2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mikor ajánlott pszichodermatológiai konzultáció?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-10

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Német Borbála felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológust arról kérdeztük, hogy milyen esetekben ajánlható a pszichodermatológiai konzultáció és mi történik az egyéni tanácsadás során.

    Milyen esetekben ajánlható a pszichodermatológiai konzultáció?

    Ha:

    • foglalkoztatja a saját testével való kapcsolat,
    • kihívást jelent annak elfogadása, szeretése,
    • szeretné a saját tüneteit, a betegsége mélyebb üzenetét megérteni,
    • keresi a tünetmentes állapot kitolásának útjait,
    • szeretné jobban kézbe venni saját egészségének az ügyét,
    • eddig nem kapott használható megoldást egészségi problémájára,
    • érzi magában a hívást.
    kez-krem

    A belső stabilitás élménye pszichoterápiával mélyíthető?

    Igen és ez pozitívan visszahat egészségi állapotunkra. Nem mindegy például, milyen jelentést adunk a betegségünknek és hogy éppen passzív elszenvedői vagyunk-e vagy aktívak, mindez rajtunk múlik. Aki aktívan tesz a gyógyulásáért, azzal befolyásolni képes azt. A gondolkodásmód a jelentésadáson át kihat az önértékelésre, a stressz szintre. A pesszimista szerint „ez úgysem fog elmúlni”, s ez nyomja a feszültség szintjét. Az optimista viszont kihívásnak éli meg a betegségét. Annak a bőrtüneteihez társított stresszélménye alacsonyabb, s a bőrtünetekhez társuló jelentés adása is pozitívabb. Az emberi önértékelés és önkép ugyanis rendkívül összetett és szubjektív megélések. Azaz nincs olyan orvosi eszköz, mely objektíven meg tudná mérni, például az önértékelés mértékét. Nagy különbség van ember és ember között, egyénfüggő, ki milyen jelentést társít a bőrtüneteihez. Érzékelés, érzelem, gondolkodás, viselkedés, társas kapcsolatok: mindez benne van az önmagunkról kialakított képben. Van, akinek a düh és a tehetetlenség, van, akinek a kétségbeesés, ami kapcsolódik a bőrtünethez társított jelentéshez, de olyan is van, aki önfeledten strandol, és nem hagyja, hogy bőrtünetei megzavarják az élet élvezetében. Mindez a jelentésadás az illető személyiségén múlik, mellyel pszichoterápiásan dolgozunk, hogy nagyobb énerővel legyen képes felvenni a harcot a külvilág bizonytalanságaival, megterheléseivel.

    Mi történik a pszichodermatológiai konzultáció során?

    A pszichológusi konzultáció során a kommunikáció eszközével és terápiás módszerekkel végzünk beavatkozást. Ennek célja a személyiségfejlődés előmozdítása. A pszichodermatózissal élőknél, mivel a beszédtanulás előtti időszakban alakul ki az érzékenyedés, a szóbeli tanácsadás szinte csupán pusztába kiáltott szó, a probléma gyökereit nem, vagy alig érinti. Itt fontos, hogy a racionális, éber tudatállapoton kívül kellemesen relaxált, módosult tudatállapotban, a belső tudat közeli élmények, belső képek, megélések szintjeit is meghívjuk. Külsődleges módszerekkel stabilitást, biztonságot kialakítani hosszú távon igen nehéz, ezt a személyiségműködésében belülről fontos megerősíteni, s erre erőteljes módszereket alkalmazunk hipnózisban, relaxációs-imaginatív, szimbólum terápiák során. A módosult tudatállapot technikái elősegítik, hogy az ember ellazuljon, mélypszichoterápiás eljárásokkal képesek vagyunk a személyiség hiányait tölteni, korrigálni és strukturális működésbeli változások is elérhetőek – például sokkal jobbá válik a határok kezelése, könnyebb lesz nemet mondani vagy kiállnia a személynek önmagáért helyzetekben, rendezettebb önértékelést él meg, magabiztosabb fellépésűvé válik e módszerekkel. Cél, hogy a személy másképpen, gazdagabban élje meg magát. Ezek a pszichodermatózisok azért nehéz témák, mert ezek általában nem hirtelen megváltoztathatóak, nem véglegesen helyrehozhatóak, viszont a szemléletváltásra és az érzelmi átdolgozásra, a stressz csökkentésére lehetőségünk van, mely visszahat a bőrtünetekre, s gyakori eredménye egy ilyen konzultációnak a tüneti csökkenés vagy a hosszabb tünetmentes periódus, bár ezt nem szoktuk ígérni, annyira bonyolult és mély gyökerűek ezek a problémák. Azok a kliensek, akikkel rendelésemen találkozom, nagyon eltérő mértékben kötik össze a testi tüneteiket a pszichés megéléseikkel. Ilyenkor szoktam edukálni őket arról, mik ezek a tényezők, melyek összekapcsolják ezeket. S ennek segítségével, akiben van erre hajlandóság, nagyobb rálátást kap erre a problémára. Ami szinte borítékolható viszont, az az életminőség javulása, a stressz csökkenése. Például már nem szorongatja a kinézete, nem zavarja, ha látják a bőrtüneteit. A megélés az, ami átalakul. Ami korábban zavarta, az már nem. 

    Melyek lehetnek az egyéni konzultáció céljai?

    • Megismeri a megelőzés és az öngyógyítás lehetőségeit.
    • Eljut az értetlenségtől és a kiszolgáltatottságtól a mélyebb megértésig.
    • Más viszonyt alakíthat ki saját testével és elkezdi megérteni jelzéseit.
    • Összekapcsolja a testi jelzéseket (biológia) és az élettörténetét (biográfia).
    • Megérti a pszichéje és a teste kölcsönös egymásra hatását.
    • Felismeri, hogy a teste nem az ellensége, hanem sokkal inkább támogató barátja.
    • Tudatosíthatja, hogy testi, biológiai folyamatai kapcsolatban vannak lelki, érzelmi folyamataival.
    • Meglátja, milyen gyakorlati lépések segíthetik bennünket az egészség, a gyógyulás felé és elkezdi megtenni az első lépéseket.
    • A betegség értelmének, fontosságának, hasznának felismerése.
    • Realizálja a saját testével való kapcsolat és párbeszéd jelentőségét.

    Vannak technikák, melyeket a pszichológus megtanít a pácienseknek?

    Egyszerű lazítási technikákat, személyre szabott imaginatív technikákat a klienseimnek megtanítok, hangfelvételeket is szoktam otthoni felhasználásra számukra közösen készíteni, melyek aztán bárhonnan könnyedén végezhetőek. Ezek a könnyű relaxációs - imaginatív technikák – az izmok, test ellazítása visszahat a pszichére, tehát amit viszonylag könnyen el tud sajátítani, otthon is tud gyakorolni bárki a mindennapokban. Ami még fontos, hogy az ember végiggondolja a saját életében, mely tényezők játszhatnak szerepet abban, hogy kialakult ez az állapot, tehát, hogy jelzésnek értékelje a tünetet. Ha sikerül rájönni arra, hogy mi segíthette abban, hogy ez a bőrtünet krónikussá tudjon válni, akkor lehet segíteni abban, hogy ezeket az okokat módosítsuk. Szoktam csinálni rövidebb konzultációkat, azzal a céllal, hogy az illető ráláthasson arra, mi az, ami neki stresszt okoz és el tud kezdeni abban változtatni vagy ott azon a színtéren. A bőrgyógyászok gyakran egyszerűen gyógyíthatatlannak bélyegzik ezeket a betegségeket, pedig fontos, hogy az ember aktívan igyekezzék tenni magáért, mindenkinek más az, ami működhet. Lényeges az a tudat, hogy kontrollt tudjon gyakorolni az élete fölött az ember, de legalább az az érzet meglegyen, hogy van ráhatásom arra, ami velem történik.

     


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont