2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mit élnek át a krónikus bőrbetegséggel élők?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-10

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Német Borbála felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológust arról kérdeztük, hogy mit élnek át a krónikus bőrbetegséggel élők és melyek a leggyakoribb okok, amik kiválthatnak bőrtünetet.

    kronikus-borbetegseg

    Mit élnek át a krónikus bőrbetegséggel élők?

    A bőrtünet és a pszichénk kapcsolata kétirányú. Egyrészt a látható bőrtünetek további nehézségeket okoznak, mely a negatív stressz és a bőrtünet ördögi körét képezi. Az életvitelre ez a plusz negatív stressz nagyon erős hatással bír. Az újra és újra kiújuló bőrtünet kihat lelkiállapotunkra, tehetetlennek érezzük magunkat, dühösek leszünk stb. Ezt a jelenséget stigmatizációnak nevezzük. A krónikus bőrbetegséggel élők jól ismerik, hiszen ördögi körként súlyosbítja a bőr állapotát az ennek kapcsán megélt negatív stressz. Főként az, ha a tünetek mások számára is jól látható helyeken vannak. A bőrtünet kinézete, fájdalma, viszketése magával hozza azt, hogy az ember élettere beszűkül. A bőrbetegséggel élők a bőrtünetet saját kifejeződésükként élhetik meg, szégyellik, önképük csorbult részének élik meg. A bőrtünet egy jelet, stigmát képez önmagunk és a külvilág felé. Ez mély bűntudatot okoz a tünet hordozójában, szégyelli magát mások előtt, mert mások bizony látják, észreveszik, és ez önmagában lehet zavaró, nem beszélve a különböző reakciókról. Ez egy ördögi kör. Minél jobban látható, annál kevésbé megy emberek közé, annál visszahúzódóbb, magának valóbb, depressziósabb lesz. Aztán dönthet úgy az illető, hogy „nem fogok elmenni társaságba, közösségbe, ahol látnak, vagy éppen sportolni, mozogni”, pedig pont az elfogadó társas közeg és a sport csökkentheti a stresszeket.

    Melyek a leggyakoribb stresszorok, melyek kiválthatják a bőrtünetet?

    A bőr és az idegrendszer szoros kapcsolata miatt az érzelmileg megterhelő, tehát az idegrendszeri túlfeszítődés időszakaiban remek pszichoszomatikus tünetképző szerv. Tapasztaljuk azt, hogy a bőrtünet újbóli előbukkanását megelőzően fennáll valamilyen élethelyzeti stresszor. Amikor a személy újra átéli a korai fejlődése során már tapasztalt érzelmi bizonytalanságot, vagy a biztonság hiányát – akkor ő az érzelmi átélés helyett bőrtünettel, újra és újra tüneti kiújulással reagál. A konzultáció során azonosítani tudjuk, mi volt ez a stresszor. Kiváltó ok lehet egy munkahely elvesztése, rossz kapcsolat, családi veszteség stb. Bármi olyan, amit az ember érzelmi stresszként él meg. A másik irány a bőrtünet és a psziché kapcsolatában az, amikor a lelkiállapotunkkal is visszahatunk a fizikai állapotunkra. Ezt könnyű elképzelnünk gyász vagy veszteség esetén, de ugyanígy pozitívan is képesek vagyunk visszahatni a testi, fizikai jóllétünkre, pusztán az elménken keresztül a bőrállapotunkra. Ebben segít a hipnoterápiás kezelés.

    bor-piros

    Mit tehetünk, hogy a bőrtünetek ne újuljanak ki?

    Érdemes megfelelő mennyiségűt pihenni, nem túlterhelődni. Nem gondolom, hogy lehet arra törekedni, hogy az ember distressz mentesen éljen, nem arról szól világunk, viszont, ha az ember csökkenti a stressz hatást – mondjuk egy optimális szintű feszültséget tud átélni munka közben, ami, tudja motiválni, de még nem olyan szintű, hogy túlcsordul, s debilizálja, az nagyon jó. Amikor már kiújult a bőrtünet, az már egy sokkal nehezebb helyzet. Ha viszket a bőr, vagy sebesedik, már kevésbé fog az illető elmenni társaságba, hiszen szorong, hogy a többi ember mire gondol, esetleg irtózik tőle, netán még azt is gondolhatják, hogy fertőző. Ám ha az illető például időt szán önmagára, arra, hogy számára fontos kikapcsoló tevékenységekkel foglalkozzon, megfelelő mennyiségű, minőségű aktivitást végezzen, ha eljár rendszeresen mozogni, akkor nagymértékben csökkenthetőek a negatív stressz hatásai, és egyes esetekben megelőzhető, hogy elmélyüljön, illetve kitolható az az időtartam, ameddig nincsenek panaszok.

    Ha valaki bőrproblémával kap bio-medikális kezelést, s mellette pszichoterápiába jár, milyen eredményekre számíthat?

    A tüneti csökkenés mértéke nagyon egyéni, nagyon sok tényezőből épül fel. Ott lehet belenyúlni ebbe a rendszerbe, ha vesszük például a viszketést, annak csak egy része az érzékelés, az összes többi, hogy mi mit tanultunk a viszketésről, milyen a hangulatunk, a kedvünk a társas viszonylatainkban, hogyan jelenik meg, itt lehet belenyúlni. Ha valaki jobb lelkiállapotban van, át tud élni több pozitív érzelmet, meg tudja látni a jó dolgokat az életben, akkor a feszültség kiküszöbölésével a viszketés is gyakran lecsökken, a bőr állapot javulni tud. Ha valaki egy depresszív állapotból ki tud kerülni, motiváltabb tud lenni, elkezd újra mondjuk mozogni, emberek közé járni, azzal megnyugszik, kisimul, s csökkenteni tudja a viszkető bőrállapotát. Ha belenyúlunk akár a társas tényezőkön keresztül, ami annyiban is lehet, hogy az ember elkezd nemet mondani a kapcsolataiban, és magát jobban képviseli, jobban előtérbe helyezi, vagy alkalomadtán nem panaszkodásra használja a kapcsolatait, hanem, hogy más élményeket is be tudjon engedni, nyitottabb tud lenni a világra, akkor ez el tudja hozni az életminőség javulását, a bőrtünetek csökkenését.

     


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont