2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Mit egyen a gyerek?

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-08

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Előző cikkünkben Wolher Veronika dietetikusunkat kérdeztük az iskolakezdés kapcsán a gyerekek étkeztetéséről, most pedig néhány általános tanácsot ad a táplálkozástudományi szakértő.

  Mit egyen a gyerek?

  Zöldségekben, gyümölcsökben, halakban, teljes kiőrlésű gabonafélékben, rostokban gazdag, rendszeres táplálkozás ajánlott gyermeknek, felnőtteknek egyaránt. Az egészséges táplálkozási ajánlás szerint naponta 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt kell elfogyasztani. Ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. A burgonya nem számítható be a napi 4 adagba. 1 adag = 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs (pl. egy közepes paprika, paradicsom, 1 közepes alma vagy narancs) vagy 1 kistányér saláta vagy 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcs.

  mit-egyen-a-gyerek

  Mit igyon a gyerek?

  Fontos felhívni a gyermekek figyelmét a rendszeres folyadékfogyasztásra. Részesítsük előnyben a vízfogyasztást: ez lehet csapvíz, szűrt víz vagy ásványvíz. A víz mellett színesíthetjük a folyadékbevitelt cukrozatlan gyümölcsteával, vízzel higított százszázalékos gyümölcslevekkel, zöldség-, vagy gyümölcsalapú turmixokkal.

  Mi legyen a nassolnivaló?

  Az édességet próbáljuk helyettesíteni gyümölcsökkel, zöldségekkel. A zöldséghez lehet kínálni különböző ízesítésű joghurtos, kefires mártogatókat. A zöldségeket sütőben meg is süthetjük, miután nagyon vékonyra szeleteltük, így készül a házi zöldségchips. Elérhetők már tönköly pálcák, tallérok, perecek. Készíthetünk otthon házi joghurtot, melyet feldobhatunk gyümölcsökkel, házi lekvárral, olajos magvakkal. A kekszek közül válasszuk a hozzáadott cukrot nem tartalmazó, magas rosttartalmú készítményeket. Ha süteményekről van szó, akkor ezek esetében is a fő cél, hogy minél kevesebb cukrot tartalmazzanak, illetve a fehér liszt mellett/helyett rozs-, tönköly, teljes kiőrlésű lisztből készüljön. A süteményeknél a krémes, habos-babos variációkat mellőzzük, a gyümölcsös kedvezőbb választás.

  A válogatós gyerek kedvét hogyan hozhatjuk meg az egészségesebb étkezéshez?

  Sokaknál már az is segíteni szokott, hogy ha bevonjuk őket az ételek elkészítésébe. Ezáltal jobban megismerhetik az alapanyagokat, több információjuk lesz a készülő ételekről. Az is jó megoldás lehet, ha a nem szívesen fogadott nyersanyagot játékosan, viccesen tálaljuk számukra. Mindenekelőtt a legfontosabbnak azt tartom, hogy már kisgyermekkortól minél több nyersanyaggal ismertessük meg a gyerekeket, és könnyebben elfogadják az új alapanyagokat, ha a szülők nyersanyagválasztása is változatosságot mutat. A szülői példamutatásnak ez esetben is kiemelkedő preventív szerepe van.

  A cikk Wolher Veronika közreműködésével készült.

   Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont