• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Coronaria CTA a Budai Egészségközpontban

  2019. őszétől már Coronaria CTA vizsgálat elvégzésére is lehetőség nyílik a Budai Egészségközpontban. Dr. Puhl Máriát, a radiológia divízió vezetőjét kérdeztük, hogy mit kell tudni erről a vizsgálatról.

  coronaria 2

   

  Ki és milyen esetben javasolhatja a Coronaria CTA vizsgálatot?
  Minden esetben kardiológus szakorvos javaslata szükséges, e nélkül nem tudjuk elvégezni a vizsgálatot. A Coronaria CTA vizsgálat a szívizmot ellátó koszorúerek értékelését célozza, nem-invazív módon. Ezzel a vizsgálattal nagy pontossággal ki tudjuk mutatni a koszorúereket érintő érelmeszesedést, akár igen korai stádiumban is. Ezen kívül mellkasi panaszok esetén ki tudjuk zárni, hogy koszorúér betegség által okozott érszűkület áll-e a háttérben.

  Mit takar a CTA elnevezés?
  A CT a komputertomográf rövidítése és egy olyan röntgensugarat használó, képalkotó berendezésről van szó, melynek során keresztirányú síkokban készíthetők felvételek. A CTA elnevezésben az „A” betű pedig az angiográfiára utal, ami az erek vizsgálatára alkalmazott, kontrasztanyag befecskendezéssel jelölt érábrázolást jelent, ezúttal röntgensugárzás segítségével. Napjainkban az érbetegségek diagnosztikájában az angiográfia az egyik legfontosabb eljárás.

  Ki végzi el a Coronaria CTA vizsgálatot és milyen előkészítés szükséges? 
  A CTA vizsgálatot radiológus orvos végzi CT operátor közreműködésével. A vizsgálat alapfeltétele, hogy a páciens szabályos szívműködéssel, viszonylag alacsony nyugalmi szívfrekvenciával bírjon (sinus ritmus, 50-60 szívverés/perc). Amennyiben szükséges, ennek eléréséhez a vizsgálatot megelőzően 30-60 perces gyógyszeres előkezelést alkalmazunk. Ezen kívül a vizsgálatot megelőzően 4 órás éhgyomor szükséges, vizet fogyasztani viszont megengedett, sőt, javasolt. A CT angiográfiás vizsgálathoz kontrasztanyag adására minden esetben szükség van, bizonyos cukorbetegségre szedett gyógyszereket az előírások szerint szüneteltetni kell, ezek tekintetében minden esetben a kezelőorvossal kell konzultálni. Az egyéb, rendszeresen szedett gyógyszereket a páciens a vizsgálat előtt beveheti.

  Mi a Coronaria CTA vizsgálat menete?
  A CT-vizsgálóban légzésvisszatartással egy natív és egy intravénás kontrasztanyagos sorozatot készítünk EKG szinkronizálással. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a beadott kontrasztanyag eljut az erek belső terébe, a vizsgált részt pedig röntgensugárral átvilágítjuk. A kapott felvételen árnyékot képeznek a kontrasztanyagos részek, hiszen a röntgensugarak nem tudnak áthatolni a kontrasztanyagon. Ennek köszönhetően a szívizmot ellátó koszorúerek jól kiértékelhetők.

  Mi a teendő a Coronaria CTA vizsgálat után?
  A vizsgálat után kb. 20-30 perces megfigyelés szükséges óvintézkedésként.

  Mikor kontraindikált a vizsgálat?
  Ha a páciens ismerten szívritmuszavarban szenved, vagy szívfrekvenciája a gyógyszeres előkezelés ellenére sem ideális, felvételeinken olyan mozgási műtermékek keletkezhetnek, melyek a képek értékelését nagy mértékben korlátozzák. Amennyiben a páciensnél bizonyos ingerületvezetési zavar (sinuscsomó betegség, pitvar-kamrai átvezetési zavar), hypotonia, vagy súlyos COPD áll fenn, ez a gyógyszeres előkezelést lehetetlenné teheti, így ezekben az esetekben az ideális szívfrekvencia nem érhető el, megint csak limitált diagnosztikus értékű felvételeket várhatunk. Ilyenkor tehát a coronaria CTA vizsgálat nem a megfelelő vizsgálati módszer. Kimutatott kontrasztanyag túlérzékenység esetén, valamint jelentősen beszűkült vesefunkciójú pácienseknél (eGFR kevesebb mint 30 ml/perc/1,73 m2) a kontrasztanyagos vizsgálatot elvégezni tilos.