Mit igyon a gyerek?
Fontos felhívni a gyermekek figyelmét a rendszeres folyadékfogyasztásra. Részesítsük előnyben a vízfogyasztást: ez lehet csapvíz, szűrt víz vagy ásványvíz. A víz mellett színesíthetjük a folyadékbevitelt cukrozatlan gyümölcsteával, vízzel higított százszázalékos gyümölcslevekkel, zöldség-, vagy gyümölcsalapú turmixokkal.
Mi legyen a nassolnivaló?
Az édességet próbáljuk helyettesíteni gyümölcsökkel, zöldségekkel. A zöldséghez lehet kínálni különböző ízesítésű joghurtos, kefires mártogatókat. A zöldségeket sütőben meg is süthetjük, miután nagyon vékonyra szeleteltük, így készül a házi zöldségchips. Elérhetők már tönköly pálcák, tallérok, perecek. Készíthetünk otthon házi joghurtot, melyet feldobhatunk gyümölcsökkel, házi lekvárral, olajos magvakkal. A kekszek közül válasszuk a hozzáadott cukrot nem tartalmazó, magas rosttartalmú készítményeket. Ha süteményekről van szó, akkor ezek esetében is a fő cél, hogy minél kevesebb cukrot tartalmazzanak, illetve a fehér liszt mellett/helyett rozs-, tönköly, teljes kiőrlésű lisztből készüljön. A süteményeknél a krémes, habos-babos variációkat mellőzzük, a gyümölcsös kedvezőbb választás.
A válogatós gyerek kedvét hogyan hozhatjuk meg az egészségesebb étkezéshez?
Sokaknál már az is segíteni szokott, hogy ha bevonjuk őket az ételek elkészítésébe. Ezáltal jobban megismerhetik az alapanyagokat, több információjuk lesz a készülő ételekről. Az is jó megoldás lehet, ha a nem szívesen fogadott nyersanyagot játékosan, viccesen tálaljuk számukra. Mindenekelőtt a legfontosabbnak azt tartom, hogy már kisgyermekkortól minél több nyersanyaggal ismertessük meg a gyerekeket, és könnyebben elfogadják az új alapanyagokat, ha a szülők nyersanyagválasztása is változatosságot mutat. A szülői példamutatásnak ez esetben is kiemelkedő preventív szerepe van.
A cikk Wolher Veronika közreműködésével készült.
Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!