2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Modern kezelési módszer az ízületi panaszok ellen – interjú Dr. Hidas Péterrel

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    Intézetünk új szolgáltatása, a PRP-kezelés során szervezetünk természetes folyékony szövetének egyik elemét, a thrombocytákat, koncentráltan olyan helyre juttatják, ahol biológiai regenerációt tudnak elindítani, s ehhez semmilyen kémiailag előállított készítményt nem használnak. Így a PRP-kezelés számos ízületi panaszra nyújthat megoldást. Dr. Hidas Péter Phd ortopéd sebész, sportsebész főorvos és sportrehabilitációs programvezetővel készült interjúnkból részletesen megismerhetik a kezelés menetét és hatásmechanizmusát.
     

    Mit takar pontosan a PRP-kezelés és mennyire számít elterjedtnek az eljárás az ízületi panaszok kezelésében?

    A PRP-eljárás már több éve létezik, ez tulajdonképpen a sajátvér-visszainjekciózásnak egy sokkal letisztultabb és szakmailag elfogadottabb változata. A pácienstől levett vért bizonyos ideig centrifugáljuk, ezáltal a vérnek a különböző sejtes és folyadékrétegei elkülönülnek egymástól. Ezekből az úgynevezett vérlemezkedús réteget – ezt takarja az eljárás neve: platelet-rich plasma – visszajuttatjuk az ízületbe. A kezelésnek az utóbbi 5-10 évben komoly irodalma és masszív tudományos háttere keletkezett, ami bizonyítja pozitív hatásait.

    Hidas Péter
    Dr. Hidas Péter Phd

    Melyek a PRP-kezelés a pozitív hatásai?

    A páciens ízületeibe injekciózott vérlemezkedús rétegben olyan növekedési faktor csoportok és csontmorfogenetikus fehérjék találhatók, amik egyrészt szöveti regenerációt, másrészt bizonyos fokú porcképzést indítanak el az ízületben. Az újonnan képződött porc nem azonos a hyalin porccal, egy annál gyengébb biomechanikai tulajdonságú rostos porcréteg keletkezik. Ezáltal képes arra ez a módszer, hogy meghosszabbítsa az ízület élettartamát. Tehát később érünk el abba stádiumba, hogy egy teljes kopás miatt, mondjuk protézisbeültetés váljék szükségessé.

    A másik nagy előnye, hogy egy jelentős mennyiségű gyulladáscsökkentő ágens szabadul fel a vérlemezkékből. Ezek az ízületi gyulladást és folyadéktermelést csökkentik. A módszer nem csak az ízületi porc regenerációra van pozitív hatással, hanem a csontközeli íntapadások gyulladásos elváltozásainak a kezelésére is nagyon hatékony. Például: a teniszkönyök, sarokfájdalom vagy az Achilles-íngyulladás panaszai esetén is alkalmazható.
     

    Igényel-e bármilyen felkészülést a páciens részéről a kezelés?

    Tulajdonképpen semmit. De alapvető fontosságú, hogy akut gyulladás ne legyen jelen a szervezetben. Tehát például ne megfázáskor, hanem az egészséges szervezetből vegyük le a kezelésre felhasznált vért. A figyelembe vett paraméterek nagyjából megegyeznek a véradás kritériumaival.
     

    Mikor és hogyan gyűjtik be a kezeléshez szükséges vért?

    Gyakorlatilag minden egyben történik. Többféle rendszer segítségével történhet a PRP-kezelés. A Budai Egészségközpontban egy olyan zárt rendszert használunk, amiből sem a vér, sem a lemezkedús réteg nem kerül ki, tehát nem „érintkezik” a levegővel.
    Normál vérvétel történik, mintegy 60 ml vért veszünk le a pácienstől. A steril és zárt tubusba került vér alkotóelemei a centrifugálás során elkülönülnek. A rendszer lehetővé teszi, hogy ugyanebből a tubusból, anélkül, hogy kinyitnánk, le tudjuk szívni kezeléshez szükséges vérlemezkedús réteget egy zárt fecskendőbe. Ezt juttatjuk vissza a páciens ízületeibe.

    PRP-kezelés

    Mennyi időt vesz igénybe a PRP-kezelés és szükséges-e megismételni?

    Az eljárás kb. 30-35 percet vesz igénybe: levesszük a páciens vérét, a centrifugálás ebből kb. negyed óra, majd visszainjekciózzuk a szükséges területre a 4-10 milliliternyi hasznos anyagot. A Budai Egészségközpontban alkalmazott módszer egyszeri beavatkozást igényel.
     

    Melyek lehetnek azok a területek, ahol pozitív hatást fejt ki a PRP-kezelést?

    Elméletileg bármelyik ízületben kifejtheti a hatását. Leggyakrabban a térd és a csípő ízületeibe fecskendezünk, de könyök-, váll-, és bokaízületbe is adjuk. Ez a porcregenerációt serkentő hatás.
    A másik, a gyulladáscsökkentő és szövetregenerációt serkentő hatás gyakorlatilag minden csontközeli íntapadás esetén alkalmazható, – a már felsorolt teniszkönyök, sarokfájdalom vagy az Achilles-íngyulladás panaszainak enyhítésére.
     

    Sérülések, húzódások gyógyítására is alkalmas a PRP-kezelés?

    Egyre nagyobb teret nyer a sportsérülések regenerációjában az eljárás. Gyorsítja a különböző izomsérülések és -húzódások gyógyulását. Érdemes kiemelni, hogy az ilyen típusú eljárásoknál felmerülhet a dopping problémája. A módszert bevizsgálta a WADA (World Anti-Doping Agency, magyarul: Doppingellenes Világszervezet) és zöld utat adott neki. Tehát a sportsérülések rehabilitációjának felgyorsításában ma már viszonylag bejáratott módszer.
     

    Fájdalmas a kezelés?

    Nagyjából annyi fájdalommal jár, mint egy izomba, fenékbe adott injekció. Természetesen, ha íntapadásos területeket injekciózunk, az kellemetlen lehet, mivel ezt a gyulladt területre kell adnunk.
     

    Mikorra várhatja a páciens panaszai enyhülését?

    Ha íntapadásos, íngyulladásos területekre, nyálkahártyatömlőkbe adjuk, azt szoktuk javasolni, hogy 2-3 hét pihenőt mindenképpen tartson a páciens. Utána fokozatosan el lehet kezdeni terhelni az adott területet, visszatérhet a normál élethez. Az ilyen típusú panaszok várhatóan 4-6 hét után szűnnek meg.
    Ízületbe adva markáns hatást a páciens rögtön nem érez. Azt érezheti, hogy „van valami” a térdében, például lehet diszkomfort érzete pár napig. A porcregeneráló hatás, amit ettől a módszertől várunk fokozatosan lopódzik majd be a páciens életébe.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont