2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Magzatkorban eldőlhet gerincünk sorsa - Interjú Dr. Márkus István gerincgyógyásszal

    Létrehozás dátuma: 2023-04-06

    Dr. Márkus István, intézetünk gerincsebész, ortopéd szakorvosa már 10 éve foglalkozik gerincdeformitásokkal. Szakterülete a gyermekkori gerincbetegségek, melyek lehetnek veleszületett csigolyafejlődési rendellenességek vagy szerzett kórképek, mint például a gerincferdülés (scoliosis). A Budai Egészségközpontban elsősorban ezekhez a betegségekhez köthető panaszokkal várja pácienseit szakorvosunk, akit a leggyakoribb veleszületett gerincproblémákról, azok kimutatásáról, megelőzéséről és kezeléséről kérdeztünk interjúnkban.

    Interjú Dr. Márkus István gerincgyógyásszal
    Dr. Márkus István gerincgyógyász szakorvos

    Melyek a leggyakoribb veleszületett gerincbetegségek?

    A magzati élet korai stádiumában fejlődik ki a gerinc, melynek egyik leggyakoribb rendellenessége a csigolyaív-záródási zavar. Ez súlyos, járásképtelenséget okozó nyitottgerincűségtől egészen a tünetmentes állapotokig terjedő formákban nyilvánulhat meg. Sok esetben minimális morfológiai eltérést tapasztalunk, ami még orvosi kezelést sem igényel. Szintén gyakori probléma, hogy ékcsigolya vagy blokkcsigolya (az egészségestől eltérő alakú csigolyák) miatt gerincferdülés alakul ki. A csigolyaelcsúszás (spondyolisthesis) szintén jellegzetes ebben a korosztályban, akár már gyermekkorban is okozhat fájdalmat, de sokszor csak mellékleletként fedezik fel, mivel gyakran tünetmentes. Ezek a problémák a gyerekkori gerincbetegségek kb. 70-80 százalékát teszik ki, mind valamilyen veleszületett csigolyafejlődési zavar következménye.

    Interjú Dr. Márkus István gerincgyógyásszal

    Legkorábban mikor mutathatók ki a gerinc elváltozásai?

    Magyarországon a magzatkori szűréseknek része az ultrahang és a laborvizsgálatok. Ezek alapján merülhet fel legkorábban a gerincprobléma lehetősége. Amikor nem olyan súlyos az elváltozás, hogy egyértelműen indokolt legyen a terhességmegszakítás, akkor küldik el a kismamát másodvéleményezésre a nőgyógyász kollégák. Bármi biztosat mondani a magzati korban nagyon nehéz, mivel nagyon széles skálán mozoghatnak majd a panaszok. Tanácsadás, felvilágosítás és felkészítés az, amit ekkor tenni tudunk.

    A tünetmentes eltérésekre általában később derül fény. Akár még versenysportot is űznek a gyerekek, anélkül, hogy tudnának a rendellenességről. Felnőttkorra viszont panaszt okozhatnak a gyermekként még fel sem ismert kórképek, ezért van létjogosultsága a korai diagnosztikának.

    Interjú Dr. Márkus István gerincgyógyásszal

    Megelőzhetőek valahogy ezek a veleszületett gerincbetegségek?

    Ez a kérdés főként a nőgyógyászat szakterületéhez tartozik, de elmondható, hogy a terhesség tervezésekor érdemes tenni a magzat egészségéért. Folsavkészítmények és vitaminok szedése ajánlott.

    Milyen kezelési lehetőségek vannak?

    Ez függ az elváltozás jellegétől és súlyosságától. Van olyan gyermek, akit már egészen kicsi korában operálni kell, de sokaknak elég a rendszeres gyógytorna. Az is előfordul, hogy csupán a páciens rendszeres kontrollvizsgálata szükséges.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább