2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hatalmas a tudásanyag egy-egy ízületről - Interjú Dr. Schandl Károly PhD vállspecialista ortopéd orvossal

    Létrehozás dátuma: 2022-06-22

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-05-17

    Márciusi kedvezmények - Budai Egészségközpont

    Tapasztalt ortopéd orvosainkhoz csatlakozott Dr. Schandl Károly vállspecialista, akit a gyógyítói hivatásról és speciális szakterületéről kérdeztünk. A beszélgetés során kitértünk a leggyakoribb vállproblémákra, sportsérülésekre, valamint a magas színvonalú külföldi orvosi tapasztalatok hazai gyakorlatban való alkalmazására és a speciális szaktudás szükségszerűségére.

    20% kedvezmény mozgásszervi sebészeti szakorvosi vizsgálat árából

    Miért választotta az orvosi hivatást és az ortopédia szakirányt?

    A családunk igazi orvos család. Édesapám szülész-nőgyógyász, így az egész életünk annak a készenlétnek volt alárendelve, amivel ez a szakma együtt jár. Ennek a hivatásnak a közelségében nőttem fel, számomra teljesen természetes döntés volt, hogy ezt az életutat választottam. Két öcsém is orvos lett, a fiatalabbik édesapánk nyomdokait követve a szülészeti pályát választotta, míg az idősebb szájsebész lett. Az egyetem elvégzése után nekem is választanom kellett, hogy milyen irányba induljak a továbbiakban. Azt biztosan tudtam, hogy manuális szakmában szeretnék elhelyezkedni. Két lehetőség jött szóba. Az egyik a szülészet-nőgyógyászat, a másik az ortopédia-traumatológia. Anyai nagybátyám országosan ismert és elismert sportsebészként dolgozott a Fejér Megyei Szent György Kórházban és mivel a sport világa is mindig közel állt hozzám az utóbbira esett a választásom.

    Hatalmas a tudásanyag egy-egy ízületről

    Ön az ortopédia területén belül is a vállízületi betegségek és sérülések szakértője. Melyek a leggyakrabban előforduló problémák ezen a területen és milyen kezelési lehetőségekkel élhet a páciens?

    Az utóbbi két évtized látványos technikai fejlődést hozott mozgásszervi sebészetben és napjainkban is folyamatos fejlődés alatt áll. Ennek köszönhetően egyre nagyobb teret hódítottak az ízületi tükrözéses (artroszkópia) technikák. Ma már az artroszkópos és feltárásos eszközök és implantátumok, olyan arzenálja áll rendelkezésünkre, melyekkel a korábban megoldhatatlannak hitt vagy olykor felismerésre sem kerülő elváltozások is gyógyíthatóvá váltak. Ezzel párhuzamosan szakmán belül elindult egy jól érzékelhető specializálódás. Ez a folyamat Nyugat-Európában és a tengerentúlon már régebb óta tart, de ma már hazánkban is tetten érhető. A specialisták érdeklődése egyre inkább egy kitüntetett ízület felé fordul és ennek a testtájnak sérüléseire, degeneratív vagy akár fejlődéstani elváltozásaira kínálnak megoldást. Köszönhetően hazai mesteremnek Dr. Gulyás Károlynak, továbbá a külföldi tapasztalataimnak, magam is ezt az utat választottam és az utóbbi évektől kezdve kizárólag vállbetegségek és sérülések kezelésével foglalkozom. Hiszem, hogy a beteg érdeke is azt diktálja, hogy az orvos, akihez fájdalmával vagy egyéb panaszával fordul, birtokában legyen a legmodernebb kezelési módszereknek és technikáknak, mi több nagy gyakorlattal alkalmazza azokat.
    A vállízületet érintő elváltozások jól megfigyelhető koreloszlást mutatnak. A tizen- és huszonéves korosztályban a különböző instabilitásos problémák a jellemzőek, majd a harmincas negyvenes éveikben járó páciensek esetében a gyulladásos elváltozások a gyakoriak. Ötven- és hatvanéves korban jelennek meg általában a rotátorköpeny betegségei, illetve hetven év fölött a kopásos degeneratív elváltozások tapasztalhatóak nagyobb számban.

    Abban az esetben, amikor a vállműtétre van szükség, mit várhat a páciens? Mi történik vele a műtét során, mennyi idő lesz a felépülés és milyen eredményre számítson?

    Az artroszkópos technikák megjelenése nagy előrelépés volt a vállműtétek történetében. Ezzel a módszerrel félcentis metszéseken keresztül kamerát és kifejezetten erre a célra kifejlesztett speciális eszközöket vezetünk az ízületbe. Az eljárás, a korábbi nyitott technikákkal szemben, sokkal alaposabb műtét közbeni diagnosztikát és a folyamatosan fejlődő implantátumokak köszönhetően egyre jobb ellátást tesz lehetővé. Az ilyen ízületi tükrözéses módszer alig látható hegek maradnak egy-egy beavatkozás után és lehetővé váltak az egynapos beavatkozások, vagyis nem szükséges a betegeknek éjszakára a kórházban maradniuk. A vállprotézisek is hasonlóan látványos fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években, és ennek köszönhetően az ilyen műtétek után várható életminőség is jelentősen növekedett.

    Hatalmas a tudásanyag egy-egy ízületről

    Ön sportorvosi tapasztalatot is szerzett. Melyek a leggyakoribb sérülések, hogyan kerülhetik el ezeket, akik a sport miatt extrém terhelésnek teszik ki egy-egy ízületük?

    Az utóbbi években számottevően megnövekedett a sportsérülések száma. Egyre több az amatőr hobbisportoló, a mindennapi életnek részévé vált a testmozgás. Futók esetében a túlterheléses problémák, illetve labdajátékok űzőinél az ízületi sérülések, például porcleválás, keresztszalag szakadás következhet be. Vállsérülések közül a különböző ficamok a leggyakoribbak. Mivel ma már az idősebb korosztály is rendszeresen sportol a rotátorköpeny-szakadás is egyre gyakrabban előfordul.

    A sportsérülések elkerüléséhez fontos a megfelelő bemelegítés és a nyújtások, de rendszeres sportolás esetén minden korosztályban ajánlott speciális táplálékkiegészítők alkalmazása.

    Külföldi ösztöndíjakkal és egy amerikai tanulmányúttal is bővítette tudását és látáskörét. Melyek voltak a legfontosabb új ismeretek az ön számára, amiket a hazai gyakorlatba is sikerült beépítenie?

    Ahogy korábban említettem külföldön már jellemző, hogy egy ortopéd orvos egyetlen ízülettel foglalkozik, így a tanulmányútjaim során is vállspecialistáktól tanultam. Talán az amerikai utazásból profitáltam a legtöbbet. Az ottani mentorom a praxisában heti 100-120 beteget vizsgált meg, és mindig ugyanazt a metódust alkalmazta. Ezzel az alapossággal biztosította, hogy nehogy elkerülje valami a figyelmét. Megtapasztaltam, hogy mennyire hatékonyan és praktikusan szervezik a rendelést, emiatt nagyon gyors az ellátás. Több páciensre jut idő, de mindez nem megy a minőség rovására a jólszervezettségnek köszönhetően. Mondanom sem kell, hogy minden tekintetben csúcstechnikát alkalmazott a műtőben is, és örömmel jelenthetem, hogy ma már Magyarországon sem állunk messze ettől a szinttől.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont