2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Modern, biztonságos, várakozásmentes sebészeti osztály

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    Magyarország piacvezető magánegészségügyi szolgáltatójaként a Budai Egészségközpont 70 ágyas privát fekvőbetegrészlegen kínál gyógyulási lehetőséget páciensei számára. Legújabb interjúnkban Dr. Schöller Andrea, a mátrixosztály keretein belül működő sebészeti ellátás részlegvezetője az osztály felépítésébe enged betekintést és számos hasznos információt oszt meg pácienseink számára.
     

    sebeszeti-osztaly-scholler-andrea-1
    Dr. Schöller Andrea, a Budai Egészségközpont sebészeti részlegvezetője

    A kórházi szolgáltatások (privát fekvőbeteg-ellátás) keretein belül mióta vehető igénybe sebészeti ellátás? Milyen feltételek szükségesek egyáltalán, hogy egy ilyen kaliberű szolgáltatás elindulhasson?

    A tavalyi év során döntött úgy az intézet vezetése, hogy kiterjeszti a fekvőbeteg-ellátást a gerincsebészeten túl egyéb manuális szakmákra is. A kórházi szolgáltatások fokozatosan bővültek előszőr ortopéd-traumatológiai, majd urológiai és végül általános hasi sebészeti ellátásokkal. A bent fekvést igénylő osztályos működés gördülékenységének alapvető feltétele, hogy a szükséges társzakmák megtalálhatók legyenek egy intézményen belül, ami a 20 éves múltra visszatekintő, 45 szakmát felvonultató Budai Egészségközpontban adott volt. Ehhez hozzátartozik az intézetben működő intenzív osztály felkészültsége is, ami lehetővé teszi nagyobb műtétek elvégzését magasabb rizikójú páciensek esetében is.

    A műtéti ellátás egy mátrixosztály keretében működik, ami azt jelenti, hogy a gerincsebészeti, ortopédiai, és sebészeti privát betegek ugyanazon az osztályon kerülnek elhelyezésre. Az operációkra egy közös, új építésű legmodernebb infrastruktúrával és eszközökkel felszerelt műtőben kerül sor.

    Miért fontos az új építésű, modern műtő és a felszereltség?

    Egy ilyen mértékben felszerelt műtő nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a posztoperatív szeptikus szövődmények, tehát a műtét utáni fertőzések lehetőségét minimálisra csökkentsük. A beépített speciális klíma- és légfertőtlenítő rendszer a legnagyobb biztonságot eredményezi a műtét elvégzése során. A vadonatúj laparoszkópos eszközparkot (a laparoszkópos műtét során kis nyílásokon át behelyezett, úgynevezett trokárokon át végezzük a műtétet) pedig számos műtéti típus esetén alkalmazzuk.

    sebeszeti-osztaly-scholler-andrea-2

    Milyen más műtéti típusok, operációk elvégzésre van lehetőség sebészeti osztályon?

    A sebészeti ellátás bevezetését több fázisban képzeljük el. Az első fázis során a leggyakoribb, általában egynapos sebészeti ellátás keretében is elérhető kórképek műtéti kezelésére nyílik lehetőség. Ilyenek például a különböző sérvtípusok hagyományos vagy laparoszkópos úton történő megoldása, lágyrészműtétek, proktológiai beavatkozások. Emellett végzünk epehólyageltávolítást, pajzsmirigy- és emlőműtétet is. A későbbiekben bővíteni szeretnénk a listát, elsősorban a sebészeti ellátást igénylő gasztroenterológiai betegek műtéti ellátását tervezzük.

    Az állami ellátáshoz képest, mennyivel rövidülhet a várakozási idő egy-egy műtét esetén?

    A kettő valójában nem összevethető. Nekünk nincsenek olyan várólistáink, mint a központi regisztrációt igénylő műtétek (például ilyenek a sérvműtétek vagy protézisbeültetések) esetében a közfinanszírozott szektorban. Egy elektív (tervezett) műtét esetében a szakma szabálya szerint a preoperatív, tehát a műtét előtti kivizsgálások, maga az ellátás szervezése, illetve a műtőkapacitás figyelembevételével azelőjegyzés és műtét között eltelhet 2-3 hét várakozási idő, ez a velejárója az ellátásnak.

    sebeszeti-osztaly-scholler-andrea-3

    Mik a betegútvonal legfőbb állomásai?

    A betegek egy része már ismert elváltozással, például lágyéksérv miatt keresi föl intézetünket sebészeti osztályos ellátás céljából. Ilyenkor szükség van a járóbeteg ellátásban egy sebészeti szakorvosi konzultációra a leendő kezelőorvossal, amely során a páciens részletes felvilágosítást kap a betegségről a műtéti eljárásról, a kivizsgálás menetéről. Szükséges friss, teljes laborvizsgálat elvégzése alvadási paraméterekkel, vércsoportvizsgálattal, ellenanyagszűréssel, EKG-vizsgálat, mellkasröntgen és szükség esetén egyéb képalkotó vagy szakorvosi vizsgálatokra is sor kerülhet. Ezt követi az aneszteziológiai vizsgálat. A vizsgálatok során kerülnek átadásra a betegtájékoztatók és a beleegyező nyilatkozatok. Külön ellátásszervező apparátus segíti a munkánkat. A fekvőbeteg koordinátor kollégák végzik az adminisztratív hátterét az ellátásnak, ők tartják a kapcsolatot a páciensekkel és a biztosítókkal is, szervezik a betegutakat, és minden gyakorlati tudnivalóról felvilágosítják a pácienst.

    Mit tartalmaznak az említett betegtájékoztató anyagok és miért fontosak?

    A füzet jellegű betegtájékoztatók célja, hogy a beteg megismerje a betegsége kialakulásának körülményeit, a műtét menetét, a műtét elvégzésének és elmaradásának a kockázatait, a befekvés és felépülés menetét. Egy ilyen anyag a betegségtől és műtéti típustól függően pár vagy többtízoldalas is lehet. Ha a beteg átlátja és megérti a beavatkozások előkészületeit és menetét, akkor nem érik váratlanul a szokatlan helyzetek, és maga is aktívabban hozzájárulhat saját gyógyulásához, mivel pontos magyarázatokat és előírásokat kap.

    sebeszeti-osztaly-scholler-andrea-4

    Mit érdemes tudnia a pácienseknek a szolgáltatás finanszírozási infrastruktúrájáról?

    Többféle csomag és ár található azonos műtétek esetén a magánellátás piacán, sokszor nem egyértelmű, hogy ezek mit tartalmaznak. A Budai Egészségközpontban arra törekszünk, hogy az árképzésünk áttekinthető, és egyértelmű legyen, ne érje a pácienseket meglepetés az árajánlat kiküldésekor. Nálunk a műtét előtti kivizsgálás és a műtéti eljárás az ápolással együtt alap esetekben sztenderd árakon jelenik meg a honlapon, ami tehát teljes ellátási csomagokat takar – aminek része a műtét utáni kontrollvizsgálat is. Természetesen kerülhet sor egyedi árképzésre, erre jónéhány esetben szükség van. Például, ha egy betegnek társbetegségei vannak, ami miatt a rutin műtét előtti vizsgálatokon kívül egyéb vizsgálatok is szükségesek, vagy speciális ellátást igényel ápolási vagy sebészeti szempontból, akkor az természetesen módosíthat a végösszegen, amit előre megtervezünk.

    Manapság egyre több ember rendelkezik egészségügyi biztosítással. Ezen keresztül is igénybe vehető a szolgáltatás?

    Természetesen, az intézet egyre több biztosítóval áll kapcsolatban. Gyakorlatilag a betegek fele munkahely által vagy önerőből finanszírozott biztosítással keresi fel a rendeléseket, ami nagy könnyebbséget jelent a műtétek finanszírozásánál. A magankorhaz@bhc.hu email címen kaphatnak bővebb tájékoztatást az ellátásról az érdeklődők, és arról is tájékozódhatnak, hogy milyen biztosítókkal áll kapcsolatban intézetünk.

    sebeszeti-osztaly-scholler-andrea-5

    Várható-e bővülés a privát fekvőbeteg-ellátásban? Mik az osztály jövőbeli tervei?

    Jelenleg a gyakori, jóindulatú és rövidebb kórházi ellátást igénylő betegségek elektív, tehát tervezett műtéti kezelése zajlik. A sebész csapat 10 kiválóan felkészült és tapasztalt orvosból áll. Akut ellátás jelenleg nincsen. Remélhetőleg a jövő év elejétől szintet tudunk lépni, és lehetőségünk lesz onkológiai műtétek elvégzésére is. Bízom benne, hogy az új kórházi szárny megépítése, melynek munkálatai hamarosan elkezdődnek, lehetővé fogja tenni fejlődést, önálló sebészeti osztály kialakítását is.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont