2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Mindfulness csoport munkatársainknak

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-09

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Pszichológiai Ambulanciánk 2018. szeptemberében ingyenes mindfulness (tudatos jelenlét) meditációs csoportokat indított a Budai Egészségközpont és az Országos Gerincgyógyászati Központ dolgozói részére. A tréning vezetőjét, Bolczár Szabolcs klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus-jelöltet az elmúlt fél év tapasztalatairól kérdeztük a kedd reggeli nyílt csoport kapcsán.

  Honnan jött az ötlet, hogy ingyenes tréning induljon a BEK dolgozók számára?

  Egyrészt a pszichológiai munkacsoport régóta gondolkodik az egészségügyben dolgozók érzelmi terheléséről és ennek következményeiről. Másfelől a HR folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amik a dolgozók munkahelyi légkörét, a munkahatékonyságot igyekeznek fejleszteni. Ennek a két gondolkodásnak a találkozásából született az ötlet.

  bolczar-szabolcs-mindfulness-csoport

  Általában hányan vesznek részt a kedd reggeli nyílt foglalkozáson?

  Nagyon változó. 1-7 között ingadozik a létszám, átlagosan 3-4 kolléga van jelen. Van egy ’törzsgárda’, akik minden héten ott vannak.

  Mi történik ezeken a foglalkozásokon? 

  Rövid ráhangolódást követően a nyitókör során általában találunk egy olyan közös pontot, ami aktuálisan minden résztvevőt érint, pl. túlterhelődés, testi panaszok, munka/magánélet egyensúly stb. Egy hosszabb, 20-25 perces meditáció során ezt az aktuális témát helyezzük fókuszba, és a mindfulness segítségével próbálunk másképpen viszonyulni hozzá. Ezt visszajelző kör követi, hogy az átélt élmények kimondhatók és visszajelezhetőek legyenek. Az alkalom elején és végén – ha jut rá idő – egy rövid alapgyakorlattal zárjuk a foglalkozást. A struktúra állandó, az aktuálisan felmerülő érzelmi téma hétről hétre változik.

  Melyek az elmúlt fél év tapasztalatai?

  Azt látjuk, hogy egyáltalán nem könnyű és nem is mindig megoldható a munkanap elején, munkaidőben kiszakadni a BEK és az OGK pezsgő életéből. Ugyanakkor van olyan tapasztalatunk is, hogy a rendszeresen hozzánk járók számára egy idő után fontossá válik ez a gyakorlócsoport, hiszen  ha naponta csak néhány percet szánunk arra, hogy önmagunkkal legyünk, akár meditáljuk, akkor már jelentős lépéseket tettünk a testi-lelki egyensúlyunk megőrzése érdekében, és ezek a hatások néhány hét után kézzelfoghatóvá válnak.

  Milyen visszajelzések érkeznek a kollégáktól?

  Általában pozitívak. Ennek persze van egy nehézsége is, hiszen negatív visszajelzést adni a mi társadalmunkban rizikóval jár, ezért ezek gyakran kimondatlanok maradnak. Másfelől viszont ezek mentén lehetne leginkább a kollégák igényeihez illeszteni a szolgáltatást. Mind a zárt, mind a nyitott csoportunkból érkezett olyan visszajelzés, ami valamilyen, a gyakorlás hatására kialakuló pozitív változásról szólt.

  Miben segíthet a mindfulness?

  Szorongáscsökkentő, hangulatstabilizáló hatása jól ismert, éppúgy, mint a fájdalomcsökkentő vagy izomrelaxáns vetülete. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mindfulness nem csodaszer. Tartós gyakorlásával nagyban hozzájárul egy kiegyensúlyozottabb, tudatosabb életvitelhez, valamint számottevő kontroll-érzetet tud adni a gyakorlott meditálónak.

  Kinek ajánlott a mindfulness meditáció?

  Terápiába ágyazva elsősorban visszatérő depressziós állapotokban, a visszaesés megelőzésében hatékony a mindfulness, de egyéb betegségek (pl. krónikus fájdalom) kezelésében is bizonyítottan eredményes eszköz. Önmagában a mindfulness meditációt azonban mindenkinek ajánlom: a meditációk során megtanulható készségek javítják a közérzetet és jótékonyan hatnak az életminőségre.

  Miért érdemes a mindfulness gyakorlatokat csoportosan végezni?

  Gyakorlott meditálók természetesen egyedül is tudnak eredményesen meditálni, adott esetben egy mozgólépcsőzés vagy egy piros lámpa időtartama alatt is. A módszerrel ismerkedők, a rendszeresen nem meditálók azonban a csoportos gyakorlás által, vezetett meditáció során tudják hatékonyabban elsajátítani a technikát.

  Milyen problémákat említenek gyakran a munkatársaink?

  A közös nevező általában a túlterhelődés, legyen az munkahelyi vagy magánéleti, de testi tünetek is gyakran felmerülnek.

  Meddig tart a tréning?

  Ez egy nyitott gyakorlócsoport, ebből adódóan nincs eleje és vége: bárki, bármikor csatlakozhat.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont