2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A magyar egészségügy napja és „az anyák megmentője”

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-02

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Semmelweis Ignác Fülöp szülészmester és sebészdoktor születésének napjához, (1818) július 1-jéhez kötődik a magyar egészségügy napja. Az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálja, hogy az emléknap 2011 óta Magyarországon egyben munkaszüneti napnak is minősül az egészségügyben dolgozók számára.

    Semmelweis 1845-ben fejezte be tanulmányait a Bécsi Egyetem Orvosi Karán. Már Bécsben, majd 1851-től a pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályának főorvosaként kimutatta az aszeptikus, vagyis a fertőzést megelőző eljárások előnyeit a szülészetben és a sebészetben. Ez azért számít forradalmi jelentőségűnek, mert a mikroorganizmusok, így a kórokozók felfedezése is lényegében Semmelweis halálának évében következett be – Louis Pasteur munkásságának köszönhetően 1865-ben.

    A magyar orvos megfigyelte, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után fertőtlenítetlen kézzel vizsgálják a várandós anyákat. Mikroszkóp nélkül, statisztikai adatokra támaszkodva bizonyította megfigyelését: 1861-es könyvében, Semmelweis bemutatja a kórbonctan 1823-as fellendülésének egybeesését a gyermekágyi lázban elhunytak számának felfutásával. Kötelezte a betegellátásban résztvevő személyzetet, hogy klórmész-oldattal mossanak kezet a szülészeti osztályokra történő belépés előtt, majd előírta az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is: ez könyékig, körömkefével végrehajtott, negyedórás procedúra volt. Higiéniás intézkedései rendkívül népszerűtlenek voltak még a szakmai berkekben is.

    Mégis ő szolgált magyarázattal arra a jelenségre, hogy a vérmérgezés ezen speciális fajtája miért fordul elő harmadannyi esetben a szegényebbeket kiszolgáló klinikán (ott, ahol a bábák nem végeztek boncolást), mint az orvosok által gyakrabban látogatott klinikákon. Az új szabályok bevezetésének évében a gyermekágyi lázban elhaltak aránya az orvosok szülészeti osztályán még kisebb lett, mint a bábákén. Az idők során emiatt kapcsolódott Semmelweis munkásságához az „anyák megmentője” titulus, az orvoslásban elért kiemelkedő teljesítménynek köszönhetően pedig a magyar egészségügy napja.

    Ez alkalomból köszöntjük a magyar egészségügy valamennyi munkavállalóját!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont