2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Ismerjék meg prof. dr. Molnár Mária Juditot

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-04

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Prof. Dr. Molnár Mária Judit neurológus, pszichiáter, klinikai genetikus szakorvos több, mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. A Doktornőt arra kértük, hogy meséljen szakmai életéről, és hogy mivel fordulhatnak hozzá a páciensek a Budai Egészségközpontban.

    Miért választotta az orvosi pályát?

    Gyerekkoromban dr. Papp Zoltán, aki magán némettanárom volt, nagy hatással volt a fejlődésemre. A vele eltöltött évek alatt találkoztam először nem betegként az orvostudománnyal. Tanárom fia, ifj. dr. Papp Zoltán ekkor a Debreceni Orvostudományi Egyetem docense volt és a német órákon számos olyan indirekt hatás ért, mely következtében példaképemmé vált. Talán nem véletlen az, hogy ő volt a hazai klinikai genetika egyik legnagyobb alapítója és az én mai kutatásaim, annak ellenére, hogy neurológus vagyok, mégis a klinikai genetika oldaláról közelítik meg az ember legbonyolultabb, legcsodálatosabb szervét, az idegrendszert. Mindig is az agyat találtam a legizgalmasabbnak, ezért először neurológiai, majd pszichiátriai szakvizsgát szereztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Ideg és Elmegyógyászati Klinikáján. A kilencvenes évek közepén Németországban töltöttem két évet Humboldt ösztöndíjasként. Később Kanadában folytattam kutatásaimat, ahol George Karpati lett a mentorom, aki a világ egyik legelismertebb ritka betegség kutatója volt. Fő kutatási területe egy ritka genetikusan meghatározott izombetegség, a Duchenne izomsorvadás génterápiája volt. Lelkesen szívtam magamba a tudást és nemcsak szakmát, hanem szemléletet, gondolkodásmódot is elsajátítottam. Szüleimtől is tanultam a munka szeretetét és azt, hogy célok nélkül nincsenek eredmények. Kanadai tartózkodásom alatt a McGill Egyetem vendégprofesszora lettem és 2012-ig töltöttem be ezt a pozíciót, amikor a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettesének neveztek ki.

    dr-molnar-maria-judit
    dr. Molnár Mária Judit

    Meséljen még a szakmai előmeneteléről, eredményeiről!

    Orvosi tevékenységemet a Debreceni Egyetemen kezdtem, ahonnan adjunktusként köszöntem el és tudományos főmunkatársként folytattam munkámat az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (IONI). Munkásságom alatt számos molekuláris genetikai laboratórium megalapításánál segédkeztem. Az országban Debrecenben alakítottuk meg az első neurogenetikai labor 1995-ben, a Humboldt Alapítvány támogatásával. Ezt követően az OPNI-ban hoztuk létre elsőként a Molekuláris Neurológiai Osztályt, mely tiszavirág életű volt az Intézet bezárása miatt. Az OPNI bezárását követően, 2008-ban az osztályunk átköltözött a Semmelweis Egyetemre, ahol 2012-ben tudott önállóan ismét lábra állni. Professzori kinevezésemet 2011-ben szereztem meg, a Magyar Tudományos Akadémia doktora pedig 2012-ben lettem. Szakmai tevékenységeim közül a legbüszkébb arra vagyok, hogy a ritka neurológiai betegségben szenvedők számára Magyarországon is kiváló teljeskörű szolgáltatást tudunk nyújtani.

    Melyek a főbb szakterületei?

    Több, mint 30 éves szakmai tapasztalatom van a neurológia és a pszichiátria területén. Különösen örülök annak, hogy a ritka neurológiai betegek szolgálatában eltöltött idő nagyon sok új diagnosztikai és terápiás lehetőséget rejtegetett. A kilencvenes évek elején a genetikai diagnosztika még gyerekcipőben járt, ma viszont teljes géntérkép vizsgálatok támogatják a mindennapi diagnosztikát. Régebben egyetlen örökletes betegség esetén sem volt terápia a kezünkben, ma közel 600 ritka betegségben van oki kezelési lehetőség. Olyan szerencsésnek mondhatom magamat, hogy az általam vezetett munkacsoport is fedezett fel új gént, és részesei vagyunk több klinikai vizsgálatnak is, melyek segítségével új kezelési lehetőségeket fejlesztünk betegeink számára.

    Mikor csatlakozott a Budai Egészségközpont csapatához?

    2008-ban, több mint 10 éve csatlakoztam a Budai Egészségközpont kiváló orvosi csapatához, mint neurológus és pszichiáter szakorvos. Nagyon hálás vagyok az intézménynek, hogy kitűnő infrastruktúrát és megbízható logisztikát biztosít járóbetegeim számára. Bármilyen neurológiai, pszichiátriai problémával kereshetnek a páciensek a magánrendelésemen, a speciális szakterületem a ritka neurológiai betegségek, melyek közül sok a neurogenetikai kórkép.

    A cikk Prof. Dr. Molnár Mária Judit közreműködésével készült.

     Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont