelvi klímareuma kifejezés, bár nem orvosi meghatározás, jelzi, hogy mozgásszervi fájdalmat okozhat a légkondicionáló berendezés nem megfelelő beállítása vagy túlzott használata. De nem is biztos, hogy azonnal tudjuk, mi okozza a fájdalmat. Nyáron nem árt gyanakodni, különösen, ha a hűtőberendezés közvetlenül ránk fújja a hideg levegőt, és ezzel állandóan huzatban tartja valamelyik testrészünket. Ilyenkor állítsuk át a fúvóka irányát, ha nem lehet, egy sállal vagy kardigánnal védekezzünk – ajánlotta dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ reumatológus szakorvosa.

  „Ez általában meg is oldja a problémát, mert azért nagy drámát nem szokott okozni.”

  Ha azonban a fájdalom nem szűnik meg még gyulladáscsökkentő krémek hatására sem, kénytelenek vagyunk orvoshoz fordulni, aki gyógyszerrel vagy injekcióval csökkenteni tudja a gyulladást és a fájdalmat. A váll a legérzékenyebb a hidegre; könnyen kötötté válik, ha nem törődünk vele, és hosszadalmas a rendbehozása. Sokszor gyógytorna nélkül nem is sikerül.

  Kinek árt?

  Az, hogy ki mennyire érzékeny a hideg levegőre, főleg hajlam és életkor kérdése. „Van, aki meg sem érzi a hideget és a huzatot. Fiatalabb korban ezek kevésbé is tűnnek fel. Az is számít, hogy volt-e már korábban mozgásszervi problémánk, mert azt a hideg előhozhatja. A tudatosság, ahogy az élet más területein, ebben is sokat segít: ha figyelünk magunkra, észrevesszük, mi miért történik, rájöhetünk az okokra és a megoldásra is, ami ebben az esetben a egyszerű: mindig vigyünk magunkkal egy kendőt vagy sálat” - fogalmazott a Népszavának a szakorvos.
  A légkondicionáló berendezés sugarában való ülés esetén nemcsak a klíma hatásai problémásak, hanem már az ülésé is, amelyekkel, mivel szintén számos betegség okozói, kell foglalkozni. A szinte törvényszerűen bekövetkező gerincpanaszok megelőzésére meg kell tanulni azokat a gyógytorna gyakorlatokat, amelyekkel ellensúlyozni lehet a hatásait. Nagyon fontos, hogy óránként néhány percre mindenképpen álljunk fel, ha tornázni nincs is lehetőségünk, lépegessünk párat – ajánlotta dr. Somhegyi Annamária.

  „Én, ha nem kell jegyzetelnem, sétálva szoktam telefonálni. De az is jó, ha valamit direkt messze teszünk az asztaltól, hogy fel kelljen érte kelni.”

  Az örökös ülés mindenre hat, olyan, - nem csak a mozgásszervet érintő - gyulladásszerű anyagok keletkeznek, amelyek egyébként már néhány perces mozgástól el tudnának tűnni a véráramból. „A szakirodalom szerint a daganatos betegségek megelőzésének az is fontos eleme, hogy ne üljünk órákon keresztül” - mondta a Budai Egészségközpont reumatológus szakorvosa.

  Forrás: Népszava.hu

   A cikk Dr. Somhegyi Annamária közreműködésével készült.