2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A másnaposság biológiája

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-04

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A túlzott alkoholfogyasztás következtében kialakuló kellemetlen érzés bizonyára sokak számára ismerős. De azt kevesen tudják, hogy pontosan milyen folyamatok zajlanak le az emberi testben másnaposság esetén.

    másnaposság

    A másnaposság tünetei

    Egyénenként eltérő, hogy mikor és milyen formában jelentkeznek az alkoholfogyasztás másnapján jelentkező tünetek, de általánosságban elmondható, hogy legtöbbször hányinger, hányás, émelygés, fejfájás, gyomorfájdalom, étvágytalanság, fáradtság, ingerlékenység, koncentrációs zavar, valamint hang- és fényérzékenység jelzi azt, ha valaki túl sokat ivott. A másnaposság többnyire egy napig tart, de ez is változó, például a rendszeresen és sokat ivók ritkábban másnaposak. Az is egyénfüggő, hogy ki mennyire bírja az italt: vannak például olyanok, akik genetikailag érzékenyebbek az alkoholra és már kis mennyiségtől is rosszul érzik magukat, vagyis a másnapossághoz nem is mindig szükséges sokat inni.
     

    Mi történik a másnapos ember szervezetében?

    • Az alkohol elfogyasztása után az emberi testben olyan biokémiai folyamatok mennek végbe, melyek az alkohol lebomlása során káros anyagokat is termelnek, például a máj alkohol-dehidrogenáz nevű enzimje az alkoholt acetaldehidre bontja, ami nem csak a májat, hanem az agyat is károsítja. Ez egy toxikus vegyület, melynek köszönhetően késleltetve érezzük a pusztító macskajajt - akkor fejti ki hatását, mikor már nem iszunk, de az alkohol már lebomlott bennünk.
    • A gyomorpanaszok és a hányinger oka, hogy az alkohol hatására a gyomorsav túltermelődik, illetve az elfogyasztott alkohol irritálja a gyomorfalat és a szervezet ezt ellensúlyozandó mihamarabb meg akar szabadulni a bevitt mennyiségtől, méghozzá teljes kiürítéssel, hányás útján.
    • A sejtek energiáját biztosító glükóz mennyisége csökken, hiszen a bevitt alkoholt lebontó máj nem tud glükózt termelni.
    • Az alkoholfogyasztás megzavarja az alvás természetes fázisait, különösen a REM-szakaszt, (ami kialvatlanságot eredményez) – ezért az ittas ember nem tud alvás közben kellőképpen regenerálódni.
    • Dehidratáció és étvágytalanság is kialakulhat.
    • Mindemellett meg kell említeni, hogy az alkoholfogyasztás miatt a kardiovaszkuláris rendszer fokozott megterhelésnek van kitéve.

     

    7+1 tanács a másnaposság elkerülésére

    Az ókori rómaiak úgy tartották, hogyha ivászat közben virágkoszorút viselnek a fejükön, akkor az majd megvédi őket a másnaposságtól. Könnyen belátható, hogy ez nincs így. Igazából a legegyszerűbb módszer a másnaposság biztos elkerülésére, ha nem terheljük le a szervezetünket túl nagy mennyiségű alkohollal. Ám ha mégis az ivás mellett döntünk, akkor tegyük ezt alkalmanként, felelősen, kontrollálva a mennyiséget és figyeljünk oda, hogy:
     

    1.  Együnk mielőtt innánk, ne legyen üres a gyomrunk. De jó, ha tudjuk, hogy az italozás közben elfogyasztott zsíros ételek – az úgynevezett alkoholfogó falatkák – és a tömött gyomor csak a felszívódást lassítja, az alkoholt nem ürítik ki a szervezetből. 
    2.  Részesítsük előnyben azokat az italokat, amelyek csak alkoholt és vizet tartalmaznak (tiszta alkohol) pl. vodka vagy gin. Már a vörösborban vagy a whiskyben is olyan anyagok vannak, melyek súlyosabb másnapos tüneteket okozhatnak.
    A sör, a bor, a pálinka, a likőrök és az egyéb alkoholos italok különböznek az alkoholtartalom tekintetében. Mégis bármelyikből iszunk egy-egy pohárral, az többé-kevésbé ugyanannyi tiszta alkoholt tartalmaz. Természetesen ez csak akkor érvényes, ha az italt a megfelelő poharába töltjük! Észrevette-e már, hogy minél erősebb italt iszik, annál kisebb a pohár? A sört például nagy pohárban, a pálinkát pedig kicsiben szolgálják fel. Nem árt, ha tudjuk, hogy egy pohárka (stampedli, kupica) pálinka alig tartalmaz több alkoholt, mint egy pohár sör.  
    3.  Alkoholfogyasztás közben igyunk minél több vizet, minden kör után legalább 1 pohárral, ilyenkor is érdemes kerülni a cukros üdítőket.
    4.  Érdemes átgondolni, esetleg megtervezni a következők alapján az elfogyasztandó alkohol mennyiségét egy-egy "görbe este " alkalmával is. Az amerikai ajánlások szerint 0,17 deciliter tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek. Ez nagyjából 3,5 deciliter sör, 2,2 deciliter likőr, 1,4 deciliter bor, 0,4 deciliter whiskey, gin vagy vodka. Hogy hány egység váltja ki a kellemetlen másnaposság-tüneteket az egyénenként változik. 
    5.  Lefekvés előtt igyunk meg legalább fél liter vizet és aludjunk, amíg csak tudunk. 
    másnaposság
    6.  Ébredés után ismét hidratáljunk vízzel, citromos vízzel, mézes-gyömbéres-, vagy mentateával, ugyanis a mézben lévő fruktóz segíti az alkohol feldolgozását, a gyömbér enyhítheti az émelygést és a hányingert. A mentatea pedig a gyomorfájás leküzdésében segíthet. Bár elsőre furán hangzik, de sokan esküsznek arra, hogy érdemes savanyúságlevet inni: és valóban, a lében található só, cukor és ecet mind segít helyreállítani az elektrolitháztartást.
    Jó választásnak tűnhet az is, ha a cékla levét leszűrjük és sárgarépalével keverjük, mert csodás májtisztító hatású. A szilveszteri másnaposságra például a lehető legjobb döntés lehet ez a zöldséglé turmix.   
    7.  Bármennyire nincs étvágyunk, mindenképpen együnk valamit, a gyümölcsök és a levesek például kiválóak a másnaposság enyhítésére, különösen a banán vagy a zöldséges húsleves, mert ezek sok káliumot tartalmaznak, ami segít visszaállítani az alkohol miatti káliumveszteséget, de a tojásos vagy a káposztás ételek, pirítós vagy extrudált kenyerek is jó szolgálatot tehetnek. Nem véletlen, hogy sokan a korhelylevest illesztik ilyenkor étrendjükbe.  
    8.  Ezek után frissítsük fel magunkat egy tusolással vagy egy sétával a szabadban, de a legjobb, ha a nap hátralévő részét pihenéssel töltjük.
    Egy jó tanács: érdemes megfigyelni azt a jelenséget, hogy ameddig iszik valaki, addig jól érezheti magát, s akkor jönnek a furcsa érzetek, amikor abbahagyja az ivást. Ezért különösen jó, ha mindenki ismeri a mértéket, és szervezetének reakcióját az őt ért különböző hatásokra. Ne feledjük, hogy a kis mennyiségű, jó minőségű alkoholos ital fogyasztása emésztést segítő, étvágyjavító, értágító, immunerősítő, és enyhén nyugtató hatású. Újabban az érelmeszesedés egyik megelőzőjének is tartják, a mediterrán étrendben is a jó fajta vörös bor mértékkel beilleszthető.  


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont