2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    7 tévhit az alkoholról

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-03

    Az év végi, ünnepi időszakban több alkoholt fogyasztunk, mint általában, ezért nem árt tisztában lenni a leggyakoribb tévedésekkel a szeszes italokról.

    Alkohol tévhitek

    1. Az alkohol felmelegít a hidegben

    Ez a tévhit számos tragikus eset forrása, hiszen sokan úgy gondolják, hogy ha alkoholos italokat isznak, az melegen tartja őket, így nem hűl ki a testük. Ez azonban nem igaz: ha alkoholt iszunk, úgy érezzük, hogy melegünk lett tőle, mert a bőrhöz közeli perifériás véredények kitágulnak, több vér áramlik át rajtuk. Ez az oka annak is, hogy sokan kipirulnak a szeszes italoktól. Csakhogy eközben a test más részei kevesebb vérhez jutnak, és míg a testfelszín hőmérséklete nő, addig a belső, létfontosságú szerveké csökken. Ezért a hiedelemmel ellentétben az alkohol lehűti a testet, sőt: kevésbé ellenállóvá teszi a hideggel szemben. Mivel a túlzott alkoholfogyasztás kontrollvesztéssel is járhat, mondjuk azzal, hogy az illető lefekszik aludni a szabadban a metsző hideg ellenére, ez együtt vészes kihűléshez, hipotermiához vezethet.

    2. Nem hizlal, mert alig van benne kalória

    Ugyancsak széles körben elterjedt tévhit, hogy az alkohol nem hizlal, mert kevés kalóriát tartalmaz. Különösen a vörösborról gondolják sokan, hogy belefér akár a fogyókúrába is. Csakhogy ez nem igaz: az alkoholos italokban jelentős mennyiségű kalória van. 4 centiliter pálinkával például 100 kcal energiát viszünk a szervezetbe, ugyanennyi édes likőrrel még többet, körülbelül 140 kcal-t. A borok ennél kevésbé hizlalnak, de egy deci száraz vörösbor is tartalmaz körülbelül 60, míg ugyanennyi fehérbor 80 kalóriát. Az édes borok ennél is jobban hizlalnak, 100-180 kcal-t is tartalmazhat decijük. A leghizlalóbb szeszes italok a koktélok a hozzájuk felhasznált szirupok miatt. A tejszínes-cukros Pina Colada például akár 600 kalóriát is tartalmazhat, ami megfelel egy tábla csokoládé elfogyasztásának.

    3. Ha sokat eszünk, nem rúgunk be

    Ennek a tévhitnek van alapja, de mégsem igaz. Ha ivás közben folyamatosan eszünk, akkor lassabban rúgunk be, mert az elfogyasztott alkohol lassabban szívódik fel a szervezetünkben. De ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem rúgunk be, hiszen ez csak az alkohol mennyiségétől függ, nem attól, hogy mivel fogyasztjuk. Ha üres gyomorra iszunk, akkor nem jobban, hanem gyorsabban érezzük ittasnak magunkat.

    4. Gyorsabb a berúgás, ha többfélét iszunk

    Egy hazai felmérésben az emberek mintegy kétharmada azt válaszolta, hogy szerinte gyorsabban bele lehet rúgni attól, ha keverjük a szeszes italokat. Ezért tartják sokan, hogy ha csak egyfélét isznak, akkor könnyebb tartani a kontrollt. Ez sem igaz: mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk az alkoholt, a mennyiség az, ami számít a részegségnél.

    5. Az alkohol jó a megfázásra

    Ez a tévhit csak külső alkalmazás esetén igaz: az alkoholos kézfertőtlenítők valóban képesek a vírusok terjedését megakadályozni. Azt azonban semmilyen tudományos kutatás nem igazolta, hogy a szeszes italok fogyasztása segít a nátha leküzdésében, vagy “megöli a vírusokat” a szervezetben. Ugyanakkor, ha betegen iszunk, azzal megterheljük a testet, így tovább tarthat a gyógyulás, nem is beszélve arról, hogy az alkohol számos gyógyszer felszívódását gátolhatja.

    alkohol tévhitek

    6. Néhány óra elég a kijózanodáshoz

    Sokan hiszik azt, hogy egy kiadós bulit, nagy ivászatot követően elég néhány óra alvás, egy forró kávé és egy hideg zuhany, és már indulhat is a nap. Csakhogy az alkohol, főleg ha nagy mennyiséget fogyasztottunk, nem ürül ki pár óra alatt. Éppen ezért vezetni sem tanácsos ennyi idő után. Ha csak egyetlen pohárral ittunk, például egy sört vagy bort, annak is két óra kell, hogy távozzon a szervezetből. Ehhez mérten több ital kiürüléséhez több időre van szükség.

    7. Az alkohol kis mennyiségben egészséges

    Sokan azt tartják, hogy a kis mennyiségű alkoholnak egészségmegőrző hatása van. De megdőlt a „francia paradoxon”, hogy naponta egy pohár vörösbor jót tesz a szívnek. Minden alkohol káros. Ennek a tévhitnek az alapja az volt, hogy a vörösborban lévő antioxidáns vegyület, a rezveratrol jó hatással lehet a szívre és az érrendszerre. Az nem bizonyított, hogy a rendszeres ivás jót tenne a vérnyomásnak vagy a koleszterinszintnek, az viszont igen, hogy az alkohol káros hatásai messze felülmúlják vélt vagy valós előnyeit.

    +1 tanács

    Amikor alkoholfogyasztás mellett döntünk, fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg vizet igyunk, és előre tervezzük meg a biztonságos hazajutás módját.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont