2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Számítógépes modellek a gerincgyógyászatban

    Létrehozás dátuma: 2022-09-28

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-30

    „OTKA” posztdoktori kiválósági program keretében Dr. Éltes Péter Endre PhD tudományos kutatás-fejlesztési projektje támogatást nyert. A pályázat nagyon erős versenyben állt helyt, a Klinikai Orvostudományok szekcióban mindössze két csoport kapott finanszírozást. A projekt futamideje 3 év, összköltségvetése 28.3 millió forint. A tudományos munka intézetünk szakkórházának, az Országos Gerincgyógyászati Központnak az In Silico Biomechanikai Laboratóriumában valósul meg. A PASCAL (Patient-Specific Cervical Alignment) projekt célja a betegspecifikus nyaki gerincgörbület elemzése és helyreállítása in silico, vagyis számítógépes módszerek segítségével. A kutatási eredmények a személyre szabott gerincsebészeti eljárások kidolgozását és széleskörű alkalmazását teszik lehetővé.

    Nyaki gerincszakaszról készült CT felvételek, valamint számítógépes gerinc- és gerincimplantátum-modellek
    Nyaki gerincszakaszról készült röntgenfelvételek, valamint számítógépes gerinc- és gerincimplantátum-modellek

    Az egyénre szabott orvoslás és terápia csúcstechnológiás megoldások felhasználásával érhető el. Nyaki gerinc esetében komputertomográfiás (CT) felvételekből számítógépes modellek építhetőek fel, melyek betegspecifikus kezelést biztosíthatnak. A tanulmány célja egy olyan módszer létrehozása, amely a fekvő CT-felvételekből alkotott modelleket az álló helyzethez igazítja a szintén álló pozícióban készült röntgenfelvételek alapján. Ennek köszönhetően egy nyaki csigolyatest pótlása esetén a korrigált görbületű modellek nagyobb mértékben segítik majd a betegspecifikus implantátumfejlesztést. Az ilyen implantátumok nemcsak a gerinc stabilitását állítják helyre, hanem a szokásos műtéti rekonstrukciókhoz képest kedvezőbb megoldást nyújtanak. A számítógépes modellek precizitásának növelésével pontosabb személyre szabott kezelési lehetőségek válnak majd elérhetővé.

    Gratulálunk Dr. Éltes Péternek és az In Silico Biomechanikai Laboratóriumnak a pályázat elnyeréséhez, valamint sok sikert kívánunk a kutatómunkájukhoz!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább