2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Számítógépes modellek a gerincgyógyászatban

  Létrehozás dátuma: 2022. Szeptember 28. Szerda 9:10

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-30

  „OTKA” posztdoktori kiválósági program keretében Dr. Éltes Péter Endre PhD tudományos kutatás-fejlesztési projektje támogatást nyert. A pályázat nagyon erős versenyben állt helyt, a Klinikai Orvostudományok szekcióban mindössze két csoport kapott finanszírozást. A projekt futamideje 3 év, összköltségvetése 28.3 millió forint. A tudományos munka intézetünk szakkórházának, az Országos Gerincgyógyászati Központnak az In Silico Biomechanikai Laboratóriumában valósul meg. A PASCAL (Patient-Specific Cervical Alignment) projekt célja a betegspecifikus nyaki gerincgörbület elemzése és helyreállítása in silico, vagyis számítógépes módszerek segítségével. A kutatási eredmények a személyre szabott gerincsebészeti eljárások kidolgozását és széleskörű alkalmazását teszik lehetővé.

  Nyaki gerincszakaszról készült CT felvételek, valamint számítógépes gerinc- és gerincimplantátum-modellek
  Nyaki gerincszakaszról készült röntgenfelvételek, valamint számítógépes gerinc- és gerincimplantátum-modellek

  Az egyénre szabott orvoslás és terápia csúcstechnológiás megoldások felhasználásával érhető el. Nyaki gerinc esetében komputertomográfiás (CT) felvételekből számítógépes modellek építhetőek fel, melyek betegspecifikus kezelést biztosíthatnak. A tanulmány célja egy olyan módszer létrehozása, amely a fekvő CT-felvételekből alkotott modelleket az álló helyzethez igazítja a szintén álló pozícióban készült röntgenfelvételek alapján. Ennek köszönhetően egy nyaki csigolyatest pótlása esetén a korrigált görbületű modellek nagyobb mértékben segítik majd a betegspecifikus implantátumfejlesztést. Az ilyen implantátumok nemcsak a gerinc stabilitását állítják helyre, hanem a szokásos műtéti rekonstrukciókhoz képest kedvezőbb megoldást nyújtanak. A számítógépes modellek precizitásának növelésével pontosabb személyre szabott kezelési lehetőségek válnak majd elérhetővé.

  Gratulálunk Dr. Éltes Péternek és az In Silico Biomechanikai Laboratóriumnak a pályázat elnyeréséhez, valamint sok sikert kívánunk a kutatómunkájukhoz!


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>