2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Ritka, de létezik: a gerincdaganat - Interjú Dr. Szövérfi Zsolt PhD gerincsebésszel, a Budai Egészségközpont orvosigazgatójával

    Létrehozás dátuma: 2022-11-04

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-11-05

    A rákos betegségek mindegyike egyedi jellemzőkkel rendelkezik, illetve a betegek egészségi állapota, kórtörténete eltérő, ezért minden eset különleges. A gerincdaganatok ellátása is speciális szaktudást igényel, ezeknek a tumoroknak a sajátosságairól, tüneteiről, kezelési és megelőzési lehetőségeiről kérdeztük Dr. Szövérfi Zsolt PhD gerincsebészt, a Budai Egészségközpont orvosigazgatóját.

    Dr. Szövérfi Zsolt PhD gerincsebész a Budai Egészségközpontban

    Mennyire gyakoriak a gerincet alkotó sejtekből és szövetekből kiinduló daganatos elváltozások?

    Azok a gerincdaganatok, amelyek másodlagosan alakulnak ki valamilyen másik tumor áttéteként egyáltalán nem ritkák (gerinc metasztázisok). Ezeknek az előfordulási gyakorisága sajnos egyre nagyobb, mivel általánosságban egyre több a daganatos megbetegedés. Ezzel szemben igen ritkák az olyan gerincdaganatok, amelyek nem valamilyen másik szervről terjednek át, hanem eredendően a gerinc alkotóelemeiből alakulnak ki. Magyarországon évente 20-30 ilyen új esetet diagnosztizálnak.

    Hogyan alakul ki a daganatos megbetegedés?

    A különböző szöveteinket alkotó sejtek osztódási képességét egy finom molekuláris szintű biológiai szabályozó rendszer határozza meg. Ha ez meghibásodik, akkor kóros sejtburjánzás indulhat el. Az evolúció számos szabályozási és biztosítási pontot alakított ki, de olykor egy-egy sejtnek sikerül ennek ellenére is korlátlanul tovább osztódni, és ezáltal daganatos betegséget okozni.

    Mitől válik rosszindulatúvá egy daganat?

    Egy jóindulatú daganat általában lassan növekszik, jól körülhatárolt, nem tör a szomszédos szervekbe, eltávolítást követően ritkán újul ki és nem képez áttétet. Ezzel ellentétben a rosszindulatú daganatok gyorsan növekednek, nincsenek jól elkülöníthető határaik, eltávolítást követően kiújulhatnak és áttéteket képezhetnek. Ebből következik, hogy gyógyításuk sokkal összetettebb és nehezebb.

    Milyen tünetei vannak a gerincdaganatoknak?

    Sajnos nincsenek olyan jellemző tünetei a gerincen kialakuló tumoroknak, melyek egyértelműen daganatos megbetegedésre utalnának. Ezért fontos megfelelő képalkotó diagnosztikai eszköz segítségével megvizsgálni az érintett területet, ha bármilyen szokatlan panasz tapasztalható, ami kezelések mellett sem javul hat héten belül. A leggyakrabban az érintett gerincszakasznál jelenik meg fájdalom, ami akár ki is sugározhat más területekre, például a végtagokba. Ezt akár neurológiai tünetek is kísérhetik, melyek egyaránt mutatkozhatnak érző és mozgató formában (zsibbadás, gyengülés, ügyetlenség érzés, járásbizonytalanság, széklet- és vizelettartási nehézség stb.). Ennek hátterében a gerincvelőt vagy a belőle kilépő idegeket érő nyomás áll, amit a daganat növekedése okoz. Továbbá az érintett csigolyák törése esetén gerincdeformitást (a gerinc normális görbületei megváltoznak), instabilitást (a csigolyák egymáshoz képest elmozdulnak) is előidézhet a tumor.

    Dr. Szövérfi Zsolt PhD gerincsebész a Budai Egészségközpontban

    Mi a különbség a primer és a metasztatikus gerincdaganatok kezelési stratégiája között?

    A két daganattípus ellátási folyamata teljesen különböző. A primer gerincdaganatoknál a cél a daganat teljes, ép szélekkel történő eltávolítása. Ez komplex műtéttechnikát és korházi körülményeket kíván, ezért az ilyen páciensek ellátása csak megfelelő centrumkorházban lehetséges. Jelenleg Magyarországon csak az Országos Gerincgyógyászati Központ képes ezen betegcsoportot a legmagasabb szakmai színvonalon ellátni. 

    Ezzel szemben a gerinc metasztázisok ellátása nem a műtéti technikában jelent kihívást, hanem a teljes betegút menedzselésében, ugyanis a sebészi ellátás ennek csak egy szűk szeletét képezi, vagyis a gerinc stabilitásának visszaállítását, az idegi elem nyomás alól történő felszabadítását és a tumor méretének csökkentését.  Ugyanakkor a páciens ellátása itt nem fejeződik be, komplex kemo- és radioterápiás protokollok segítenek a túlélésben és az életminőség növelésében. 

    Gerincműtét a Budai Egészségközpontban

    Milyen kiegészítő kezelési lehetőségek elérhetőek?

    A sebészi terápia hatékonysága számos technikával fokozható, de ez nagyban függ a daganat típusától. Sok esetben műtét előtt alkalmazhatóak a kemo- és radioterápiás protokollok, aminek segítségével a daganat mérete csökken, így könnyebben eltávolítható. Más esetben műtét után szükséges kemo- és sugárterápia alkalmazása ahhoz, hogy a teljes szervezetet éríntő daganatos betegséget kordában lehessen tartani.  A tudomány fejlődése miatt szerencsére számos újabb és újabb kezelési lehetőség színesíti a kezelési repertoárt. 

    Milyen kutatási célterületek léteznek, amik új kezelési lehetőséget biztosíthatnak a jövőben?

    Szerencsére a jelenleg zajló kutatások miatt a jövőben robbanásszerű növekedés várható a terápiás lehetőségek terén. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Dr. Lazáry Áron kollégámmal részt veszünk a gerincdaganat-kutatás legmagasabb szintű szervezetében, az AO Spine Knowledge Forum Tumor nemzetközi szervezetben (fokozza ennek a fontosságát, hogy Dr. Lazáry Áron a szervezet vezető testületének tagja). Így első kézből értesülünk a legújabb kutatások eredményeiről és a terápiát befolyásoló faktorokról, amit azonnal beépíthetünk a klinikai gyakorlatba.

    Talán a legfontosabb előrelépés a kutatás terén a célzott kemoterápiák megjelenése. Ezek lényege, hogy a gyógyszer célzottan a daganaton fejti ki a hatását, csökkentve a teljes szervezetre gyakorolt hatását ezáltal csökkentve a mellékhatások gyakoriságát és erősségét. 

    Ennek kapcsán kell kiemelnem, hogy intézeti betegutunkba beépítettük, hogy a sebészi kezelés után minden páciens eljusson a szövettani lelettel egy olyan onkológushoz, aki a mozgásszervi daganatos betegségek terén kiemelkedő szakmai tapasztalattal bír. Dr. Pápai Zsuzsára gondolok, aki a Honvéd Korház Onkológiai Osztályának vezető főorvosa, és az eddigi munkakapcsolatunk olyan kiemelkedő eseteket produkált, ami korábban példa nélküli volt. Van olyan közös betegünk, aki áttétes gerincdaganatos betegség műtéti terápiája és az azt követő onkológiai kezelés után már hét éves túléléssel rendelkezik. 

    Van olyan prevenciós tevékenység, amivel megelőzhető a gerincdaganatok kialakulása?

    Sajnos a gerincdaganatok kialakulása nem megelőzhető, de a felismerés időpontja nagy jelentőséggel bír a gyógyítási-gyógyulási folyamatban. Ezért kell nem specifikus tünetegyüttessel minél hamarabb szakorvoshoz fordulni, és minél előbb korrekt képalkotó vizsgálattal kivizsgálni. Fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel is, mivel, ha időben észlelnek egy daganatot és elkezdik annak kezelését, akkor nagyobb eséllyel megakadályozható, hogy áttétes gerincdaganat alakuljon ki.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Lendüljön formába tavaszi kedvezményünkkel!

    Érsebészeti szakorvosi vizsgálat és dietetikai tanácsadás 20% kedvezménnyel!