2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Coronaria CTA a Budai Egészségközpontban

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-04

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    2019. őszétől már Coronaria CTA vizsgálat elvégzésére is lehetőség nyílik a Budai Egészségközpontban. Dr. Puhl Máriát, a radiológia divízió vezetőjét kérdeztük, hogy mit kell tudni erről a vizsgálatról.

    coronaria 2

     

    Ki és milyen esetben javasolhatja a Coronaria CTA vizsgálatot?
    Minden esetben kardiológus szakorvos javaslata szükséges, e nélkül nem tudjuk elvégezni a vizsgálatot. A Coronaria CTA vizsgálat a szívizmot ellátó koszorúerek értékelését célozza, nem-invazív módon. Ezzel a vizsgálattal nagy pontossággal ki tudjuk mutatni a koszorúereket érintő érelmeszesedést, akár igen korai stádiumban is. Ezen kívül mellkasi panaszok esetén ki tudjuk zárni, hogy koszorúér betegség által okozott érszűkület áll-e a háttérben.

    Mit takar a CTA elnevezés?
    A CT a komputertomográf rövidítése és egy olyan röntgensugarat használó, képalkotó berendezésről van szó, melynek során keresztirányú síkokban készíthetők felvételek. A CTA elnevezésben az „A” betű pedig az angiográfiára utal, ami az erek vizsgálatára alkalmazott, kontrasztanyag befecskendezéssel jelölt érábrázolást jelent, ezúttal röntgensugárzás segítségével. Napjainkban az érbetegségek diagnosztikájában az angiográfia az egyik legfontosabb eljárás.

    Ki végzi el a Coronaria CTA vizsgálatot és milyen előkészítés szükséges? 
    A CTA vizsgálatot radiológus orvos végzi CT operátor közreműködésével. A vizsgálat alapfeltétele, hogy a páciens szabályos szívműködéssel, viszonylag alacsony nyugalmi szívfrekvenciával bírjon (sinus ritmus, 50-60 szívverés/perc). Amennyiben szükséges, ennek eléréséhez a vizsgálatot megelőzően 30-60 perces gyógyszeres előkezelést alkalmazunk. Ezen kívül a vizsgálatot megelőzően 4 órás éhgyomor szükséges, vizet fogyasztani viszont megengedett, sőt, javasolt. A CT angiográfiás vizsgálathoz kontrasztanyag adására minden esetben szükség van, bizonyos cukorbetegségre szedett gyógyszereket az előírások szerint szüneteltetni kell, ezek tekintetében minden esetben a kezelőorvossal kell konzultálni. Az egyéb, rendszeresen szedett gyógyszereket a páciens a vizsgálat előtt beveheti.

    Mi a Coronaria CTA vizsgálat menete?
    A CT-vizsgálóban légzésvisszatartással egy natív és egy intravénás kontrasztanyagos sorozatot készítünk EKG szinkronizálással. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a beadott kontrasztanyag eljut az erek belső terébe, a vizsgált részt pedig röntgensugárral átvilágítjuk. A kapott felvételen árnyékot képeznek a kontrasztanyagos részek, hiszen a röntgensugarak nem tudnak áthatolni a kontrasztanyagon. Ennek köszönhetően a szívizmot ellátó koszorúerek jól kiértékelhetők.

    Mi a teendő a Coronaria CTA vizsgálat után?
    A vizsgálat után kb. 20-30 perces megfigyelés szükséges óvintézkedésként.

    Mikor kontraindikált a vizsgálat?
    Ha a páciens ismerten szívritmuszavarban szenved, vagy szívfrekvenciája a gyógyszeres előkezelés ellenére sem ideális, felvételeinken olyan mozgási műtermékek keletkezhetnek, melyek a képek értékelését nagy mértékben korlátozzák. Amennyiben a páciensnél bizonyos ingerületvezetési zavar (sinuscsomó betegség, pitvar-kamrai átvezetési zavar), hypotonia, vagy súlyos COPD áll fenn, ez a gyógyszeres előkezelést lehetetlenné teheti, így ezekben az esetekben az ideális szívfrekvencia nem érhető el, megint csak limitált diagnosztikus értékű felvételeket várhatunk. Ilyenkor tehát a coronaria CTA vizsgálat nem a megfelelő vizsgálati módszer. Kimutatott kontrasztanyag túlérzékenység esetén, valamint jelentősen beszűkült vesefunkciójú pácienseknél (eGFR kevesebb mint 30 ml/perc/1,73 m2) a kontrasztanyagos vizsgálatot elvégezni tilos.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont