Közeledik a tavasz és itt az ideje a tél során kimerült vitaminraktárainkat is újratölteni, hogy ellenállóképességünk ne gyengüljön. Ehhez szükséges, hogy a megfelelő nyersanyagokat használjuk fel és megfelelő módon készítsük el ételeinket.
A legtöbb vitaminból ugyan csak kis mennyiségben van szüksége a szervezetnek, de a normális anyagcsere folyamatokhoz esszenciálisak. Egységesen vitaminoknak hívjuk őket, bár kémiailag teljesen különböző szerves molekulák csoportjaiba tartoznak. Mivel az emberi szervezet nem képes a legtöbb vitamin előállítására, ezért feltétlenül figyelnünk kell arra, hogy az elfogyasztott ételekkel biztosítsuk őket szervezetünk számára. Egyes betegségek tovább fokozhatják a különböző vitaminhiányos állapotok kialakulásának esélyét, ezért ilyenkor fokozottan figyelni kell arra, hogy a megfelelő étrendi ajánlásokat kövessük.
D-vitamin
Érdekes, hogy a D-vitamin az egyetlen vitamin, amit szervezetünk elő tud állítani napfény hatására, mégis könnyedén alacsonyra csökkenhet a szintje tél végére. Ennek hátterében az áll, hogy télen kevesebb a napból érkező UV sugárzás, melynek hatására bőrünkben a D-vitamin előanyagaiból kialakul annak aktív formája. Ha napfény hiányát a bevitt táplálékkal szeretnék ellensúlyozni akkor az alábbi nyersanyagokkal tehetjük meg: olajos halak (lazac, hering, makréla), a máj, a belsőségek és a tojássárgája. Az októbertől márciusig tartó időszakban csupán nyersanyagokkal nem tudjuk fedezni a szükséges mennyiséget, ezért napi 2000 nemzetközi egység (NE) bevitele javasolt egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében. A D-vitaminnak fontos szerepe van a kalcium és a foszfát felszívódásában és anyagcseréjében, ezáltal a csontok egészségében is. D-vitamin-hiány esetén oszteomalácia, vagyis csontlágyulás alakulhat ki, ami tulajdonképpen az angolkór felnőttkorban jelentkező formája. A D-vitamin megfelelő mennyisége szükséges a férfi és a női termékenység fenntartásához, az immunrendszer megfelelő működéséhez. Fontos szerepe van a daganatok – leginkább a vastagbél- és az emlőrák – megelőzésében és az autoimmun betegségek elleni küzdelemben.
C-vitamin
A C-vitamin számos folyamatban játszik szerepet szervezetünkben. Természetes antioxidánsként szolgál, így védi szervezetünket a káros szabad gyököktől, de elengedhetetlen a szerepe a kollagénképződésben, a vas bélben való felszívódásában és az immunrendszer működésében is. A C-vitamin legfontosabb forrásai a gyümölcsök és a zöldségek lehetnek, melyek közül a legjobbak közé tartozik a petrezselyemzöld, a csipkebogyó, a paprika, az acerola és a homoktövis, de kiemelendők a citrusfélék, a kivi, a paradicsom, a burgonya, a kelbimbó, a karfiol, a brokkoli, az eper, a káposzta és a spenót is.