2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk? (Ünnepi tippek a Budai Egészségközponttól)

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-04

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk szembe magunkat, így óriási a kísértés, hogy mindent felfaljunk. A cukorbetegség és a különféle ételérzékenységek azonban egyre több embert érintenek manapság, ezért könnyen előfordulhat, hogy épp nálunk vagy valamelyik családtagunknál diagnosztizáltak ilyen problémát. Az alábbiakban összefoglaljuk, mire érdemes odafigyelni az ünnepek alatt, hogy a cukorbetegek is felhőtlenül élvezhessék ezt a meghitt időszakot.

    A cukorbetegség típusai

    „Hazánkban közel egymillió, a világon pedig több mint 300 millió diabéteszes ember él, akiknek a száma évről évre növekszik. Ennek ellenére még mindig csak kevesen rendelkeznek elegendő információval erről a népbetegségről, ami a karácsonyi menü összeállítását is jelentősen megnehezítheti, ha cukorbeteg van a családban. Kis odafigyeléssel azonban mindenkinek olyan finomságot teríthetünk, amit boldogan és biztonságosan fogyaszthat” – mondta dr. Marton Anna, a Budai Egészségközpont belgyógyász, diabetológus szakorvosa.

    Karacsony_cukorbetegen_1

    A cukorbetegség fő jellemzője, hogy a vércukorszint szabályozása nem működik megfelelően, a magas vércukorszint pedig hosszú távon csaknem minden szervünket károsíthatja. Két főcsoportja van: az 1-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet egyáltalán nem, vagy egyre kevésbé termel inzulint, így naponta többszöri alkalommal szükséges annak pótlása. A legtöbb érintett a 2-es típusú cukorbetegek közé sorolható, akiknek a szervezete nem képes a nagyobb mennyiségben elfogyasztott szénhidrátok megfelelő lebontására, ám megfelelő életmóddal elkerülhető vagy akár vissza is fordítható ez a betegség. Az ünnepi lakomák és a több napon át tartó evés miatt a karácsony különösen veszélyes időszak a cukorbetegek számára, ezért fontos, hogy ebben az időszakban még jobban odafigyeljenek a helyes táplálkozásra.

    Rostokban gazdag, zsírszegény ételek

    Az étkezések utáni vércukorszint alakulása a táplálék szénhidrátmennyiségétől és felszívódási idejétől függ. A 2-es típusba tartozó cukorbetegeknek a rájuk jellemző súlyfelesleg miatt még több figyelmet kell fordítaniuk a szénhidrátok számolására, illetve a gyorsan felszívódó szénhidrátok (pl. cukrozott élelmiszerek, folyékony tejtermékek, gyümölcskészítmények) kerülése mellett a zsiradékbevitelre is, ezért érdemes sovány húsokat, gombát, halakat fogyasztaniuk. Ha az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a rántott fogások, a panírozáshoz válasszunk teljes kiőrlésű búza- vagy zablisztet, zsemlemorzsa helyett pedig zabpelyhet használjunk.

    Változatos köretek

    A köretek kapcsán sokszor a krumpliban és a fehér rizsben kimerül a fantáziánk, de ezekhez hasonlóan a bulgur, a kuszkusz, a köles és az édesburgonya is emelik a vércukorszintet. Azonban ezeket egészégesebbé és változatosabbá tehetjük, ha olajban és zsírban sütés helyett inkább grillezzük a burgonyát, rizsből a lassabban felszívódó barna rizst választjuk, illetve, ha zöldségfélékkel színesítjük a köreteket. Ha legalább részben salátákkal helyettesítjük a köreteket, akkor nemcsak a szénhidrátokat és zsírokat, de a bevitt kalóriákat is csökkenthetjük, miközben vitaminokat, ásványi anyagokat és élelmi rostokat viszünk be.

    Diabetikus édességek

    Szerencsére a cukorbetegséggel küzdőknek sem kell lemondaniuk az édességekről és a különféle nassolnivalókról. Ma már számos diabetikus cukrászda kínálatából választhatunk akár bejglit is, amely a karácsonyi menü elmaradhatatlan eleme. Ám otthon is könnyen készíthetünk egészséges édességeket egy kis odafigyeléssel. Cukor helyett használjunk természetes édesítőket: szénhidrát- és kalóriacsökkentett nyírfacukrot, illetve szénhidrát- és kalóriamentes eritritet vagy steviát. Azonban már önmagában azzal is közel 25 százalékkal csökkenthetjük a szénhidrát- és kalóriabevitelünket, ha cukor helyett mézzel édesítjük a süteményeket. Sütésnél a búza- vagy rozsliszt helyett jó alternatíva a lassabb felszívódású, teljes kiőrlésű liszt vagy az alacsony szénhidráttartalmú, zsírtalanított mandula-, illetve kókuszliszt. Töltelékekhez és krémekhez ideális választás a kalóriaszegény, szénhidrátmentes túró, vagy a bár zsírosabb, de közel nulla szénhidráttartalmú mascarpone sajt.

    Belső hidratálás

    A vércukorszintünk szabályozása miatt az egészséges ételek mellett fontos, hogy a megfelelő, napi 2-3 liternyi folyadékbevitelről is gondoskodjunk víz vagy cukrozatlan zöld, illetve fekete tea formájában. A gyümölcstea természetes fruktózt tartalmaz, amely jelentősebb mennyiségben emeli a vércukorszintet, így ennek fogyasztása cukorbetegek számára nem javasolt. Vízhajtó hatása miatt a kávéval és az alkohollal is érdemes csínján bánni. Ha megfeledkezünk a belső hidratálásról, a vérünk sűrűbbé válik és megnő a cukorkoncentrációja, ami az agy és a szív vérkeringésének romlásához vezet, így akkor is fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, ha nem vagyunk cukorbetegek.

    Alkoholfogyasztás okosan

    „Az ünnepléshez hozzátartozik, hogy egy pohár jó borral vagy finom pezsgővel koccintsunk szeretteinkkel. A cukorbetegeknek azonban kerülniük kell a magas cukortartalmú italokat, mint például a desszertborokat vagy likőröket, de a száraz borok, pezsgők vagy a sör is emeli a vércukorszintet. Így az optimális szénhidrátbevitelbe ezek szénhidráttartalmát is bele kell számítanunk, illetve ezekhez szükséges igazítanunk az étkezés előtt beadandó inzulindózist is. Ezzel szemben a cukrozatlan röviditalok, mint pl. a pálinka, a whisky, a konyak vagy a vodka csökkentik a vércukorszintet, ezért ilyen italok fogyasztásakor vagy az étkezéssel bevitt szénhidrát mennyiségével, vagy az aktuális étkezés előtti inzulindózis csökkentésével kell kompenzálnunk a különbséget” – tanácsolja a Budai Egészségközpont szakorvosa.

    Karacsony_cukorbetegen_2

    Rendszeres vércukorszint-mérés

    Az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk a megszokottnál többet és többször enni, a laktató étkezések mellett pedig nassolni is, ezért a diabéteszesek számára ilyenkor még lényegesebb a rendszeres vércukorszint-mérés és az anyagcsere-egyensúly megtartása. A mérést a nagyobb étkezések előtt tanácsos elvégezni. Emellett készítsünk be elegendő mennyiségű inzulint, tesztcsíkot és/vagy gyógyszert, mielőtt rokonlátogatásra indulunk.

    Séta a családdal

    A szokásosnál több evés megemeli a vércukorszintet, ám mozgással orvosolhatjuk a kilengést és az emésztési folyamatokat is felgyorsíthatjuk. Ezért a nagy ebédek és vacsorák után tegyünk egy kiadós sétát a családdal vagy a barátokkal, és gyönyörködjünk a karácsonyi díszkivilágításban.

    A cikk dr. Marton Anna közreműködésével készült.

     Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont